• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Crescendo firar 60 år hela året


Sköna lirare. Bernt O Ericson och Roger Lindberg har arrangerat fler konserter än de flesta. Nu laddar de för Crescendos 60-årsjubileum som firas hela 2019.

 

”Vi har bokat Flygeln och Hörsalen”

 

NORRKÖPING Namedropping. Bredden har alltid funnits där. 2019 fyller Musikföreningen Crescendo 60 innehållsrika år. Det ska firas! Viktoria Tolstoy är bara början på jubileumsåret. Allt är inte satt men Flygeln och Hörsalen är bokade och kanske det blir en ungdomsfestival.

– Det gäller att ha ett öppet sinne, att sätta sig över sin egen bubbla, säger ordförande Bernt O Ericson, som kallar sig ”jazzfan med ett öra mot avantgarde”.

Kanske det just är det som är hemligheten med Crescendo – still going strong – som fyller 60 år 2019. Sex decenniers erfarenhet av att arrangera konserter med bredd från jazz och blues till visa, folk- och världsmusik. Från början i Konstmuseets foajé.

 

Pierre Swärd Organ Jazz’n Soul Group
Kommer i februari. Pierre Swärd Organ Jazz’n Soul Group.

 

– Vi har gjort konserter över hela stan. Vi körde artister som var för stora till Albrektssalen, Hörsalen, Arbis, Djäknepark, Hemgården, minns Roger Lindberg som burit förstärkare, högtalare, stolar (”500 stolar när Cornelis Vreeswijk var här”) och plockat i ordning efteråt.

Visor i Borgsruinen och för den delen Borgen i Folkets park förstås också. Flera festivaler, bland annat utställningsåret NU64. Nuvarande lokalerna i Knäppingsborg kom de först in i som gäster hos ABF. Det är länge sedan de tog över förstahandskontraktet. Publiken fyller lokalen höst, vinter och vår och numera även innergården om sommaren sedan Knäppingsborg renoverades, för att inte tala om Kulturnattens alla scener,

Jag träffar Bernt O Ericson, ordförande, och Roger Lindberg, kassör sedan 35 år och mer lagd åt ”blues och allsköns musik”. Vårens program är lagt. Hösten under planering. En balansgång mellan flera hundra erbjudanden, fingret i luften hos publiken och förhandlingar. Och så jubileumsextra.

– Vi har bokat Flygeln och Hörsalen, avslöjar Bernt O Ericson och låter förstå att det kan bli långa höstkvällar med både jazz och blues.

Efter snart 60 år är Crescendo minst sagt etablerat. Hit vill många musiker komma, där de möter en uppmärksam publik som lyssnar, inte äter eller dricker under spelningen. Kenny Dorham, Woody Herman, Lars Gullin, Monica Zetterlund, Fred Åkerström (sju gånger)… det känns som att alla varit här. Bernt och Roger droppar namn som är brett kända och namn som väcker beundran hos de mer insatta.

 

Viktoria Tolstoy
Kommer redan i januari. Viktoria Tolstoy med Claes Crona Trio.

 

– Det gäller att fånga upp dem innan de blir för stora, säger kassören Roger Lindberg och tillägger: Då är de billigare.

Som jubileumsårets öppnare Viktoria Tolstoy som var här 1999. Eller Bo Kaspers orkester, Rebecka Törnqvist, Lisa Lystam och Fröken Elvis…

– Nu kommer Systrarna, också ett band med bara kvinnliga musiker.

– Erik Söderlind, han började ju här. Stod på scenen som gymnasist, säger Roger Lindberg.

Och så droppas fler lokala namn: väletablerade Sebastian Bergström och uppkommande Anton Forsberg, Louisa Jennerwall, Hannes Bennich, Julia Schabbauer… Grunden har de lagt hos Kulturskolan och gymnasieskolornas musikprogram, än så länge främst De Geergymnasiet.

– Alla musikstuderande går in gratis, och andra unga för halva priset.

– Niclas Lindblom har tankar om en ungdomsfestival, upplyser Roger Lindberg.

Tankarna har inte landat fullt ännu men musikläraren Niclas Lindblom, som också driver Norrköping Band Academy/ Rocklovet engagerar sig i Crescendo.

Föryngringen på scenen behöver speglas inte bara i publiken. Även arrangörerna känner att nya krafter behövs, som kan ta ansvar för kontinuiteten. Hur går det annars att köra Crescendo i 60 år till? Med bokningar, mångmiljonbudget, och alla stolar.

© Text Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin samt musikakterna. ACT / Jörg Grosse Geldermann (Viktoria Tolstoy), Hasse Lindén (Tribute to Steps Ahead), Per Kristiansen (Lena Willemark), Kenth Wångklev (Bernt Rosengren kvartett), Samuel Andersson (Amanda Ginsburg)

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Spicy Advice Ragtime Band

CRESCENDO Norrköping

Vinter – vår 2019 kl 19.30
Konserter

JANUARI
23/1 Viktoria Tolstoy med Claes Crona Trio
30/1 Tribute to Steps Ahead

FEBRUARI
6/2 Mönsterås Blues Band
13/2 Lena Willemark
20/2 Bernt Rosengren Q ”Plays Standards, Originals, Ballads & More…”
27/2 Pierre Swärd Organ Jazz’n Soul Group

MARS
6/3 Spicy Advice Ragtime Band
13/3 Östgötabandet – The Lost Charts
20/3 Staffan Hellstrand
27/3 Amanda Ginsburg – Vill du fly med mig från vardan?

APRIL
3/4 Stockholm Swing All Stars
10/4 Erika Baier & The Business
17/4 Kandels Kapell
24/4 Systrarna

LÄNKAR
Crescendo hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.