• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mönsterås Blues Band på Crescendo


Munspelt. Calle Engström frontar Mönsterås Blues Band som gästade Crescendo tidigare i februari.

 

Småländska följsamt sångspråk

 

RECENSION /NORRKÖPING Legendarer. Mönsterås Blues Band firar 45 år och gästade Crescendo. De började rivigt med en läcker bluesshuffle och fortsatte med att göra en cover på sig själva. Stämningen är familjär och höjdpunkten lysande Solsken.

Att kalla dem för samspelta när de firar 45 år som band (till 3/5) är en grav underdrift. Men det var ”väldigt länge sen” de var på Crescendo sist. Kanske kan det ursäkta att jag aldrig har sett dem? Nej, de är en institution, legendariska, nästan synonyma med sin hemort. Det var för övrigt till bandets 20-årsjubileum som Mönsterås bluesfestival drogs igång. Det lär bli dubbla tårtor i maj.

Det börjar rivigt med den egna Living In My Neighborhood, en läcker bluesshuffle. Sen gör de konststycket att göra en cover på sig själva. De spelar alltså en engelsk version av låten Jobba te ja dör från 2008. Så varvas låtar på engelska med dito på småländska, som är ett följsamt sångspråk.

Deras första helt engelskspråkiga skiva gjordes först 2014, berättar Calle Engström. 14 fullängdsalbum har det blivit, allt som allt.

 

Mönsterås Blues Band
Klipper till. Tommy Medner har varit en del av 45-årsfirande Mönsterås Blues Band i 25 år.

 

De har rest hit ända från Småland. Mönsterås har en tvåmastad segelskuta avbildad på vattentornet, så ni förstår att det är inte från mörkaste Småland utan från Smålands kusttrakter de kommer. Det var bara för bluesbandet att kliva på en hjulångare och följa kusten upp till våra trakter. (I alla fall utgår jag från att det gick till på det viset.) Och Norrköping har för kvällen lånat epitetet Östergötlands Chicago från Motala.

Ett sådant där riktigt tufft bluesband lär de aldrig bli, och det beror på Calle. Han kan inte hejda sig från att berätta anekdoter mellan låtarna, och han kan inte låta bli att skratta åt sina egna skämt. Det gör att avståndet mellan band och publik blir litet, och stämningen blir familjär.

Novembernatten och (kanske bäst hittills) Förbud, bägge från 2004, avslutar första set. Sedan halar Calle fram munspelet, och det ger Mats Grönqvist tillfälle att sjunga ett par låtar samt utrymme för att sola på gitarren. Tills Calle är tillbaka, men då blir det en vänskaplig gitarrduell.

 

Mönsterås Blues Band
Briljant. Originalmedlemmen Peo Fahlström hittar ljud från 1970-talet på sin synt.

 

Kvällens höjdpunkt är (förstås) Solsken. Nu briljerar den tredje originalmedlemmen Peo Fahlström på klaviatur. Han klämmer fram ett ljud som verkar ha lagrats där sedan 1970-talet. Nykomlingen Tommy Medner (han kom med för 25 år sedan) är en klippa på trummor hela kvällen. Bosse Olsson på bas är också stadig, men han kom ju in redan 1987.

Det var en mycket lyckad och fullsatt blueskväll på Crescendo. Synd bara att scenbelysningen som vanligt får artisterna att framträda mindre smickrande på bild. Det får bli svartvitt. Nu och i fortsättningen. För jag tror inte Crescendos ledning ser hur illa det ser ut.

© Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/albums/72157706817811315

CRESCENDO Norrköping

Vinter – vår 2019 kl 19.30
Konserter

JANUARI

23/1 Viktoria Tolstoy med Claes Crona Trio
30/1 Tribute to Steps Ahead

FEBRUARI

6/2 Mönsterås Blues Band

BANDMEDLEMMAR
Calle Engström
Mats Grönqvist
Peo Fahlström
Bosse Olsson
Tommy Medne

13/2 Lena Willemark
20/2 Bernt Rosengren Q ”Plays Standards, Originals, Ballads & More…”
27/2 Pierre Swärd Organ Jazz’n Soul Group

MARS

6/3 Spicy Advice Ragtime Band
27/3 Amanda Ginsburg – Vill du fly med mig från vardan?

APRIL

3/4 Stockholm Swing All Stars
24/4 Systrarna

LÄNKAR
Mönsterås Blues Band Facebook
Crescendo hemsida Facebook FB- evenemang
Vilda tolkningar med Viktoria Tolstoy recension Kultursidan.nu 26/1 2019
Crescendo firar 60 år hela året reportage Kultursidan.nu 17/1 2019

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.