• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Då & Nu i välfyllda Mellanrummet


Ett annat Norrköping – och det nuvarande. Vid tisdagens Öppen salong gav Gunnar Hagberg berättelsen bakom bilderna i Norrköpings Tidningars serie Då & Nu.

 

”Bör läsas på riktigt sätt”

 

NORRKÖPING Tidig tisdagseftermiddag på Bibban. Norrköpingsjournalisten Gunnar Hagberg inledde vårsäsongen av populära Öppen salong. Med sina berättelser om reportageserien ”Då & Nu”, som även blivit en bok, fyllde han Mellanrummet. Kanske publikrekord.

Norrköpings Stadsbiblioteks föreläsningsserie Öppen salong strax efter lunch på tisdagar är populär. Det är oftast inte någon anmälan och det brukar vara kostnadsfritt.

För årets säsongstart stod Gunnar Hagberg med programmet Norrköpingsmiljöer Då & Nu. Jag hade bilden klar för mig av mycket folk och trängsel och var ute i god tid – 30 minuter före angivet klockslag. Men Mellanrummet i Stadsbiblioteket var redan fullt. Extrastolar bars fram och fyllde lediga utrymmen vid fönster och även ute i gången. Det talades om publikrekord.

 

Packat i Mellanrummet
Packat. Mellanrummet var fyllt till sista plats och stolar ställdes fram i gången utanför.

 

Så att NT-journalisten Gunnar Hagberg är populär gick inte att miste på. En förklaring fångade Föreningen Gamla Norrköping som hedrade Gunnar med Lidénmedalj 2018 med motiveringen:

Gunnar Hagberg tilldelas sin medalj för sitt stora engagemang i Norrköping, där han sedan flera år tillbaka har en serie i NT som heter Norrköping Då & Nu. Föreningens valspråk är ”Bevara stadens årsringar” och det menar föreningen att Gunnar Hagberg verkligen har lyckats med. Hans artiklar är en kunskapskälla för läsarna när det gäller vetskapen om hur vår stad förändras.

Gunnar Hagberg har tagit över en del av den roll som smått legendariske Lasse Södergren hade med sina artiklar om Norrköping under temat ”Stolta stad”. När Gunnar tog över stafettpinnen och själv började gräva i det rika fotoarkiv som Norrköpings Tidningar har så föddes tanken på ”Då & Nu”.

Gunnars ingång för bildvalet var att jämföra hur det var förr och hur det blivit i dag. Med sin kamera uppsöker han samma platser som arkivbilderna från för kanske 40 eller 60 år sedan.

Artiklarna ”som bör läsas på riktigt sätt i papperstidningarna och inte i mobilerna” blev snabbt populära och läsarreaktionerna många ,vilket fick Gunnar Hagberg att föreslå Norrköpings Tidningar en bok.

 

Gunnar Hagberg med sin bok
Slutsåld. Gunnar Hagberg med sin bok Norrköpingsmiljöer Då & Nu.

 

Norrköpingsmiljöer Då & Nu trycktes i 3.000 exemplar och släpptes innan julhandeln 2018. Boken blev en succé men Gunnar noterade att nästan alla köpte för att ge bort – inte för att behålla själva. En smärre enkät bland dagens åhörare visade dock att många hade boken i sin ägo vilket är tur då upplagan idag i det närmaste är slutsåld. Gunnar Hagberg tror att det finns 10–15 exemplar kvar för hugade att beställa.

Under föreläsningen visade Gunnar några avsnitt och berättade om bakgrunden. Mycket står i boken men Gunnars beskrivningar sätter onekligen en personlig prägel. Vissa avsnitt, som när man kom in på IFK Norrköping och målvakten ”Zamora”, skapade initierade kommentarer. Det gällde också till exempel vägbygget på Albrektsvägen, som skulle göra det lätt för bilar att köra in till centrala staden. Minnen hos åhörarna stärkte på ett bra sätt Gunnars engagerade berättelse.

 

Albrektsvägen
Ringled. Albrektsvägen och Ljura byggdes på 1950-talet. De åtta meter breda körfälten gav rum för den växande biltrafiken.

 

Gunnar Hagberg både en god skribent och underhållare. Med det enorma fotoarkiv som finns hos NT ser han möjligheter att fortsätta sitt arbete. Om Gunnar, som är född i Karlstad men känner sig hemma i Norrköping, skulle göra en liknande bok om en annan stad så skulle han välja London – så klart.

En avvikelse från dagens Norrköpingstema kostade han på sig och berättade om hur det gick till när bandet Liverpool var i London för skivinspelning och hur de fotograferades på samma sätt som när Beatles korsade gatan. En god historia som avslutade en trevlig föreläsning på Norrköpings Stadsbibliotek.

Vi ser fram mot nästa föreläsning av Gunnar Hagberg där han berättar om sin nästa, ännu inte ens skissade, bok. Norrköpings Tidningar har här ett stort ansvar inför Norrköpingsborna: låt Gunnar Hagberg fortsätta hitta guldkorn i fotoarkivet och sedan berätta för oss om historien bakom bilderna.

© Text och foto: Sven Åke Molund

MELLANRUMMET, STADSBIBLIOTEKET Norrköping

19 februari 2019
Norrköpingsmiljöer Då & Nu
Gunnar Hagberg

LÄNKAR
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook
Ny vår för Litteraturscen Norrköping reportage Kultursidan.nu 23/1 2019

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.