• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ny vår för Litteraturscen Norrköping


Läs–reflektera–samtala. Tidigare kulturredaktören Mats Granberg, som inledde sin bibliotekskarriär med att bygga upp Litteraturscen Östergötland, ansvarar för Litteraturscen Norrköping med författarmötena som flaggskepp. Mer växer fram i bakgrunden.

 

Litteratursamtal stärker läsning

 

NORRKÖPING Återkomster. Litteraturscen Norrköping presenterar ett välmatat program med både höjd och bredd. Stadsbiblioteket arbetar inkluderande, satsar på poesi, ungdomar och jobbar på att ge Café Swartz en nystart.

Litteraturen är kärnan i bibliotekens verksamhet, slår Litteraturscen Norrköping fast i sin programförklaring. Att stimulera läsande och skrivande genom läsecirklar och skrivarworkshops, inte bara på huvudbiblioteket och filialerna utan även i på andra ställen. Pop-up-bibliotek kan dyka upp på oväntade platser. Centralt är också samtalet kring litteraturen.

”Samtalet är demokratins minsta byggsten. En generell erfarenhet är att författarsamtal och samtal om litteratur är mer läse- och lånefrämjande än traditionella föreläsningar”, understryks i programförklaringen.

Stadsbibliotekets åhörarsal Mellanrummet fylls flera gånger i veckan, men också mindre lokaler utnyttjas, som Wadströmrummet. Det är Öppen salong, Afternoon Tea, Delad läsning och – förstås – författarbesök. En stor del av dessa författarbesök ryms under Litteraturscen Norrköpings paraply.

 

Kayo Mpoyi
Berättare. Kayo Mpoyi har gått Biskop-Arnös skrivalinje, är medieproducent och just nu gästskrivlärare på Kvinnofolkhögskolan för kursen Your silence will not protect you.

 

Lillan, alltså Ivar Arosenius rödklädda dotter som gav sig ut på kattresa, är en av personerna i Fredrik Sjöbergs berättelse Mamma är galen och pappa är full. Men i den här boken, den kallas inte roman utan essä, är Ivar Arosenius död och hans änka Eva har gift om sig med en annan konstnär, dansken Anton Dich. Det är Anton Dich som är bokens alkoholhaltige huvudperson, eller i alla fall den vars liv författaren försöker kartlägga.

Fredrik Sjöberg är först ut i Litteraturscen Norrköpings vinter/vårvintersäsong som startar idag onsdag.

Veckan därpå kommer Kayo Mpoyi som debuterat med Mai betyder vatten, en roman som utgår från myter som berättats inom familjen.

Mats Granberg ansvarar för Litteraturscen Norrköping och samtalen med författarna. Han utlovar en vidgad och inkluderande litteraturscen. Dessutom med nya, bekvämare stolar i Stadsbibliotekets Mellanrummet. Och med poesi.

– Det är oerhört länge sedan det var poesi på biblioteket, säger Mats inför poeterna Gunnar Harding och Matilda Södergrans besök i februari.

Poeten Gunnar Harding debuterade 1967 med Lokomotivet som frös fast. Senaste diktsamlingen, hans artonde, heter Från vinter till vinter. Han gör sällskap med finlandssvenskan Matilda Södergran, nyinflyttad till Norrköping. Överlevarna är hennes femte diktsamling. Jo, hon är avlägset släkt med Edith Södergran.

På finska och svenska hålls samtalet med pseudonymen Rosa Liksom (Anni Ylävaara), som inte bara är författare utan även konstnär, dramatiker och seriemakare. Senaste romanen heter Överstinnan. Översättaren Janina Orlov deltar i samtalet.

 

Michael Ondaatje
Upplysning. Michael Ondaatje kommer till Sverige, däribland Norrköping, i april och samtalar om sin nya roman Warlight.

 

Redan i höstas hölls ett samtal med förläggare. Tidigt i mars gästas Stadsbiblioteket av barnboksförläggaren Lotta Lyssarides från Alfabeta och Maria Såthe från Wahlström & Widstrand förlag.

– Lotta Lyssarides har en lista med böcker som inte finns. Det är folk som frågar, de beskriver böckerna, men de finns inte, berättar Mats Granberg och hoppas det ska väcka nyfikenheten på förläggarnas besök.

När internationella fixstjärnan Michael Ondaatje kommer till Norrköping räcker Mellanrummet inte till. Hörsalen blir platsen där Mats Granberg samtalar med författare, poeten och dramatikern Michael Ondaatje. Mest känd är han för Den engelske patienten som fick prestigefulla Bookerpriset och vars filmatisering dessutom tog hem flera Oscar.

Senaste romanen heter Warlight, på svenska har romanen fått titeln Lyktsken. Det programmet hålls på engelska.

Litteraturscen Norrköping ska även sikta på mot andra målgrupper. I mars blir det ett poesievent med musik på ungdomsscenen Stage Skandia.

– Vi har ett uppdrag mot unga vuxna, 16–26 år, framhåller Mats Granberg som har kontakt med De Geergymnasiets litteraturklubb och hoppas fler gymnasieskolor tar efter.

– Jag ska till Realgymnasiet med Norrköpings fristadsförfattare Supriti Dhar, där eleverna får intervjua henne.

Inom en inte alltför avlägsen framtid får Norrköpingsborna tillbaka Café Swartz i nyrenoverat skick, inklusive biblioteksteatern i källaren. Ännu en scen för litteraturen att stå på.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Sofia Runarsdotter, Kajsa Göransson, Pekka Mustonen, Beowulf Sheehan

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Fredrik Sjöberg

MELLANRUMMET, STADSBIBLIOTEKET Norrköping

Vinter–vår 2019

Litteraturscen Norrköping

23 januari kl 18
Fredrik Sjöberg
Mamma är galen och pappa är full.

31 januari kl 18
Kayo Mpoyi
Mai betyder vatten

12 februari kl 18
Gunnar Harding
Från vinter till vinter
Matilda Södergran
Överlevarna

20 februari kl 18
Rosa Liksom
och översättaren Janina Orlov
Överstinnan
Samtalet hålls på finska och svenska

5 mars kl 13–16
Lotta Lyssarides (Alfabeta)
Maria Såthe (Wahlström & Widstrand)
Förläggarsamtal 2

13 april kl 13 OBS! HÖRSALEN
Michael Ondaatje
Warlight/Lyktsken
Samtalet hålls på engelska

Stadsbibliotekets författarmöten

27 januari kl 14.30
Att överleva Förintelsen
Louise Malmström samtalar med överlevaren Sara Fransson och Liv Bakke, som flydde från Norge
Inledning av Olle Vikmång

6 februari kl 18
Johanna Vernqvist, forskare vid LiU
Om hur kärleken beskrivs under den nyklassiska eran

10 april kl 18
Annika Sandén, historiker
Bödlar: Liv, död och skam i svenskt 1600-tal

Tisdag 7 maj kl 18
Lena Einhorn
Geniet från Breslau

Norrköpings bokfestival 6 april

kl 13
Anna Laestadius Larsson
Kurtisanen
Göran Redin
En ensam färd

kl 14.30
Maria Sveland
Gråleken

kl 16
Alex Schulman
Bränn alla mina brev

 

LÄNKAR
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ny vår för Litteraturscen Norrköping

  1. Pingback: Rosa Liksom censurerar ingenting – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Då & Nu i välfyllda Mellanrummet – KULTURSIDAN.nu