• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dugateatern spelar Allan Edwall x 2


Men var ska hon bo? Sven-Artur, systern Lydia och dottern Helena har fått ett oväntat problem på halsen.

 

Komedi med djup • Viskväll

 

NORRKÖPING Välkommen! Eller hur välkommen är kusin Sandra egentligen? Dugateatern gästspelar med Allan Edwalls pjäs från 1971 på Teater Bråddgatan 34 på onsdag.

På söndag blir det mer om och av Edwall, i Leva på tvären, fylld av hans visor, som spelas på Lilla teatern.

Tredjeårseleverna från Wendelsbergs folkhögskola i Mölnlycke har startat fria gruppen Dugateatern. Just nu turnerar de med två produktioner, pjäsen Välkommen och visprogrammet Leva på tvären.

I båda fallen är texterna skrivna av folkkäre skådespelaren Allan Edwall, som fick sitt genombrott som Carlsson i tv-dramatiseringen av Strindbergs Hemsöborna men för yngre generationer är känd genom den långa raden av filmer efter Astrid Lindgrens böcker. Att han var regissör, författare och musiker är inte lika känt.

 

Välkommen av Allan Edwall med Teater Duga
Momma vill göra ett inlägg. Hilmer underhåller sig med Sandra i soffan medan svägerskorna tasslar bakom deras ryggar.

 

– Det är som att manuset skrevs igår, problematiken är samtid, menar Brinde Karlsvärd om pjäsen Välkommen som Allan Edwall skrev 1971. Den spelas på Teater Bråddgatan 34 nu på onsdag, en tidig eftermiddagsföreställning och en kvällsföreställning.

Brinde Karlsvärd kommer från Norrköping, där hon gick ut De Geergymnasiets teaterprogram 2016. Hon lyfter fram att de gästar Norrköping i samband med Förintelsedagen 27 januari. Och hur duktig Allan Edwall var på att beskriva oss människor i text och karaktär.

I pjäsen Välkommen verkar allt underbart. Familjen lever i generationsboende och bjuder gärna på kaffe i finsalongen. Allan Edwall låter familjen vara en slags miniatyrbild av världen, med såväl dess glädjeämnen som problem och svårigheter. En vänlig familj, som ställer upp, som bryr sig, som idkar välgörenhet.

Till dess att Sandra kommer, en lika fattig som bortglömd kusin. Till en början är hon välkommen, såklart. Men då frågan om vilket rum kusinen ska tilldelas, kommer på tal, tycks välviljan ta en ny vändning.

– Det är en komedi! En rolig föreställning men med djup, understryker Brinde Karlsvärd, som spelar musik av Allan Edwall mellan scenerna, visor som tycks kommentera pjäsens irrgångar.

 

Leva på tvären – teater Duga
Leva på tvären. Visprogram kryddat med andra texter av Allan Edwall, kommer till Lilla teatern på söndag.

 

I visföreställningen Leva på tvären tolkar de unga skådespelarna sina favoriter av Allan Edwalls visor och texter. De sjunger, spelar och berättar sig igenom Allan Edwalls liv och konstnärskap på Lilla teatern, i IOGT-NTO-huset på Norra Promenaden 108.

Programmet är 45 minuter långt med sång och musik för alla åldrar.

– Bered er på en kväll där vi tillsammans hyllar vår Allan Edwall.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Dugateatern

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Brinde Karlsvärd

TEATER BRÅDDGATAN 34, HALLARNA Norrköping

23 januari 2019 kl 13 & 19
Välkommen
av Allan Edwall
Teater Duga

LILLA TEATERN, NORRA PROMENADEN 108 Norrköping

27 januari 2019 kl 18
Leva på tvären
om och av Allan Edwall
Teater Duga

DUGATEATERN
Brinde Karlsvärd, Nils Sahlström, Mathilda Wallgren
Ingrid Kullberg Wulf, Sofie Folgart, Brinde Karlsvärd
Nils Sahlström, Anna Lehtonen, Bjarki Ardenheim, Moa Salén

LÄNKAR
Allan Edwall Wikipedia
Dugateatern hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.