• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Katapult med musik & grrlpower


Tidig eftermiddag för Livekarusellen. Singer/songwritern Joffe på Dynamos stora scen, Konsertsalen. Han vet att han dragit hit fem kompisar, tre gånger fler så står och lyssnar, ett bra betyg.

 

”Man ska vara den man är”

 

NORRKÖPING Singer/Songwriter. Rock. Pop. Rap. Grrlpower. En jämn ström av människor fyllde Dynamo i lördags. Livekarusellen och Danskarusellen inledde med gemensam Katapult på fyra scener. Tajt och trivsamt.

– Jag är här för att göra det jag tycker är roligast. Vad jag vill förmedla? Att man ska vara den man är, det spelar ingen roll vilken kultur, vilket kön eller vilken hudfärg man har, bara man är den man är!

Någon måste vara först. Singer/songwritern Simon Lundström är först ut på i Andra kammaren, en av de tre musikscenerna under lördagens Katapulten, Livekarusellens stora startfestival i Östergötland med 36 band. Publiken är inte tillnärmelsevis så stor som den kommer att bli några timmar senare och visst betyder publikens röster mycket. Det gäller att dra med sig kompisar.

Men där sitter också coachen som ska lyssna på alla sex musikakter i poolen – alltså tävlingsgruppen. Uppdraget är att tipsa och ge råd under Livekarusellens kommande spelningar i länet.

 

Red Dot
Rödprickigt fast rutigt. Red Dot spelar japansk rock, på japanska. Om någon skulle missa det visas animevideo på väggen bredvid.

 

Samtidigt som hiphopartisten Joel P kör motorcykelrap i Salongen sjunger singer/songwritern Joffe med mjuk röst i konsertsalen, Dynamos stora scen. Han är skriver sina harmoniska låtar på engelska. Det doftar amerikansk folk.

– Det är jazz också, påpekar Joffe som spenderar all ledig tid med elgitarren.

Joffe var med i Livekarusellen redan förra året.

– Väldigt givande med all respons. Och kul med tävling.

Refvens Grund är på ingång. Viktor Hedman och Rasmus Weistedt, ikväll saknas John Hedman. John och Viktor, far och son, är båda mest kända inom frigruppsteatern i Norrköping.

– Jag har skrivit låtar hur länge som helst – progg, berättar nu Viktor Hedman när vi möts i den trånga korridoren.

En timme senare sjunger han om att ”bygga sandslott, bygga stad” i Andra kammaren medan Angelica, en återvändare från förra året, står trygg och säker på Konsertsalens scen.

 

RUN
Familjebandet RUN. Sönerna har dragit med pappa, och fast bandet är från Skärblacka är det hårdrock som gäller.

 

I Salongen ger Alfred Yao hemorten Valdemarsvik sin kärleksförklaring inom egenuppfunna genren punk-rap. Hur han hinner med det, för bara en halvtimme senare ska han stå på scenen igen med Sebastian Lennskog i 18 Horses.

– Jag har börjat skriva egna låtar sedan i höstas, spelar in i en studio i Valdemarsvik. Det är kul även om fokus ligger på 18 Horses, säger Alfred Yao som poängterar glädjen i att samarbeta.

Med en halvtimmes mellanrum står nya akter på scenerna, de har 20–25 minuter på sig. Bytena funkar smidigt med tekniker som övervakar sladdar och inkopplingar på scenen, och rattar ljudborden.

 

Through the Borders
Through the Borders. Soloinsats av My Bartolic.

 

Första kammaren är vikt åt Dansakarusellen. Nio dansgrupper tävlar och har fyra coacher. En av coacherna är House of Silfvers konstnärliga ledare Jenny Silfvenius, som både vunnit Danskarusellen och hållit i trådarna genom åren.

– Det är ett bra upplägg i år, med renodlat coachuppdrag. Vi ska bara ge konstruktiv krititik och peppa grupperna. Det ska bli kul, säger Jenny.

Dansakterna är korta, de kortaste tar bara två–tre minuter. Skifte sker var femtonde minut för att ge coacherna tid att diskutera och skriva anteckningar.

– När sista gruppen dansat i kväll ger vi öppen feedback med alla närvarande. Senare under turnéstoppen i länet filmas alla grupper och vi ska mejla feedback, förklarar Jenny Silfvenius som även om coacherna har tillgång till filmer räknar med att se dansarna på plats, åtminstone när de kommer till Frinavet i februari.

Nästan alla dansgrupper kör blandade stilar, klipper av och ihop låtar. Några har varit med tidigare, roligt att se är duon 3Diem som nu lämnat K-pop och gått över till tuffare moves. Through the Borders, förra årets FMG Dance Crew, utnyttjar att de är sex dansare, från alla till det avslutande solonumret.

 

La Flamme
La Flamme. Visst kan dans förmedla ett starkt budskap.

 

Mimi-Q-fusion och La Flamme ingår båda i förra årets vinnare Shadow Citys nätverk. La Flamme sticker ut, inte bara för sina afrikanskinspirerade dans utan mer för sitt tydliga budskap. Det är grrl-power och kroppsaktivism.

– Vi lever i en värld med skönhetsideal. Genom dansen kan vi krossa dessa ideal och hävda självkärlek, framhåller koreografen Ruvejda Hrustanovic, som har ett förflutet i Vibe men sedan har sett och provat dans på olika håll, däribland New York.

Nadja Palomono Carmona har dansat i gruppen i ett år medan övriga i gruppen är relativt nytillkomna.

– Jag älskar att dansa. Dansen är som min familj, avslutar Nadja Palomono Carmona.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


LIVEKARUSELLEN BILDSPEL (13 av 36 musikakter) – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Bandbyte

DANSKARUSELLEN BILDSPEL (5 av 9 dansakter) – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

EL:n

ÖSTERGÖTLAND

Vintern-våren 2019
Livekarusellen & Danskarusellen
Arr: Studiefrämjandet

DYNAMO, HALLARNA Norrköping
19 januari 2019
Katapulten

LIVEKARUSELLEN

Turnestopp 1

1 februari – Pool 5 – Arbis, Linköping
7 februari – Pool 1 – Bomber Bar, Motala
8 februari – Pool 3 – Arbis, Linköping
15 februari – Pool 4 – Dynamo, Norrköping
22 februari – Pool 6 – Ung Puls Ryd, Linköping
22 februari – Pool 2 – Kulturhuset/Hörnan, Finspång

Turnéstopp 2

6 mars – Pool 3 – Mångfaldshuset, Norrköping
7 mars – Pool 4 – L’Orient, Linköping
15 mars – Pool 2 – Black musik, Skärblacka
15 mars – Pool 5 – Focus fritidsgård, Söderköping
15 mars – Pool 6 – Råssla fritidsgård, Norrköping
22 mars – Pool 1 – Arbis, Linköping

Semifinaler

11 april – Semi 1 – Kulturakademin, Motala
12 april – Semi 2 – Arbis, Linköping
13 april – Semi 3 – Dynamo, Norrköping

Distriktsfestival

4 maj – Skylten, Linköping

DANSKARUSELLEN

Turnéstopp 1

9 februari
Frinavet, Norrköping

Turnéstopp 2

9 mars
Arbis, Linköping

Turnéstopp 3

6 april
Ung Puls Ryd, Linköping

Distriktsfestival

27 april
Hageby Hus, Norrköping

LÄNKAR
Danskarusellen kalender Facebook
Livekarusellen kalender Facebook
Katapultstart för putsad Livekarusell reportage Kultursidan.nu 16/1 2018

Tagged , , . Bookmark the permalink.