• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Katapultstart för putsad Livekarusell


Förväntan. Bartosz Brzuchalski, Patrik Hyberts och My Bartolic ser  fram mot Livekarusellen/Danskarusellen som inleds med Katapulten på Dynamo på lördag.

 

Start och mål i Norrköping

 

NORRKÖPING Men var är rap-akterna? På lördag skjuter nyputsade Livekarusellens och Danskarusellens gemensamma startfestival Katapulten i Dynamo iväg 36 musikakter och 9 dansakter. Efter vårvinterns turné Östergötland runt väntar distriktsfinal i Linköping.

Den stora nyheten är att Riksfestivalen i maj flyttar från Karlstad till Värmekyrkan i Norrköping – en ära för Norrköping, kommenterar Musikhuvudstad Norrköping.

Några har varit med förr, andra är med i Studiefrämjandets Livekarusellen för första gången. Tävlingen – ”25 % tävling och 75 % utveckling och medverkan” som karusellgeneral Patrik Hyberts säger – speglar dagens musikgenrer.

– Hälften av akterna är inte band. Det som kommer fram idag är singer/songwriters, musikproducenter som gärna arbetar i grupp och hip hop. Det enda som inte hittat hit till Livekarusellen ännu är hip hopen, där har vi bara två akter. Jag hoppas de kommer, kanske om fem år, säger Patrik Hyberts.

 

Borderline spelade på Livekarusellen 2018
Järnet. Borderline spelade på Livekarusellen förra året. Bartosz Brzuchalski, sång, synth och gitarr, kommer från jazz och det melodiska hållet, trummisen Jesper är med strikt metal medan basisten Andreas, som även lägger in bakgrundssång, kommer från punk och emo.

 

Då går experimentella rockbandet Borderline mot strömmen. Bandet var med redan förra året och sångaren och gitarristen Bartosz Brzuchalski kommer gärna tillbaka. Med experimentellt menar han inte bara att de tre bandmedlemmarna har olika ingångar till musiken utan också att de vill ta den vidare, som att använda gitarrens utgående signal och bearbeta den.

– Vi hade repat ett år och Livekarusellen var vår första spelning. Det var väldigt fin miljö och vi har fortfarande kontakt med en del i vår pool, minns Bartosz Brzuchalski.

Borderline har ambitioner. Under 2018 spelade de live vid flera tillfällen förutom Livekarusellen, som på Let’s Rock på Blacka Musik sent i höstas och på Dynamo Rockkväll några veckor senare.

– Vi spelade på Stadsloppet i somras, i tre timmar för väldigt lite publik. Men det var kul!, säger Bartosz Brzuchalski som ser fram mot årets omgång av Livekarusellen.

– För att bara vara tre så har ni en så otrolig energi. Ni verkligen utnyttjade Livekarusellen. Ni körde som om det var det sista ni gjorde i livet, berömmer Patrik Hyberts.

 

Publik o coacher
Publik och coacher ett tidigare år. Juryförfarandet har tagits bort. Coacherna ska enbart satsa på att ge ”sina” grupper stöd och utveckling under de första omgångarna.

 

Arrangörerna har putsat på reglerna. Det blir inga jurypoäng förrän i semifinalerna, även om publikomröstningarna är kvar vid alla speltillfällen. Det hänger ihop med att coachernas roll lyfts fram och renodlas.

– De sex coacherna har 6 musikakter var. Nu ska de bara ge feedback fram till semifinalerna. Sedan ska de välja tre av sina akter, som går till semi, berättar Patrik Hyberts.

Alltså går 18 av de 36 musikakterna efter Katapultens start och de tre spelomgångarna till semifinal. Därifrån går 8 till distriktsfinalen som hålls i Linköping.

För dansarna gäller en lite annan ordning. Alla 9 dansgrupperna går till distriktsfinalen. Vinnarna i Livekarusellen och i Danskarusellen går vidare till Riksfestivalen.

 

FMG Crew dansar vidare som Through the Borders
Moves. FMG Crew – bilden är från förra året – dansar vidare som Through the Borders. Åter är det blandade stilar från blandade låtar som gäller.

 

Nytt namn, delvis samma dansare har Through the Borders, TTB. De är en av nio dansgrupper i Danskarusellen, som intar en egen scen under Katapulten. Medan merparten av de tävlande grupperna kommer från dansskolor är TTB fristående.

– Vi hette tidigare FMG Crew, berättar My Bartolic som går första året på Film- och musikgymnasiet och är gruppens nyaste medlem.

Through the Borders leds av Alice Brogren som uppmuntrar medlemmarna att kliva fram och ta ansvar.

– Jag ska göra ett solo. Det är jättestort för mig att få göra en egen koreografi, säger My Bartolic, som kommer från hip hop och contemporary-hållet.

Om FMG Crew var tätt knuten till Film- och musikgymnasiet är Through the Borders mer öppen och gränsöverskridande – dansarna har olika bakgrund som bidrar till omväxling i framträdandena. ”Alla är välkomna så länge de vill dansa och tar det seriöst”. De vill också komma ut och visa upp sig, liksom Borderline har de uppträtt på Stage Skandias Kulturkafé.

Riksfestivalen flyttar till Norrköping, det är den riktigt stora nyheten. Efter många år med Karlstad som slutmål tävlar distriktsvinnarna i riksfinalen som hålls i Värmekyrkan. Det hänger ihop med att Patrik Hyberts går in som riksansvarig för hela Livekarusellen vid sidan av Daniel ”Foppa” Forsberg, också han östgöte. Patrik framhåller att Norrköping ligger bra till även för de som reser från de andra distrikten runtom i Sverige.

– Värmekyrkan är ett bra ställe att vara på, säger Patrik Hyberts bestämt.

Dessutom tänker han på Norrköping som musikstad. Patrik Hyberts menar Livekarusellen står för en kontinuitet som Bråvallafestivalen och Where’s The Music inte förmådde upprätthålla.

– Att vara värdstad för Livekarusellens riksfinal är en ära för Norrköping. Evenemanget har lyckats hålla sig relevant och förändras med tiden. Dessutom utvecklas den nu vidare av två veteraner från vår musikstad, det är bra att deras kompetens kommer till nytta på riksnivå, kommenterar Sandra Wall, projektledare för Musikhuvudstad Norrköpings, eller Norrköping City of Music som det heter numera. Hon hoppas att såväl den lokala publiken som bransch och media hittar nya favoriter.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Paula Dahlgren

ÖSTERGÖTLAND

Vintern-våren 2019
Livekarusellen & Danskarusellen
Arr: Studiefrämjandet

KVARTERET HALLARNA Norrköping

19 januari 2019
Katapulten

DANSAKTER

Dansscenen
17.00 ELL:1 – blandade stilar – Linköping
17.15 3Diem – blandade stilar – Ljungsbro
17.30 LSN – blandade stilar – Norrköping
17.45 Mimi-Q Fusion – blandade stilar – Norrköping
18.00 Through the Borders – blandade stilar –Norrköping
18.15 La Flamme – afrikansk dans – Hageby
18.30 Aladdin – popping – Norrköping
18.45 West house dance crew – blandade stilar – Västra Husby
19.00 Omnia – blandade stilar – Åtvidaberg

MUSIKAKTER

Scen 2
15.00 Simon Lindström – indiepop– Linköping
15.30 Jessica Christine – singer/songwriter – Linköping
16.00 ManOntheMoon – singer/songwriter – Tannefors
16.30 Refvens Grund – annan musikstil – Norrköping
17.00 Thor Velizelos – pop/rock – Tannefors
17.30 Skvallertorget – indiepop – Norrköping

18.30 The Suffragettes – punk – Linköping
19.00 Rikard Norman – singer/songwriter – Norrköping
19.30 Out of Mind – indierock – Norrköping
20.00 Holiday Robbers – pop/rock – Norrköping
20.30 Moon Amid Branches  indierock – Åtvidaberg
21.00 Jamsällskapet – pop/rock – Linköping
21.30 Sam Dale – singer/songwriter – Norrköping

Scen 3
15.00 Tim Stensson Palm – singer/songwriter – Östra Eneby
15.30 Joel P – hip hop – Linköping
16.00 Arman Sedic – pop – Norrköping
16.30 Alfred Yao – punk – Valdemarsvik
17.00 RED DOT – japaninspirerad helhetsupplevelse – Linköping
17.30 18 Horses – hip hop – Norrköping

18.30 David Gustafsson – singer/songwriter – Linköping
19.00 Reflecto – annan musikstil – Mjölby
19.30 Niklas Kay – singer/songwriter – Motala
20.00 RebEllinor – singer/songwriter – Malmslätt
20.30 Sunny John´s – punk – Linköping
21.00 Kromosomen – punk – Motala

Scen 4
15.00 Etain – pop/rock – Linköping
15.30 Joffe – singer/songwriter – Norrköping
16.00 Leos – pop/rock – Norrköping
16.30 Angelica – singer/songwriter – Norrköping
17.00 Replay – pop/rock – Linköping
17.30 Mikale Hållander – singer/songwriter – Linköping

18.30 RUN – pop/rock – Skärblacka
19.00 Lars Boquist&the1712 – hårdrock – Norrköping
19.30 Know Thyself – metal – Linköping
20.00 Borderline – rock – Norrköping
20.30 De Figuur – stonerrock – Norrköping
21.00 Varices – metal – Norrköping

LÄNKAR
Borderline Facebook
Livekarusellen kalender Facebook

Tagged , , . Bookmark the permalink.