• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Självinsikt med Spegeln i rummet…


Reflektion. I Stina Nilsson Bassells roman Spegeln i rummet utanför hjälper samtalen om Elsas livsöde Suset att se sig själv ur nya vinklar. 

 

…sätta andra framför sig själv

 

RECENSION/ NORRKÖPING Århundraden skiljer dem åt. Två kvinnor på flykt hamnar båda i Sanden, Norra Finnö. I Stina Nilsson Bassells roman Spegeln i rummet utanför hjälper samtalen om Elsas livsöde Suset att se sig själv ur nya vinklar. Hon kanske inte är så oskyldig som hon tror.

Stina Nilsson Bassells tionde bok och fjärde roman kom i höstas. Spegeln i rummet utanför är en fiktiv berättelse som utgår ifrån två årtal som Stina bestämt redan innan hon började skriva. Eller man kan säga att de två årtalen var början på skrivprocessen.

Årtalen som är avgörande för romanen är 1673 och 2006. Två årtal som ligger långt ifrån varandra tidsmässigt men som på ett briljant sätt vävs ihop i romanen.

1673 års del av romanen börjar brutalt med avrättningen av Elsas man och hennes systerdotter. Det sker i Finnveden i Småland. Elsas resa tar oss ifrån Småland till Sanden i Östergötland där den andra huvudpersonen Suset befinner sig år 2006.

Platserna och årtalen är delvis motpoler till varandra. Vi behöver alla motpoler i livet för att kunna förstå och hantera situationer som livsresan för med sig på olika sätt. Motpoler hjälper oss att kategorisera händelserna. Motpoler är också ljus och mörker och det är ju komponenter som allas liv innehåller, dock kan naturligtvis ljuset och mörkret se väldigt olika ut beroende på vem man är som person.

Romanen börjar på ett brutalt sätt 1673 med en avrättning. Elsa flyr till häst iklädd manskläder. Så småningom hamnar hon i Sanden, Norra Finnö, i Östergötland.

1600-talet är då häxbränningarna kulminerar i Sverige. Ett sätt att kunna komma med falska anklagelser mot personer och oskyldiga människor blev dömda till att bli brända på bål. Man kan ju naturligtvis ställa sig frågan varför människor anklagade någon för vad vi i dag ser som en totalt absurd anklagelse.

Jag tror att avundsjuka och svartsjuka  på olika plan i olika grader låg till grunden för sådana anklagelser. I dag har vi en form av ”häxeri” som förekommer, vad jag menar med det är hur lätt det är att i ett rent elakt syfte sätta en viss stämpel på en person. Blir du ”avrättad” på något socialt media är det också ett sätt att förstöra ett liv.

Suset är också på flykt och i Sanden, fast år 2006. Susets resa är dock inte lika dramatisk som Elsas. Suset kommer i kontakt med en kvinna som heter Lily, en äldre dam som hon besöker för att slippa ifrån sin sjukliga make och upproriska tonårsdotter.

Hos Lily hittar Suset en gammal skrivbok där Elsas liv finns nertecknat,  hon läser och fascineras. Samtidigt som hon och Lily diskuterar Elsas livsöde börjar Suset berätta om sitt liv för Lily. Lily blir ”spegeln i rummet utanför” där Suset kan reflektera och se på sig själv ur nya synvinklar.

Suset inser att hon har delaktighet i tonårsdotterns uppror och makens sjukdomstillstånd. Samtalen och reflektionerna lär henne att gå från självupptagenhet och börja tänka om att det egna egot inte nödvändigtvis är det viktigaste. Det blir bara en monolog om en person får spelrum.

Hon förändras och inser att hon måste börja att kommunicera och sätta andra framför sig själv om inte hennes familj ska splittras.

Stina Nilsson Bassell har ett underbart språkbruk och melodi när hon målar upp denna fiktiva roman. Man kan inte undgå att känna med kvinnorna, att våndas inför deras olika beslut eftersom att det inte enbart är en person som berörs.

För mig personligen blir det känslan som när jag läser en roman av Jane Austen. Miljöbeskrivningarna blir mindre viktiga än det som händer inombords i romanens karaktärer. Stina har gjort det lika mästerligt som Jane Austen gjorde.

© Text: Christina Wernersson

ROMAN

Spegeln i rummet utanför
av Stina Nilsson Bassell
Tallbergs förlag 2018

LÄNKAR
Tallbergs förlag hemsida
Stina Nilsson Bassell hemsida Facebook
Stina Nilsson Bassell släpper bok nr 10 reportage Kultursidan.nu 24/8 2018

Bookmark the permalink.