• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

100 % kamp skapade dagens Sverige


Sveriges historia. Utställningsintendent Josefine Höijer har arbetat med utställningen, särskilt den den del som lyfter fram Norrköping.

 

Tänk om rättigheterna försvann

 

NORRKÖPING Rättigheter – men inte utan motstånd. Vandringsutställningen ”100 % kamp – Sveriges historia” på Arbetets museum visar hur kvinnor, handikappade, samer, hbtq-personer och många andra fått kämpa för och vunnit rättvisa och jämlikhet steg för steg.

Närmast kommer ”100 % kamp” från Historiska Museet i Stockholm. Bakom utställningen, som finns på plan 7 högst upp i Arbetets museum, ligger projektet Heterogena kulturarv och den har producerats i samarbete med en rad museer och bibliotek runtom i landet. Projektet har också resulterat i en bok.

 

Betydande profiler för förändring
Föregångare. Utställningen lyfter fram många personer som kämpat för rättvisa, många av dem kvinnor.

 

Utställningen pekar på många rättighetskamper i det förflutna men visar sig också innehålla, i dag ofattbara, händelser i närtid. Döva fick lagstadgad rätt till sitt teckenspråk först 1981.

Många delar i utställningen handlar om rätten till sin egen kropp och hur synen på exempelvis homosexuella och funktionshindrade varit. Men också frågan om aborters grymma metoder och barnarbete finns med.

Besökaren gör upptäckter i utställningen, som att en pastor så sent som år 2003 kallade homosexuella för ”cancersvulster”. Ett annat exempel är tvångssterilisering, som i lag medgavs i Sverige fram till så sent som 1975 och berörde omkring 30.000 personer – mest kvinnor.

Det som berör mest i detta är att det ända fram till den 22 maj 2013 genomfördes tvångssterilisering av cirka 800 personer i samband med könsbyte. Helt ofattbart att det inte ens är sex år sedan man slutade med tvångssterilisering.

 

1950-talets hetsjakt
Normering. Löpsedlar från 1950-talets hetsjakt mot homosexuella.

 

Utställningen är viktig för att vi ska påminnas om historien bakom det som vi i dag vill betrakta som självklarheter, men som inte varit det så värst länge. Man får också en insikt i att saker kan förändras och att det som gäller i dag också kan komma att ändras. Man får inte utgå från att rättigheterna kommer att finnas som något givet. Det finns i dag hatbrott som tenderar att växa i omfattning.

– Man måste lära av historien för att förstå rättighetskamperna och var de kommer ifrån och vad som händer om vi inte har de här rättigheterna, kommenterar utställningsintendent Josefine Höijer.

 

Josefine Höijer om textilarbetarfacket, till höger skymtar Fröbelgården
Textilarbetarnas fackförening i Norrköping. Till höger bakom Josefine Höijer skymtar Fröbelstugans barnträdgård.

 

På varje ort som utställningen visas finns lokala delar. Arbetets Museum har valt att välja tema med anknytning till huset som museet disponerar – textilindustrin. Anna Säfström var en av initiativtagarna till bildande av en fackförening för textilarbetarna.

Museet lyfter också fram att Norrköping var något av Barnomsorgens vagga, med systrarna Mobergs Fröbelinstitut, som utbildade barnträdgårdslärare och dessutom drev Fröbelstugan. Något som behövdes då så många kvinnor arbetade långa dagar i textilfabrikerna.

Ytterligare en avdelning som Arbetets Museum lyft in handlar om Äldres berättelser om HBTQ, samlades ini samband med en utställning om en transperson 2015.

Utställningen kompletteras med programverksamhet på torsdagskvällar under rubriken ”Vi som kämpar i Norrköping”. Lokala föreningar berättar då om sin kamp  och verksamhet.

Utställningen visas i Norrköping fram till den 5 maj innan den går vidare till Uppsala.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/albums/72157688874887713

ARBETETS MUSEUM Norrköping

19 januari–5 maj 2019
100 % Kamp – Sveriges historia
Vandringsutställning producerad av Regionmuseet Kristianstad i samarbete med Historiska museet, Sundsvalls museum och Västmanlands läns museum.
Finansiering med stöd av Postkodlotteriet.
De lokala delarna i utställningen, om rättighetskamper i Norrköping, är producerade av Arbetets museum.

PROGRAM

19/1 14.00 Vernissage
Niklas Cserhalmi, museichef
Puck Samuelsson med vänner, musik

Torsdagar kl 18.00/18.15

28/2 Mattias Svensson – Liberala kamper mot ”DDR-Sverige”
28/3 Tobias Holmberg – Funkiskamp, Civil olydnad

Vi som kämpar i Norrköping
Lokala föreningar berättar

7/2 Naturskyddsföreningen
14/2 Norrköping Roller Derby
21/2 Ekoturen
7/3 Försvara strejkrätten
21/3 MÄN Norrköping
4/4 Neuroförbundet

Fler programpunkter tillkommer, bland annat med RFSL och MÄN Norrköping.

LÄNKAR
Arbetets Museum hemsida Facebook
Hon hjälper andra att öppna garderoben reportage Kultursidan.nu 20/3 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.