• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

West House DC vann Danskarusellen


Skir dans. West House Dance Crew inledde med en flickdröm till piano innan kriget intar scenen. Kontrastverkan blir stark.

 

Uppdrag med reseeffekter

 

NORRKÖPING Vilken utveckling sedan Katapultstarten! West House Dance Crew tog hem segern med en koreograferad berättelse om krigets förstörelse och längtan efter fred. Distriktsfinalen i Hageby Hus gav ett spännande avslut på Danskarusellen i Östergötland. En fallande rigg höll dock på att bli för spännande.

– De är en helt vanlig danskurs i Västra Husby som jag haft en gång i veckan. Nu tänkte jag att de var redo för nästa steg, att se vad Östergötland mer har att ge i dans, säger koreografen Amalia Braunsthal.

Med sin dansberättelse om krigets skräck och förstörelse där den stora danstruppen både bjöd på samlade moves och uppbrutna grupperingar, sopade de unga dansarna (de är mellan 11 och 14 år) banan med de äldre konkurrenterna. Att vara många är en kvalitet och stegen och attityderna satt där de skulle. Som en extra finess var ljudinslaget med ”nyhetsröster” från fronten.

– De har kämpat! Den här koreografin har vi utvecklat medan vi kört en annan under deltävlingarna ute i länet.

En ”genomtänkt koreografi med ett tydligt budskap” gick hem hos juryn, som hade att bedöma kreativitet, skicklighet och utveckling, inte bara under finalkvällen utan även insatserna under deltävlingarna.

 

LSN
Attityd. LSN arbetar bland annat med mycket handtecken, armkroken kom väl till pass.

 

På andra plats kom afrodansinspirerade duon LSN – som enligt juryn hade attityd, säkerhet och visste ”var skåpet ska stå”. De jobbade innovativt med både händer och fötter, dessutom gjorde de en snygg armkrokning.

De två vinnande grupperna får nu ladda om till Riksfinalen som för första gången hålls i Norrköping. 1 juni fylls Värmekyrkan av finalisterna från Danskarusellen och från Livekarusellen.

Vilket inte hindrar att övriga tävlande bjöd på en rejäl match inför publiken i Hageby Hus. Aladdin, som missade Katapultstarten i vintras, men deltagit i deltävlingarna är också en skicklig berättare. Han bjöd på en minimalistisk machostory i sin poppingdominerade stil.

 

Aladdin
Golvet. Aladdin höll sin minimalistiska stil ända fram till detta ögonblick.

 

Blandade stilar är annars det som gäller. Grupperna utnyttjar danskompetensen väl! Det uppskattas när hiphop blandas med tuffare brekingattityd som hos 3Diem eller går ner i klassisk spagat som El:n. Mimi-Q Fusion som tidigare kört k-pop bjöd på överraskande friska fläktar.

Through the Borders var enda större gruppen utöver tjejerna från Västra Husby. Övriga tävlande var duo, även La Flamme som minimerats på grund av sjukdom.

En fallande rigg höll dock på att göra distriktsfinalen för spännande. Knappt hade gästartisterna – Aces och fjolårets vinnare Shadow City Brotherhood – uppträtt efter tävlingsdelens slut förrän en del av riggen lossnade från sitt takfäste och föll framåt. De som stod på scenen undgick olyckan med nöd och näppe. Nu blev det ett kort avbrott innan den fristående tävlingen Uppdraget kunde ta vid.

 

El:n – Uppdraget
Uppdraget. El:n valde att arbeta med långa resehalsdukar. Det gjorde de rätt i.

 

Shadow City Brotherhood vann även förra årets Uppdrag. Därför gick uppgiften att konstruera Uppdraget och även att döma till SebaTáy Salas, gruppens konstnärlige ledare. Varpå dansarna ställde upp med en hel del ryggsäckar, mobiler, en och annan resväska och halsduk och en hel del paraplyer.

– Vi kör med allt – vi tänker oss att vi vill resa hem, sade La Flammes Ruvejda Hrustanovic.

Enväldige domaren förklarade El:n som vinnare, som använde sina långa halsdukar ”som extra danspartners”.

Flest paraplyer i luften hade ändå West House Dance Crew.

– Uppdragets koreografi har de fixat själva, avslöjade Amalia Braunsthal nöjt.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/sets/72157691157352303

HAGEBY HUS Norrköping

27 april 2019
Danskarusellen – Distriktsfinal
Konferencier: SebaTáy Salas
Värdpar: Amalia Braunsthal och Elin Tuvklint
Arr: Studiefrämjandet

TÄVLANDE
La Flamme
El:n
Aladdin
West House Dance Crew
Through the Borders
LSN
M-Q-Fusion
3Diem

VINNARE
1:a pris: West House Dance Crew
2:a pris: LSN
Bästa dansare: Maja Wallstedt (TTB)
Bästa scenpersonlighet: Ines Tahirovic (LSN)
Bästa uppdraget: El:n
Publikens val genom turnén: La Flamme

VÄRMEKYRKAN Norrköping

1 juni 2019
Riksfinal
Livekarusellen & Danskarusellen

LÄNKAR
Danskarusellen 2018 hemsida Facebook
Katapult med musik & grrlpower reportage Kultursidan.nu 21/1 2019

Tagged , , . Bookmark the permalink.