• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nyfiken på… Nina Lekanders sexliv


Förnyelse. Journalist och författaren Nina Lekander mötte den stora kärleken och passionen. 

 

”Min livmoder blev re-bootad

 

SÖDERKÖPING Sex långt efter klimakteriet. För Nina Lekanders del så blommar både kärleken och kroppen. Författaren gästade Stinsen och föreläsningsföreningen Nyfiken på… med romanen Trosbekännelser för en tid sedan.

Nina Lekander har hunnit med en hel del under sin karriär. Som författare har hon skrivit både för vuxna och för barn. Hon har varit journalist på Expressen samt översatt en rad pjäser till svenska. Hon är från Stockholm men lever idag delvis på Öland och delvis i Berlin.

Till Stinsen i Söderköping kom hon häromveckan med Trosbekännelser, en roman som väver ihop konsthistoria, kärlek, sex och klimakteriet.

– Jag blev lite skrämd när någon säger föreläsning, jag är en väldigt ostrukturerad person.

Det som gör Nina Lekander till en fantastisk föreläsare är att hon är 100 procent sig själv. Hon gestikulerar och använder sig av ett frivolt och ekivokt språk men hon gör det med humor vilket gör att man smälter totalt för denna kvinna.

Trosbekännelser börjar med Stig Vigs begravning där hon träffar sitt livs kärlek Hasse. Nina Lekander berättar öppenhjärtligt om ett sexliv där en rad olika saker utforskas som hon aldrig tänkt eller funderat på i livet tidigare.

Med den nya kärleken Hasse krympte och expanderade världen på en och samma gång.

– Min livmoder blev ”re–bootad”, jag blev helt absorberad av denna man!

 

Nina Lekander
Välfyllt på Stinsen när Nina Lekander gästade Nyfiken på… tidigare i april.

 

Vi får följa med på en resa där hon på nytt upptäcker hur kvinnokroppen fungerade. Från att ha känt sig död och torr var hon nu lika livfull och savande som en björk på våren.

Det är även en resa via dekadenta klubbar i Berlin, pridefestivaler och porrfilmsevent.

– Ni får protestera om det inte är ok att används grova könsord, uppmanar Nina som är medveten om att hon använder ett starkt amoröst språk.

Hennes budskap är att man inte ska bry sig om sina kroppsliga skavanker, för det är något som vi alla har mer eller mindre.

– Får man skratta under sex? Prova!, säger Nina Lekander. Det kan vara väldigt befriande men kan också uppfattas väldigt fel av en del. Hasse och jag skrattar mycket!

Tänker man bara i stånd-ejakulation-orgasm-matrisen blir sex väldigt tråkigt. Våga utforska även sådant som ligger utanför er komfortzon uppmanar Nina Lekander. Ni kommer att ha roligt, ni kommer att upptäcka mycket om er själva och er partner. Låter man sexet vara mer än den matrisen så finns det mycket att upptäcka!

– Med ålderns erfarenhet släppte även mycket av sådant som var yta. På tunnelbanan i Stockholm kunde jag inte låta bli att fundera över hur sorgligt det är med lösögonfransar, läppstift och botox. Vi är alla unikt vackra på olika sätt, det är skönt att slippa alla de kraven och våga vara sig själv till 100 procent.

 

Nina Lekander
Signering. En hel del åhörare blev nyfikna på romanen Trosbekännelser.

 

Nina Lekander läser högt. Vi får följa med till Venusmässan, en mässa med sexredskap och porrfilmsbiografer. Här finns inga gränser och allt är tillåtet.

– Med en intellektuell nyfikenhet utforskade jag och Hasse delar inom BDSM-världen. Från att ha varit en hästtjej så var jag van vid dressyrspön, här hittade jag smeksamma spön i veganskt läder.

– Min poäng är att en variation av sex som jag aldrig trott varit möjligt för 10–15 år sedan är nu möjligt. Att utforska sådant på ålderns höst är jävligt kul!

Nina Lekander tar också upp ämnet könskorrigering. Hon menar att det som ungdomar tror är en del av frihet när de sätter en stämpel på sig att vara en hen och sätta sig i ett fack faktiskt kan vara det som sätter upp stängsel. ”Utforska men lägg er inte under kniven innan ni vet vem ni är!”

Hon avslutar med orden:

– Tro mig det finns betydligt mer än 50 nyanser av sex!

Det är absolut befriande att lyssna på någon som vågar vara så öppen om sitt liv på alla fronter. Själv så ser jag sex som något privat. Visst kan man skämta och mellan varven vara rätt grov men jag föredrar nog att behålla mitt sexliv i mitt eget sovrum.

© Text: Christina Wernersson
© Foto: Boy Svedberg

STINSEN Söderköping

Vinter–vår 2019 kl 18.30
Nyfiken på…
Föreläsningar
Samarr: Söderköpings föreläsningsförening, Kulturkontoret, Folkuniversitetet och Söderköpings Bokhandel

Onsdag 23/1
Åsa Wikforss
Faktaresistens, alternativa fakta och postsanning

Torsdag 7/2
Elisabeth Åsbrink
Orden som formade Sverige

Onsdag 27/2
Erika Bjerström
Demokratier i världen allt färre

Tisdag 12/3
Claes Hultling
Demokratin och dess möjligheter

Torsdag 21/3
Göran Therborn
Kapitalet, överheten och alla vi andra

Tisdag 26/3
Magnus Dahlstedt
Skolan, marknaden och framtiden

Tisdag 9/4
Nina Lekander
Sex, kärlek och kulturhistoria

Torsdag 25/4
Erika Rockborn
Livmodermakt, barnlöshet ur ett manligt perspektiv

LÄNKAR
Nina Lekander Wikipedia Trosbekännelser
Nyfiken på… hemsida Facebook
Söderköpings kommun /Kulturkontoret hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.