• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Albert & Herbert bor i Norrköping


Teaterarbete. Frippe Pettersson och Christian Karnevald bygger en gedigen scenografi för Kalbokulturs uppsättning av Albert & Herbert – Mordet på Kungsgatan 15.

 

”Herkules vill man ju inte byta bort”

 

NORRKÖPING Det doftar av trä och målarfärg. När Kalbokultur förbereder för Albert & Herbert – Mordet på Kungsgatan 15 på Teater Bråddgatan 34 byggs det mest omfattande scenografibygget som någonsin skådats i Första kammaren. Premiärdags lördag 23 februari.

Varför bygger ni så mycket, med plywood, brädor och regler? Det här är ju mer än i Knäppingsborg där ni spelar på somrarna?

– För där har vi ett hus, kommer svaret prompt.

– Vi är glada för att det ska vara en skrotgård så att det inte gör något att vi bygger fult, tilläger John Hedman som regisserar Kalbokulturs uppsättning av Albert & Herbert – Mordet på Kungsgatan 15.

Kalbokulturs förra vårvinternöje hette Kassismir & Karoline och utspelades i München mellan två världskrig. Då var scenografin tryckt på stora pappskivor. Räcker det inte med att bygga symboliskt nu också?

– Då hade jag inte varit med, klipper skådespelaren Johan Pettersson direkt.

– Det var uppe till diskussion, men vi bestämde att det skulle vara riktigt, svarar producenten Christian Karnevald diplomatiskt.

Alltså har sågandet, snickrandet och målandet på scenen Första kammaren på Teater Bråddgatan 34 pågått ett tag. John Hedman har hittat en tapet till dasset på gården, åtminstone kommer publiken på ena kanten att kunna se in.

 

Albert & Herbert – repetitionsbild
Laddad repetition. Konflikt uppstår i föreställningen. Elias Dahlgren, Johan Pettersson och Jenny Silfvenius repeterar i rollerna som Arne, Herbert och Susanne.

 

Albert och Herbert med Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen var en mäkta populär tv-serie på 1970-talet. Skrothandlarparet, far och son, blev också julkalender och till slut gjordes en teaterföreställning på Lisebergsteatern i Göteborg.

– Det är ingen som tagit över eller ens försökt sig på att göra en version av Albert och Herbert sedan dess, påpekar Frippe Pettersson som spelar pappa Albert.

Bland birollerna i mordet på Kungsgatan 15 finns en kvinnoroll, spelad av Jenny Silfvenius.

– Vi skulle ha en svartögd demon med. Vem är den mest svartögda demonen i Norrköping, frågar Johan Pettersson retoriskt. Jenny Silfvenius är tacksam att jobba med.

 

Bo Hermansson
Bakom kulisserna. Dramatikern och regissören Bosse Hermansson skrev tv-serien Albert och Herbert efter en brittisk idé och placerade skrothandlarparet i Göteborg.

 

– När jag var liten var Macken, Star Wars och Albert och Herbert det enda jag och min kompis tittade på, fortsätter Johan Pettersson som tagit initiativet till föreställningen. – Jag skulle titta på någonting när jag åt en dag förra våren och satte på SVT Play. Så låg den här framme och jag undrade om den var lika roligt som när jag var barn. Det var den!

Johan, som direkt bespetsade sig på rollen som Herbert, alltså den roll som Tomas von Brömssen spelade, sökte upp Bosse Hermansson. Det visade sig att dramatikern och regissören, som skrivit den svenska versionen av Albert och Herbert efter brittisk förlaga, också ägde rättigheterna. Han, och även Tomas von Brömssen, gladdes över Kalbokulturs intresse.

Bosse Hermansson föreslog direkt att de skulle göra en bearbetning som utspelas i Norrköpingsmiljö.

– Bosse har lagt jättemycket arbete på att hjälpa till. Han ser likheter mellan Norrköping, som det var då, och Göteborg. Han rentav föreslog att de behöver ju inte nödvändigtvis vara skrothandlare utan kan jobba i hamnen och lasta koks, berättar Johan Pettersson som bearbetat pjäsmanuset inför Kalbokulturs uppsättning.

– Men hästen Herkules vill man ju inte byta bort, säger Albert, förlåt… Frippe Pettersson bestämt.

– Det har hänt, flera gånger, att jag tänkt på någon detalj och så har Bosse hört av sig om just samma sak, tillägger Johan Pettersson.

 

Frippe Pettersson – repetitionsbild
Beredskapsläge. Albert är beredd att försvara sitt hem och sitt liv.

 

Albert & Herbert – Mordet på Kungsgatan 15 handlar om omhändertagande, förändringar, generationsskillnader. Bosse Hermansson har för ensemblen noga understrukit att det handlar om verkliga personer, inte skojiga gubbar. Det är teater, inte folklustspel eller buskis.

– Vi har jobbat mycket med huvudkaraktärerna. Jag tycker vi lyckats hitta egna karaktärer. Ju mer vi arbetar desto mer tycker jag om dem, flikar regissören John Hedman in som säger att han tänker på folket som bodde i gamla Kneippen. – Jag fick som en bekräftelse när vi körde ett genomdrag för en mindre publik härom veckan.

– Och trots att det är våra figurer nu, så är Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen med i pjäsen, säger John Hedman gåtfullt.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Christian Karnevald, Mats Bäcker

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Christian Karnevald

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

23 februari – 16 mars 2019
Albert & Herbert – Mordet på Kungsgatan 15
av Ray Galton, Alan Simpson, Bo Hermansson
Bearbetning: Bo Hermansson, Johan Pettersson
Regi: John Hedman
Scenografi: Kalbokultur
Kostym: Kerstin Hedman
Mask: Anna Andersson
Musik: Nisse Sandström, saxofon, Christian Karnevald, bas
Ljus: Gustav Lagnström
Prod: Christian Karnevald/ Kalbokultur

SKÅDESPELARE
Albert – Frippe Pettersson
Herbert – Johan Pettersson
Susanne – Jenny Silfvenius
Arne – Elias Dahlgren
Walter – J-B Olofsson

LÄNKAR
Kalbokultur hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.