• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kalbokulturs värmande Albert & Herbert


Spirande passion. Byggnadsnämndens Susanne faller för Herbert, något som skruvar till konflikten i Albert & Herbert – Mordet på Kungsgatan 15. I rollerna Johan Pettersson och Jenny Silfvenius.

 

Humor och hot innanför planket

 

NORRKÖPING Hög nostalgifaktor när Albert & Herbert flyttar in på Kungsgatan 15 i Norrköping. Kalbokultur bjuder på både humor och värme i sin alldeles egna tolkning av de folkkära figurerna.

Scenbilden är precis som jag vill ha den. En bakgård med ett myller av gamla grejor – oljekannan från Gulf trängs med uppstoppat pälsdjur. Urtvättade pyjamasbyxor på klädstrecket, och ett bilsäte monterat på träskenor får tjäna som bekväm utemöbel. En sliten gul husfasad i trä med takläkt utan pannor. Rejält och handfast.

Många minnen poppar upp när den välkända signaturmelodin sätter igång. Jag minns hur jag som barn satt och tittade på tv-serien i svartvitt på 1970-talet. Lite läskig var gubben Albert när han skällde på sonen Herbert som var så snäll och söt. Lite äckliga var de med sina lumpor till kläder, och det gick nästan att känna stanken av svett och smuts genom tv-rutan.

 

Albert – Frippe Pettersson
Rollporträtt: Albert – Frippe Pettersson.

 

Men en ny avskalad version av musiken ger oss möjlighet att ställa om kompassen. Nu är det Norrköping i början av 1980-talet och Herbert är klädd i jeans och skjorta. Det stripiga håret hänger ner på axlarna. Han är glad. Han ska få göra Styrman Karlsson i Arbis-teaterns aktion ”Rädda Kungsgatan” och nu gäller det att öva.

Pappa Albert är som vanligt misstänksam och tror inte att sonen duger till. Men Herbert känner farsgubben och erbjuder honom snabbt en roll. Det gör naturligtvis susen och på sitt omisskännliga sätt tar Albert sig an uppgiften på stort allvar. Töntigt och roligt.

Men livet utanför planket gör sig påmint när det kommer anonyma hotbrev med posten och kommunen knackar på och meddelar rivning. Kommuntjänstekvinnan Susanne (Jenny Silvenius) är så där prudentlig och korrekt som man kan förvänta sig. Klädd i röd kavaj och lika röda läppar ger hon även andra signaler till Herbert som faller pladask. Slapsticken avlöser varann och vi har en riktigt go stämning. Men när vi hör hur grannen i tolvan mot sin vilja tvingas ut ur sitt hus träder allvaret in. Far och son vet vad som gäller när något hotar deras tillvaro – då håller man ihop.

Taggtråd och hemvärnshjälmar plockas fram. Nu ska hem och hus försvaras. Ett par förrymda småtjuvar från Norrköpingsanstalten komplicerar tillvaron, men det visar sig snart att de fyra har mer gemensamt än de kunde ana.

 

Walter – J-B Olofsson
Rollporträtt: Walter – J-B Olofsson.

 

Frippe Pettersson gör sin Albert med bravur. Han balanserar fint mellan den självupptagne besserwissern och en öm fader. Han sätter alla oneliners och är motorn i föreställningen. Johan Petterssons Herbert får verkligen sitt tålamod prövat. Han både vill och inte vill vara sin pappas son. Under alla lager av groll finns ett varmt och kärleksfullt band mellan far och son.

JB Olofsson och Elias Dahlgren spelar de två klantiga småtjuvarna Arne och Walter. Stereotypa roller som lätt skulle kunna slarvas bort, men inte här. Det finns både svärta och ett lätt obehagligt drag över dem.

Föreställningen står stadigt på egna ben. Man lyckas återskapa den speciella atmosfär som jag minns från tv-serien, men det finns ingen ängslig vilja att efterlikna. Genuint med känsla för detaljer. Missa inte detta!

© Text: Felicia Eriksson
© Foto: Christian Karnevald

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Albert och Herbert – Frippe Pettersson och Johan Pettersson

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

23 februari – 16 mars 2019
Albert & Herbert – Mordet på Kungsgatan 15
av Ray Galton, Alan Simpson, Bo Hermansson
Bearbetning: Bo Hermansson, Johan Pettersson
Regi: John Hedman
Scenografi: Kalbokultur
Kostym: Kerstin Hedman
Mask: Anna Andersson
Musik: Nisse Sandström, saxofon, Christian Karnevald, bas
Ljus: Gustav Lagnström
Prod: Christian Karnevald/ Kalbokultur

SKÅDESPELARE
Albert – Frippe Pettersson
Herbert – Johan Pettersson
Susanne – Jenny Silfvenius
Arne – Elias Dahlgren
Walter – J-B Olofsson

LÄNKAR
Kalbokultur hemsida Facebook FB-evenemang
Albert & Herbert bor i Norrköping reportage Kultursidan.nu 20/2 2019

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Kalbokulturs värmande Albert & Herbert

  1. Pingback: Kalbokultur spelar Gyllene Lärkan – KULTURSIDAN.nu