• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

About time tar vara på tiden (recension)

About time. Tim träffar Mary för första gången, igen och igen och igen.

Träffades helt nyss. Tim reser tillbaka i tiden för att vinna Marys kärlek.

 

Om tidsresandets komplikationer

 

Hur gör man en romantisk komedi originell? Jo, man kryddar den med science fiction och djupare mening. Flimmer Filmfestival avslutas med bland annat en Sverigepremiär, About time. Berättelsen om Tim som reser i tiden för att finna kärleken.

Rödhåriga Tim (Domhnall Gleeson) är tjugoett år gammal när hans pappa (Bill Nighy) avslöjar den stora familjehemligheten: männen i släkten är förunnade att kunna resa i tiden. Pappan själv har använt förmågan till att läsa en massa böcker, om och om igen. Men för Tim är det givet vad han ska försöka göra – hitta kärleken.

Upplägget är klyschigt, den heterosexuella parrelationen är målet. Bilderna är snygga liksom skådisarna, och den sentimentala musiken talar tydligt om när du ska känna dig sorgsen eller sucka av avundsjuka. Åh, den filmiska romantiken!

Hos alla karaktärer finns ändå en särskild charm. De smått udda figurerna gränsar ibland till stereotyper, samtidigt som de skapar igenkänning och varm humor. Tim är den lite osäkra snälla killen, som i all sin välvilja gör misstag på misstag. Då är tidsresandet en användbar räddning. Eller? Nja, att resa i tiden visar sig även det ha sina begränsningar, och Tim kan aldrig se in i framtiden – bara åka tillbaka till det förflutna.

Små ändringar i dåtiden kan också innebära stora förändringar i framtiden. När Tim väl har träffat den ljuva Mary (Rachel McAdams) förlorar han henne snart och gör allt för att vinna henne tillbaka.

Men About time handlar inte bara om mötet med den stora kärleken. Den handlar också om ansvar. När systern Kit Kat (Lydia Wilson) är i en destruktiv relation och på väg att råka mycket illa ut, vad kan Tim göra då? Och hur vet man egentligen exakt när någonting började gå snett?

About time behandlar frågor om förlust och att ta vara på tiden här och nu. Carpie diem och allt det där, fast sagt på ett mer spännande sätt. Det är klyschigt, men sticker förmodligen ändå ut bland de romantiska komedier som du har sett förut. Jag tycker att det är en väldigt fin och sevärd film. Richard Curtis har hittat ett nytt grepp.

Text: Melinda Reyes Hiltunen

FLIMMER Norrköping

12, 13 oktober
 2013
About time
Komedi, Drama, Sci-Fi
Regi: Richard Curtis

 

LÄNKAR
About time imdb
Flimmer hemsida
Norrköpings filmfestival Flimmer 2013 reportage Kultursidan.nu 2/10 2013

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.