• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Legohelg på Arbetets museum

Rivendell.

Rivendell. Älvornas borg i Sagan om ringen finns också byggd i små plastbitar.

 

Bygghelg för alla i Laxholmskällaren

 

Städer, rymdskepp, figurer – små och stora legobyggen växer just nu upp på Arbetets museum. Entusiasterna i legobyggarnas förening Swebrick har samlats till event i Norrköping i helgen. Museet passar på att bjuda in till byggtävling.

Lego utvecklades redan 1949 av dansken Godtfred Kirk Christiansen och har väl sedan dess flyttat in i varje barnfamiljs hem. I början mötte plastleksakerna motstånd, försäljningen gick trögt för Automatic Binding Bricks. 1952 döptes klossarna om till Lego.

I mitten av 1950-talet började man sälja på export och Sverige var bland de första marknaderna. 1955 introducerade Lego färdiga byggsatser med instruktioner för att sätta samman en specifik byggnad. Resten är historia.

 

Liten gul bagge.
Bumblebee.

 

Det är inte bara hemma i vardagsrummet som Lego tar sin givna plats utan har också utvecklats till en avancerad hobby. I Sverige finns föreningen Swebrick som är ett forum för vuxna Legoentusiaster. I föreningen finns cirka 1.200 medlemmar med både samlare, byggare och handlare. Föreningens syfte är att se till att alla har kul med de små klossarna och man arrangerar träffar och deltar i olika Lego-relaterade evenemang.

Swebrick är fristående från företaget Lego och utställningsmodellerna är medlemmarnas egna.

 

En hel stad ryms på Arbetets museum.
En hel stad ryms på Arbetets museum.

 

Under helgen 12 – 13 oktober har föreningen Swebrick en träff i Arbetets Museum i Norrköping där några av medlemmarnas alster visas uppe på plan 6. Samtidigt så anordnas det också en bygghelg nere i Laxholmskällaren där Lekhuset finns på plats med Lego för att alla ska få bygga. Det blir också en byggtävling under helgen med temat ”Drömjobb”.

Populärkultur, framför allt film, är en stark tradition inom Lego, inte minst filmen Star wars. Här är rymdskepp, robotar och en stor modell av Yoda. Också Sagan om ringen har gett avtryck, med älvornas vackra borg Rivendell.

Det är lätt att imponeras av de 100-tals timmar som entusiasterna lagt ner på sina modeller. Men även om det finns motiv som fyller stora golvytor i folksamsalen finns också enkla och små alster. Det är också en konst att bygga uttryck med så få klossar som möjligt.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

ARBETETS MUSEUM Norrköping

12-13 oktober 2013
Bygghelg
Arr: Swebrick och Arbetets museum

LÄNKAR
Swebrick hemsida
Arbetets museum hemsida

FLER BILDER FRÅN EVENTET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636438635516″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.