• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Punk för fred i Good vibrations (recension)

good_vibrations

Gudfader. Terri Hooleys musiksatsning spred nya tankar i en stad fylld av hat.

 

Feel-good blottar samhällsproblem

 

Ytterligare en musikfilm, denna gång förlagd till 1970-talets minst sagt uppdelade Belfast där katoliker och protestanter är bittra fiender. Då kläcker dj:n (tillika med ospecificerad religionstillhörighet) Terri Hooley idén om att öppna en skivbutik med namnet Good Vibrations. Det utvecklar sig sedermera till ett litet indie-skivbolag och Terri utnämns till att vara The Godfather of Punk. Visserligen med tilldragande ekonomiska skulder och ett begynnande krashat äktenskap …

Hans vision – om att sprida god musik vilket i sin tur sprider god stämning – blir besannad; slutscenen där Terri och hans gäng anordnar en konsert, inte på lokala puben, utan fyller hela Ulster Hall med lokala punkband är stark och full av smittande musikglädje som skiter i vad man röstar på eller till vilken kyrka man går i. Och Terri tronar sympatiskt på dess högsäte.

Good vibrations är en feel-good film som blottar en djupare samhällsproblematik på rätt nära håll. Alltid fascinerande med Irland och aldrig fel med skön musik i filmtappning.

Text: Åsa Husén
Foto: Filmbolaget/Flimmer

FLIMMER Norrköping

6, 10 oktober 2013
Good vibrations 2012
Drama/musik
Regi: Lisa Barros D’Sa & Glenn Leyburn

 

LÄNKAR
Good vibrations Imbd
Terri Hooley wiki
Intervju med Terri Hooley m fl YouTube
Flimmer hemsida
Norrköpings filmfestival Flimmer 2013 reportage Kultursidan.nu 2/10 2013

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.