• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Closer närmar sig premiär på Arbis

Alice och Dan har just träffats. I rollerna EMelie Dahlskog och Johan Pettersson.

Ont i foten. Alice och Dan har just träffats, i samband med en trafikincident. I rollerna Emelie Dahlskog och Johan Pettersson.

 

”Vi har lagt tillbaka de fula orden”

 

– Det är lättjobbat, oblygt, okomplicerat. Tack vare att vi skickade ut den allra värsta scenen inför audition, några hoppade av redan då. Emelie var perfekt från första början!

Johan Pettersson är den drivande kraften bakom Nerd productions som sätter upp Closer, ett prisvinnande svart drama om fyra personer i en relationskarusell. Pjäsen av brittiske dramatikern Patrick Marber sattes först upp i London, 1997 och på Broadway i New York 1999. 2004 kom filmen med Natalie Portman i rollen som Alice och Julia Roberts som Anna.

Closer är en pjäs ingen av oss varit i närheten av tidigare på Arbisteatern. Vi har spelat revy, musikal, klassiker, räknar Johan Pettersson upp.

 

IMG_0105
Mobiltelefon modell 1990-tal. Emelie Dahlskog spelar Alice.

 

Utom då Emelie Dahlskog som spelar Alice, den unga kvinnan som är ”priset” alla andra är ute efter. Teaterintresset har alltid funnits där och redan i Norrköping var hon med i den lokala filmen När föräldrarna sover. Två år på Katrinebergs folkhögskolas skådespelarlinje blev startskottet för en karriär som frilansande skådespelerska där hon gjort en del kortfilmer. Revy och lättsam underhållning är inte hennes grej.

– Jag gillar bara djup skit att grotta ner sig i, säger Emelie Dahlskog om sin roll och skrattar, något hon verkar ha väldigt lätt för.

Johan Pettersson har lämnat över regiuppdraget till Robin Karlsson. Det närmar sig slutrepetitioner och premiär. Regissören vid ett bord nedanför scenen tillsammans med övriga medarbetare. Scenografin är på plats men nu ska ljuset till och de sista detaljerna finslipas. Robin följer uppmärksamt skådespelarna på scenen, de repeterar inledningen, när författaren Dan möter Alice som skadat foten.

– Det är väl en del ljusa moment, kanske tre minuter, i pjäsen, säger regissören Robin Karlsson. Men vi har det trevligt under repetitionerna, kanske just för att texten är så tung.
– Det här fyra är några av Norrköpings bästa skådespelare just nu, hävdar han med emfas.

 

IMG_0050
Framför kulisserna. I salongen sitter de som arbetar med uppsättningen men som inte står på scenen.

 

Johan Pettersson framhåller hur nära verkligheten pjäsen är, med struliga relationer och svek. Han gestaltar författaren Dan, en ”obeslutsam jävla fegis som ljuger”.

– Det är inte en som är svekfull utan alla fyra är lika jävliga mot varandra, lyfter Karoline Lidberg, som spelar Anna, fram.

Frippe Pettersson, som spelar Larry, tillägger:
– Det är så koncentrerat med de här fyra, som outspädd saft.

Ändå har repetitionerna gått över förväntan, med många skratt. Och med mycket igenkänning.

Efter Closers framgångar i London nappade Dramaten och gav den titeln Närmanden. Men enligt Johan Pettersson slog den inte i Stockholm på grund av en alltför städad översättning. När Nerd productions fick manus från förlaget gick det knappt att känna igen från Londons scener och från filmen. Nu har man arbetat med att återföra manus till att ligga så nära originalet som möjligt.

– Vi har lagt tillbaka de fula orden. Engelsmännen är fantastiska, de har en teaterhistoria som är enorm. Då ska vi inte peta på den, understryker Johan Pettersson.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

ARBISTEATERN Norrköping

9 oktober – 7 november 2013 (onsdagar-torsdagar) kl 19
Closer
av Patrick Marber

Dramaturg: Kerstin Eriksson
Regi: Robin Karlsson

Scenografi: Ulrika Tallving
Prod: Nerd Productions

MEDVERKANDE
Emelie Dahlskog
Karoline Lidberg
Frippe Pettersson
Johan Pettersson

 

LÄNKAR
Closer FB
Closer hemsida
Skarpt relationsdrama i Closer recension 11/10 2013
Closer på Arbis i höst reportage Kultursidan.nu 3/5 2013

FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636249757883″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Closer närmar sig premiär på Arbis

  1. Pingback: Skarpt relationsdrama i Closer (recension) - KULTURSIDAN.nu