• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Closer på Arbis i höst

Johan Pettersson sätter upp Closer på Arbis i höst.

 

Nerd production hittar stjärnskott

 

– Vi hade en första genomläsning i söndags, jag nästan grät. Bara av att sitta runt ett köksbord och läsa!

Nerd productions konstnärlige ledare Johan Pettersson laddar för nästa stora projekt. Brittiske dramatikern Patrick Marbers relationsdrama Closer som hade urpremiär på National Theatre i London 1997 och som snart filmatiserades med bland andra Julia Roberts och Jude Law i rollerna. En bra film säger Johan Pettersson som vid det här laget sett om den många gånger.

– Det är ett sånt där manus som jag pratat om i några år bara för att det är så bra, säger Johan Pettersson.

Johan Pettersson har blivit en välkänd person i Norrköpings teatervärld, den där det finns flera nyanser av skådespelare än den förenklade uppdelningen mellan amatörer och proffs. Under Strindbergsåret satsade han rejält på teater och gjorde tre uppsättningar: Paria, Påsk och Moderskärlek. I höstas iscensatte han Hitchcockthrillern Slå nollan till polisen, också den på Arbis scen. Vid sidan av har han arbetat med film och som lärare.

Tre av de fyra rollerna var snart besatta, med vännerna och erfarna teaterkollegorna Karoline Lidberg, Frippe Pettersson och Johan själv. De spelar tre av de fyra personer vars tilltrasslade kärleksliv man får följa under några år. Det är extremt tilltrasslat, men har bäring i verkligheten menar Johan.

– Jag är 36 år. Om man har levt igenom ett par uppbrott, om man har letat efter kärleken ett par gånger, om man har frågat sitt ex om hur sexet med den andre var, fast man vet att man inte borde frågat. Och om man känt känslan av att man sårar någon fast man vet att det är fel men att det ändå blir så. Det är jobbigt men det är så i livet.

Johan Pettersson som alltså bestämde att Nerd productions skulle sätta upp Closer bestämde också att han enbart skulle stå på scen. Han erbjöd därför Robin Karlsson regissörsjobbet.

– Jättekul! Det är en fantastiskt bra pjäs, jag såg originaluppsättningen i London, säger Robin Karlsson, som däremot varken sett filmen eller Dramatens uppsättning som kom redan året efter urpremiären.

Den fjärde, rollen var en ung kvinna, söktes, bland annat på Facebook. Många var intresserade och sju valdes ut till audition.

– Tre kom. Vi skickade över den värsta scenen ur manuset. Kan man inte säga ”fitta” på scenen och inte vara klädd i underkläder eller mindre, så kan man inte vara med.

I höst debuterar Emelie Dahlskog på Arbis scen, en 21-årig tjej från Norrköping som nu bor i Huddinge. Hon har en gedigen teaterbakgrund från Kvartersteatern och de som sett den lokala filmen När föräldrarna sover kanske minns en snygg blond tjej som var med. Emelie har även spelat med i en Inga Lindstrom-film när den spelades in i Söderköping 2009.

– Det blir jättebra. Hon är mycket engagerad, blir perfekt för rollen, säger Johan Pettersson och tror att han hittat ett riktigt stjärnskott.

I höst har Closer premiär och spelas onsdagar och torsdagar på Arbis. Höstens helger hoppas man på en fortsättning på nya konceptet Pink Friday – en discosatsning – och Burlesque, som blivit en stor succé sedan starten med Julburlesque i december som följts upp med Schlagerburlesque.

Till planerna för scenaktiviteterna i huset på Bredgatan hör bland annat musikalen Rent, om ungdomar i ett rivningshushus i New York. Då står Johan Pettersson inte på scenen. Då regisserar han.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

LÄNKAR
Arbis hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Closer på Arbis i höst

  1. Pingback: Closer närmar sig premiär på Arbis - KULTURSIDAN.nu