• KULTUR-ANNONS

     

     

  • NYHETER

Hjärtat slår i svart på vitt på KSM-labbet

Livets karta. Hjärtat slår i Maria Ackerfors film som ingår i utställningen Av hela mitt hjärta som visas i KSM-labbet på Stadsmuseet.

 

Tvärmedial gestaltning

 

De slår olika takt
De tänker olika tankar
Fem människor, fem hjärtan
som känner

Maria Ackerfors utställning Av hela mitt hjärta använder sig av teckningar och korta texter, film och ljud. Hon har tagit pulsen på fem hjärtpatienter och gått under huden på ett fascinerande organ i kroppen. Utan gulligull.

Hon tar emot i KSM-labbet. Allt är klart, det stora skrynkliga papperet med utställningstiteln når upp till tak och ner till golv. På en vägg hänger teckningar och texter. Det dunkar i det lilla rummet. På motsatta väggen projiceras en film, hjärtan som slår. Vinklarna skiftar, det är egentligen svårt att se vad man ser (det skulle kunna vara en karta, öar som sticker upp ur havet), men det pulserande ljudet och de lika pulserande sammandragningarna klargör att de vita konturerna, bubblorna handlar om hjärta och blodkärl. Svarta linjer på vit botten, rent och fritt från blod. Intrycket är att det är en tecknad film.

– Det är filmer på riktiga hjärtan, jag har bearbetat dem med olika filter, förklarar Maria Ackerfors. Ljudet är artificiella ljud som ska efterlikna olika hjärtrytmer. Sedan har jag försökt efterlikna hur blodflödet i kroppen låter med hjälp av ljud från vattenfall.

 


Patrik, Emma, Annica, Johanna, Bill – alla är de medskapare till Maria Ackerfors utställning.

 

Maria Ackerfors har alltid fascinerats av människokroppen, och hur man förhåller sig när det funkar och när det inte funkar. Hon vill se hjärtat som det organ det är, hjärtmuskeln.

– Jag har stört mig på gulligullet, det finns redan så mycket känsla i de här berättelserna.

Det är teckningarna hon syftar på, med tillhörande texter. Hon har samtalat med fem hjärtpatienter, vuxna och barn. Samtalens innehåll har reducerats till en kort text som hon skrivit för hand.

– Jag har lärt känna fem jätteunderbara människor, utbrister Maria Ackerfors.

Deras porträtt har hon tecknat med tunn tuschlinje på samma akvarellpapper. Svart på vitt, i linje med filmen – eller om det är tvärtom.

– Det kändes som att tekniken passar berättelsen. Det spröda på mjukt papper.

 


En utmaning. Maria Ackerfors har tvingats kliva utanför sitt invanda sätt att arbeta konstnärligt.

 

Maria Ackerfors har varit aktiv konstnär under flera år. I höstas gick hon en fristående kurs på universitetet, Tvärmedial gestaltning och samtidskonst, med Per Hüttner som handledare.

– Jag ville testa något nytt.

Det var en utmaning för den som skapat bilder inifrån sin egen fantasi. Nu skulle hon göra en idébaserad utställning, läsa in faktamaterial och intervjua personer.

– Det är inte alls som jag brukar arbeta annars, jag vill ha full kontroll.

Förutom patienterna har hon också mött en kurator och en kardiolog, en hjärtläkare.

– Mötet med kardiologen var det mest spännande jag varit med om på mycket länge. Han kunde fortfarande blir fascinerad av hur komplext det här med hjärtat är. Det är inte helt utforskat än.

Utställningen har frukostvernissage på morgonen till Alla hjärtans dag. Maria Ackerfors ser sig om i KSM-labbet, nöjd med det hon ser. De flesta av dem hon samtalat med kan komma och se utställningen.

– Jag tänker att det är ett schysst sätt att bearbeta det på. Att det inte är självklart vad ett hjärta är för något.

Begreppet ”konst i vården” får med Av hela mitt hjärta en ny innebörd.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

KSM-LABBET, STADSMUSEET Norrköping

14 februari – 14 mars 2014 Frukostvernissage 14/2 kl 8–9
Av hela mitt hjärta
Maria Ackerfors

LÄNKAR
Maria Ackerfors hemsida
KSM hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida
FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157640925581824″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.