• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sprakande måleri på Bergslagsgården


Sprakande – Eurofi I, II och III. eller som de nu heter Eufori I, Rosensnår och Glöd. Närmare skapelseprocessens nystart kommer man inte.

 

”Ibland måste man göra en omstart”

 

Det har tagit sin tid. På ABF Bergslagsgården begår Margareta Brandin sin debututställning. Med verk från de senaste tre åren öppnar hon dörren till en pågående konstnärlig process. Nu behöver hon inte vara duktig längre.

Det sprakar om tre stora målningar – Eufori I, II, III heter de, eller hette från början. Nu heter tvåan Rosensnår och trean Glöd, utmärkta titlar det också.

– Det går i vågor, ibland måste man göra en omstart, säger Margareta Brandin och lyckas förmedla upptäckten och glädjen av ett ännu friare måleri, där hon för en stund släpper formerna helt fria. I den första med svala färger i blått/grått/svart på den vita duken och steget tillbaka med hejdad pensel. I den andra med kantiga linjer som täcks av varma färger som knoppas och blommar. Den tredje i flödande tillförsikt, en rik värmande Glöd.

 


Mot ljuset. Fiskarna kom först, sedan byggde fantasin vidare på undervattensvärlden.

 

Längre in i utställningsrummet – som också används som kurslokal – backar Margareta Brandin bandet några år, hon har målat föreställande förr, spåren finns kvar. Här finns en fin liten teckning av en gestalt som sitter mot en öppen hand, Se till mig som liten är, i kol på äggoljetempera. Jag tycker om ljuset som faller in på en stor målning med fiskar, koraller och färgfält som tycks inkapslade bakom glas, allt är runt som i Muminvärlden. Mot ljuset heter den, en vacker och tilltalande fantasi, helt oplanerad, i akryl som merparten av målningarna.

– Det kan vara fräscht med en vit duk, men det kan vara skrämmande också. Man provar först och ser vad det blir, som fiskarna. Jag hittade dem och fantiserade resten, berättar Margareta Brandin.

I titelmålningen Parallella världar möts form och färg, det baspar som tycks mig vara konstnärens huvudspår. Också här döljer sig äldre måleri i undre lager, kanske skymtar fram, kanske ger infall till det som nu syns som ett surrealistiskt landskap där färgspelet ger djup åt bilden.

 


Metallsmak.

 

På motsatta väggen sitter verk med aluminiumkyssar. Inte riktigt så men inte långt ifrån. Metallsmak kallar hon dem, gjorda i blandteknik. En lek med mazarinformar blev plötsligt konst på allvar. De två med tillnamnen mini respektive midi är inbyggda i svarta lådor.

– Jag utbildade mig till civilingenjör, berättar Margareta Brandin, som är uppvuxen och återflyttad Norrköpingsbo efter många år i Stockholm och andra orter. Det gör att jag är intresserad av material, provar gärna.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

ABF BERGSLAGSGÅRDEN Norrköping

29 april – 31 maj 2014
Parallella världar och andra bilder
Margareta Brandin

Måleri och blandteknik

VISNINGAR
Vernissage 4/5 kl 14-17

Midissage 18/5 kl 14-17
Finissage 31/5 kl 14-17

LÄNKAR
Margareta Brandin hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644389695481″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.