• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Jans stolta stam på Stadsmuseet

Stolt. Jan Dahlqvist återvänder till Norrköping med utställningen Proud people. Den har växt betydligt sedan premiärvisningen på Galleri Lust 2002.

 

”Som en antropolog har jag åkt runt”

 

Borgen 1998. Allt sedan tatueringsmässan för 15 år sedan har fotografen Jan Dahlqvist lagt bild till bild i sitt fotoprojekt Proud people. Sina modeller hittar han på erotiska fester och mässor där han ställer upp kamera, en lampa och sin gamla oljeduk. Inspirerad av förebilden indianfotografen E. S. Curtis.

”Ett vackert rum” säger Jan Dahlqvist om Rum för fotografi på Stadsmuseet där han nu visar ett stort urval av sina porträtt. Hans foton hänger i dubbla rader, alla lika stora i svart ram med passepartout. Personligt uttryckt sexualitet är det gemensamma temat för utställningen som heter Proud people, en titel den hade redan då de första bilderna visades på Galleri Lust på Fleminggatan i Norrköping år 2002. Då var det 20 bilder. Nu visar han 80 varav 25 aldrig visats tidigare.

Starka individer, stolta par, glada festsällskap rakt in i kameran. De svartvita bilderna gör att utställningen håller ihop, stramar upp ett innehåll som går utanför den vanliga grillfestens ramar.

 


Hon vill bara vara en fin kvinna.

 

– Det var ett par tyska bögar. De var så stolta så där kom namnet. Jan Dahlqvist visar sig vara full av berättelser, han tycks minnas historien bakom varje bild – och de är många.

Som den om det nygifta paret – ”båda deras pappor var frikyrkopastorer och vigde dem” – som ville vara med i utställningen. Jan Dahlqvist var lite undrande, insåg de sammanhanget, men de var övertygade. De var stolta och ville visa sin kärlek.

Eller kvinnan som skilt sig och hittat sin frihet och sin sexualitet. Eller transvestiten som står prudentlig i leopardmönstrad blus och kort kjol. ”De flesta transvestiter vill inte vara utagerande, de vill bara vara kvinnor.”

Jan Dahlqvist talar om sin stam, att de han fotograferar har en stamtillhörighet. Inspirationen kommer från Edward Sheriff Curtis, den store indianfotografen som fångat kända och ännu fler okända indianer på bild under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. En annan viktig förebild är Christer Strömholms kollega Walter Hirsch som betonade enkelhet.

– Som en antropolog har jag åkt runt. På tatueringsmässor, erotiska mässor och fester, den typ av händelser som sker vid midnatt. Det är de stammarna jag vill utforska.

 


Vitt och svart. Sexigt med djuriskt stuk.

 

Han hänger upp några bilder så att de ska väcka nyfikenhet. Själv står han lite avsides med kamera och sin gamla oljeduk, forna tiders presenning. Och fotograferar de som vill.

– Jag stylar inte bilderna. Ingen behöver klä av sig. Och det är jätteviktigt att de inte får betalt, understryker Jan Dahlqvist som vill ge de medverkande så stor kontroll över bilderna som möjligt. Modellerna väljer själva bild i kameran.

– Jag ser två faror: jag vill inte ha för mycket söta tjejer och inte för exhibitionistiska personer. Jag skulle vilja fotografera en som sitter i rullstol.

Utställningen visas under några veckor kring Pride i Norrköping.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

STADSMUSEET Norrköping

Rum för fotografi
24 april – 15 maj 2014
Proud People – En odyssé bland stolta människor
Fotografier av Jan Dahlqvist

LÄNKAR
Norrköpings stadsmuseum hemsida
Edward Sheriff Curtis bilder

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644391622175″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.