• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tändsticksfabriken diskuterar barnarbete (recension)

– Hur gamla är barnen? frågar länsman. Det har kommit en ny lag om barnarbete, de måste vara tolv år nu.

 

Mer humor i handling och ord i årets spel

 

– Om ni tittar till höger – nu – så ser ni torpet där Anders Bagges tändsticksfabrik höll till på vinden. Jan-Eric Karlström heter han som gräver i bygdehistorien. Han söker lite varstans, som i kyrkböcker, domstolsprotokoll och tidningsarkiv och andra ställen. Det blir ibland tunna små häften av det han forskar fram.

Nu guidar han i bussen på väg till årets bygdespel med Gruvspelsgruppen i Hällestad. Besökarna, som vackert fått ställa sina bilar på kyrkbacken, får höra de fakta som vaskats fram. Och se torpet, en liten stuga vid vägen. Kanske färgen var rödare då, för 170 år sedan. Eller omålat grå. Snart är vi framme.

Ingbritt Swanö Wiklander heter hon som skriver vidare, ett teatermanus med fakta i botten och toppat med fantasi. Hon blandar sanning med sägen och skarvar dit det som saknas. Det blir bygdespel med trettiotalet amatörer i alla åldrar. En ny berättelse om Hällestads historia serveras publiken varje år i syrenernas tid.

Nu är det dags igen, Tändsticksfabriken spelas i Gruvspelets backsluttning där scenbyggena står intill varandra. Huvudscenen har fått en stänkmålningstapet på blågrå botten. Sidoscenen antyder stabila stenväggar, fackelljus och gallerfönster medan det lilla vänsterhörnet blivit lanthandel.

 


Berättarna ger en nutidsram till 1840-talets historia. Till höger ses fångarna på Karlsborgs fästning. Det är trångt om saligheten.

 

Spelet tar sin början när Anders Petter Anderssons far begravs, Anders Petter är bara 15 år. Nej förresten, några senkomna besökare stövlar in från vandringsleden. Raskt får de manus i händerna och förvandlas till Berättare A, B och C. Efter begravningen går livet vidare.

– Om vi skulle komma igång då. Jag ser att det börjar bli bråttom, säger prästen och tittar menande på höggravida Johanna i sina finaste svarta gångkläder och med svart brudslöja.

Vi kommer dem nära, Anders Petter som gjort pigan Johanna med barn. Handlingen tecknas mot en bakgrund av äldre tiders osed och vardagsmoral; har Anders gjort Johanna med barn så gifter de sig. Pedagogik och dramatik går hand i hand till publikens förnöjelse. Tändsticksfabriken levandegör hur landsbygden var en självklar del av det levande Sverige.

Kostymerna håller en vit-blå-latte-svart ton. Modet på landsbygden förändrades inte stort genom århundradena; kostymgruppen, som syr om och utvecklar accessoarerna mellan spelen, arbetar med de små nyansernas konst. Enstaka anakronismer i klädedräkt (armbandsklocka), språk (okej) och gester (kramar) är bara att blunda för.

 


Kärt besök i lanthandeln. Sillen får Ida på köpet.

 

Scenerna följer på varandra i rask takt med små utbroderingar som lockar till skratt, humor i ord och i handling har större utrymme i årets spel. Annars flyter det på i ett jämnt spel. Stora ensemblescener växlar om med dialoger på tu man hand eller i små grupper. Vi får små inblickar i bygdens sociala liv, gamla skandaler och nya trätoämnen. Berättarna syr ihop mellan fakta och förmodanden, förklarar ibland beskäftigt för varandra hur det var då, förr i tiden.

Övriga vuxna i ensemblen turas om att vara begravningsgäster, besökare i handelsboden och fästningsfångar. De många barnen är begravningsgäster, besökare i handelsboden och fästningsfångar de också. Vilken tur att de också leker och sjunger!

 


Arbetskraft söker anställning.

 

Men så blir de också bygdens första fabriksarbetare. För Anders Petter, som nu heter Bagge, anställer helst barn med flinka fingrar och små löneanspråk. Här utvecklas en ny dramatisk-pedagogisk tråd, som får sitt efterspel ända in i vår tid. På bussen hem skramlar en tändsticksask i min ficka, köpt till överpris.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

GRUVSTUGAN Hällestad

1 – 14 juni 2014
Tändstickfabriken
Manus och regi: Ingbritt Swanö Wiklander
Historiskt sakkunnig: Jan-Eric Karlström
Prod: Gruvspelet

MEDVERKANDE
Pia Larsson, Josefine Bygghammar, Kerstin Thorsson, Fredrik Ström, Anita Kreutz Bergman, Cissi Karlsson m fl

LÄNKAR
Gruvspelet hemsida

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644568718787″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.