• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

The Wedding singer prövar kärleken (recension)

Bröllopsfoto. Linnea Arkevids Angie håller sig framme, längst till vänster.

 

1980-talet i backspegeln

 

Musikalen The Wedding singer har flyttats från den amerikanska småstaden till småländska Emmaboda. Men Robbie är fortfarande en sann romantiker och Julia vill fortfarande att han sjunger på hennes bröllop.

De Geergymnasiets musik-, dans- och teaterelever har flyttat tillbaka till Östgötateatern efter förra årets mellanlandning i skolaulan medan Stora teatern renoverades. I lördags hade de premiär på The Wedding singer i teaterläraren Johan Wahlqvists regi och Maria Wass och Pia Mucchiano koreografi. I korthet: dumpad pojke blir vän med förlovad flicka, missförstår hur mycket som helst men vinner kärleken till sist.

 


Ensam. Christopher Lennerbrandts romantiker Robbie.

 

Året är 1985 och åttitalsnostalgin flödar hos alla som minns Susanne Lanefelts uppfordrande ”Kniiip!”. Viking Line har en air av lyx och glamour, festklänningarna går i glada sommarpasteller och Julias fästman Glen stilar med sin nyinköpta mobiltelefon.

Eleverna/aktörerna trollar fram och tillbaka bord, stolar och barhäng i en för övrigt sparsam scenografi. För här krävs gott om golv när 40 personer agerar taggade bröllopsgäster, blyga konfirmander och förälskade färjepassagerare.

Om de inte trängs i kulisserna den där kvällen när Julia hittar Robbie i sopcontainern. Eller när han sitter på sin nya dubbelsäng och tar ut en låt på gitarren till sin älskade. De små ögonblicken finns, instuckna mellan de storslagna.

Ingen dikeskörning för elevorkestern ledd av kapellmästare Sara Hermansson. I stället anas den i fonden bakom en tunn ridå. Det svänger riktigt bra, ger takt, ton och trygghet åt alla aktörerna på scenen. För där! Alla, nästan, sjunger. Alla, nästan, dansar. Alla, nästan, spelar teater.

De ledande rollerna görs av musikelever, det går åt för att ge musikallåtarna rättvisa. I publiken, nära och kära, sitter många som redan i vintras hörde Christopher Lennerbrandt (musikalens Robbie), Liv Barath (Julia) och Sara Andersson (kusin Holly) framträda tillsammans med Norrköpings symfoniorkester. Nu tar de ytterligare steg framåt, tillsammans med kamraterna i ensemblen. När Robbie och Julia sjunger duett…

 


Kaos – den katastrofala bröllopsfesten – med dramatiskt ljus på ”krutröken”.

 

Danseleverna är den stora överraskningen. I främsta ledet ger de rätt feststämning åt bröllopet, och skräms som en parafras på Familjen Addams med krökta klor. Koreografierna blir bara allt mer raffinerade medan föreställningen vindlar sig fram på kärlekens snåriga stig.

De andra eleverna fyller upp, sätter klackar, skakar axlar. Bra jobbat! Att en och annan teaterelev och musikelev också kan dansa lyser igenom, och även de som inte är ”proffs” gör sitt bästa i en genomtänkt koreografi.

Kanske The Wedding singer är en banal kärlekshistoria med en moraldiskussion som sedan länge är daterad. Vi lever väl inte i ett samhälle där brudarna måste vara oskulder fram till bröllopsnatten? Eller?

Samtidigt är vår verklighet inte så modern och enkel som vi tror. På scenen visas en provkarta på förhållningssätt, nu är det teatereleverna som briljerar: Här märks Magnus Erikssons strulpelle Sammy som ständigt ställer till det för sig med Holly. Linnea Arkevids clownartade mamma Angie tycks helst vilja gå i brudsäng själv. Och varför Filip Zellmans vidrige Glen vill gifta sig med Julia när han egentligen vill vara fri är också en gåta.

 


Nyförlovade. Självgode Glen och Julia ombord på Viking Line.
Kanske Robbie Heart bär svaret. The Wedding singer handlar inte om en enkel musikartist vars rockband aldrig slagit igenom. Han är i stället en symbol som sjunger kärlekens lov. Den kärlek som gör sig fri från konventioner, måsten, genus-, klass- och åldersgränser. Men fortfarande förtjust föredrar parförhållanden.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Johan Wahlqvist

STORA TEATERN Norrköping

31 maj – 7 juni 2014
The wedding singer
Musikal
Musik: Matthew Skiar
Text: Chad Beguelin och Tim Herlihy
Översättning, bearbetning: Calle Norlén

PRODUKTION
De Geergymnasiet

Regi: Johan Wahlqvist
Koreografi: Maria Wass, Pia Mucchiano och elever
Kostym: Annika Glimrén, Chrisbeth Aigbiremlonlen, Alicia Daneli, Alexandra Nordgren Motsanos, Fia Persson, Linnea Sjöwall (Mode- och design, Kungsgårdsgymnasiet)
Scenografi och mask: Eva Cederwall
m fl

Östgötateatern

Personal från scenavdelningen, rekvisitan, kostymavdelningen, marknadsavdelning
m fl

MEDVERKANDE
Aktörer
Robbie – Christopher Lennerbrandt
Sammy – Magnus Eriksson
George – Olle Jonsson
Julia – Liv Barath
Holly – Sara Andersson
Glen – Filip Zellman
Angie – Linnea Arkevid
Rosie – Clara Jonsson
Linda – Karin Marklund

samt ytterligare elever från åk 3 på musik-, dans- och teaterprogrammen

Orkester
Kapellmästare – Sara Hermansson

Elever från musikprogrammet

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida
The Wedding singer årets De Geermusikal reportage Kultursidan.nu 30/5 2014

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644927127406″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.