• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

The Wedding singer årets De Geermusikal

Brudparet i centrum. Kommer de att leva lyckliga i alla sina dagar?

 

”Den är lite cheesy”

 

En banal musikal men med lättspelade scener. De Geers gymnasisttreor tar lätt på årets musikal men är glada för all erfarenhet arbetet ger. På lördag har The Wedding singer premiär på Stora teaterns scen.

 


Förtroende. Regissören Johan Wahlqvist tillsammans med Filip Zellman och Liv Barath.

 

Filip Zellman sitter på en parkbänk i solskenet. Hans tre år på teaterprogrammet avslutas med musikal tillsammans med andra estetstudenter, främst musik- och danseleverna. Kostymen han har på sig är inte studentkostymen utan den kostym hans rollkaraktär bär i en bröllopsscen. Det är paus i repetitionerna av The Wedding singer.

– Väldigt bekväma byxor, säger Filip Zellman och visar den högt sydda midjan, kostym med vuxenpoäng.

– Då kör vi öppningslåten. Tyst där bakom! Regissören Johan Wahlqvist har samlat hela ensemblen ute i kulisserna. Ridån går upp och en ensam bröllopstårta syns på scenen. Ordet Emmaboda, följt av årtalet 1985, projiceras på fonden, en tunn ridå som skyler orkestern. Sedan blir det fart på scenen när hela ensemblen dundrar in.

– Kärlek är musik, sjunger Robbie, tillsammans med hela bröllopsföljet. Bästa vännen Sam kastar sig ner på golvet och spelar luftgitarr, nåja luftbas. Och dansen går över i nya turer.

 


Stylar musikalen. Alicia Daneli och Alexandra Nordgren Motsanos ingår i gänget från Kungsgård som står för kostymerna.

 

Textileleverna har flyttat från De Geer till Kungsgårdsgymnasiet men behåller uppdraget att ansvara för musikalens kostymer. Med 24 aktörer som spelar fem karaktärer genom musikalens gång blir det väldigt mycket kläder. En utmaning har varit att ombytena ska gå snabbt. En annan att tänka över varje karaktärs uttryck.

– Vi har utgått från det lilla i Östgötateaterns klädförråd som passar för 1980-talet, säger Alicia Daneli.

– Det som saknats har vi sytt upp, fortsätter Alexandra Nordgren Motsanos.

Hon har sytt en festklänning, Alicia en bröllopsklänning. Fem av den lilla klassens åtta elever har valt att vara med i musikalprojektet. Utöver kostym har de tänkt på accessoarer som hårband och slöja samt smink.

 


Leder orkestern. Kapellmästaren Sara Hermansson har arbetat hårt för att få en överblick över musiken.

 

– Det finns inget riktigt partitur, bara ett pianopartitur med sång. Sara Hermansson är kapellmästare, leder orkestern som sitter längst bak på scenen. Att leda orkestern utan att ha alla noter samlade på ett ställe blev en knepig uppgift.

– Jag har lyssnat in mig på Broadwaymusikalen som finns inspelad. Och så har jag läst allas noter, det är inte lätt i början att veta vem som spelar vad.

Nu har hon rett ut frågorna, Sara Hermansson spelar keyboard 1 av tre. Hela orkestern består av knappt ett dussin musiker.

– Det känns nu som att det verkligen är bra.

 


Dansen är en viktig ingrediens i The Wedding singer.

 

– Musikalen är ju väldigt löjlig, att välja efter sitt hjärta. Säger Linnea Arkevid. Hon spelar mamma till den kvinnliga huvudrollen Julia.

– Det är cheesy, krystat. Det finns ju pjäser med mer tryck i. Säger Magnus Eriksson som spelar Sam, bästa vän till den manliga huvudrollen Robbie.

De förklarar att det är lärarna på teater-, dans- och musikprogrammen som valt ut årets musikal The Wedding singer och fördelat rollerna. Inte teaterelevernas förstahandsval, de som ägnat tre år åt dramastudier, skrivit monologer och spelat kammarspel.

Men de vet att nu handlar det inte bara om teater utan att här ska vara utrymme även för skolans dansare och musiker. Kanske lärarna även velat växla spår efter dramatiskt starka Spelman på taket som var 2013 års musikal.

Linnea och Magnus ser andra fördelar i musikalprojektet som presenterades redan tidigt i höstas och som drog igång på allvar i februari.

– Det handlar om att få ihop alla komponenter. Det är mycket vi inte är vana vid, som att få ihop allt rent logistiskt, säger Linnea Arkevid. Vi lär oss under processen, får erfarenhet. Nu har vi så himla kul i misstagen vi gör.

 


Värdefull erfarenhet. Linnea Arkevid och Magnus Eriksson har trivts under åren på teaterprogrammet.

 

Hon och Magnus Eriksson är båda glada över att inte behöva spela huvudroller.

– Vi har lättspelade scener, får bara suga ut det härliga, säger Magnus Eriksson.

Dans är något nytt för teatereleverna, de gör sitt bästa.

– Vi har massgrejerna. Danseleverna gör de mer professionella grejerna, kommenterar Magnus. Det ska vara lättsmält. Det är inte den stora musikalen med den stora dramatiken, det är en showmusikal.

– Publiken ska gå ut med ett leende, säger Linnea Arkevid.

Båda uppskattar teaterprogrammets blandning av praktik och teori. Under skolåren har de fått pröva sitt teaterintresse och lärt sig att det är mer än att stå på scenen. Det handlar om människokännedom, att ”lägga min själ i en karaktär och transformeras” som Linnea säger.

– Det har gett insikt. Bilden av utbildningen är ganska förskönande utifrån. Få tar sig vidare, det är en slitig bransch och dåligt betalt, säger Magnus Eriksson som siktar på veterinäryrket. Jag har blivit duktig på att njuta av teater, se arbetet bakom. Kanske jag spelar amatörteater i framtiden.

Linnea Arkevid har sökt studier i freds och utveckling samt i statsvetenskap till hösten. Kanske hon har en framtid som diplomat och då är teaterförmågan inte fel, tänker hon. I sommar jobbar hon på den stora Harry Potter-utställningen. Men visst lockar teaterbanan.

– Synd att det inte är som elektrikerbranschen, hur mycket jobb som helst och bra betalt.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

VILKEN ÄR BÄSTA LÅTEN?

Finalen är bäst, då har det varit ganska lugnt ett tag. Så kommer slutsmällen.
Sara Hermansson
Om du visste. Det är så klassiskt, de står på scenen och sjunger samma låt med varandra, fast de inte vet om det. Väldigt söt.

Linnea Arkevid
Den du vill åldras med. Vi pratade om banalitetet men här sjunger han om att rensa filtret i diskmaskinen. Vardagspoesi! Den tycker jag är vacker, rent musikaliskt och textmässigt.

Magnus Eriksson

 

STORA TEATERN Norrköping

31 maj – 7 juni 2014
The Wedding singer

Musikal
Prod: De Geergymnasiet

MEDVERKANDE
Elever från åk 3 på teater-, dans- och musikprogrammet

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644899047232″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.