• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nu öppnar Harry Potter-utställningen

Professor Umbridges kontor, i bakgrunden Gyllenroy Lockmans miljö.

 

Norrköping först med Professor Moodys kostym

 

Kvaliteten på kostymerna och filmrekvisitan imponerar. Men det är mest se och inte röra som gäller för de tiotusentals Harry Potter-fans och deras familjer som väntas besöka utställningen i sommar. Logistiken, dinosaurierna och Titanic spelade avgörande roll när Norrköping tog hem Europapremiären för den stora Harry Potterutställningen.

 


Vi lovar att göra fuffens. Tvillingarna James och Oliver Phelps pekar på Marodörkartan.

 

– När vi åkte med tåget nyligen var det en kille som läste Harry Potter. Kul! Jag tror fler läser Harry Potterböckerna i dag än när de först kom ut. Jag hade läst Harry Potter och gillade böckerna men var inget fan. Men när fjärde boken kom så var det audition.

James Phelps och hans bror Oliver var pressvisningens huvudpersoner när Norrköpings största pressuppbåd släpptes in dagen före premiär. Alla ville få en egen stund med världens mest populära storebrorsor – tvillingarna Fred och George Weasley.

James och Oliver är kanske inte samma spexare som sina rollfigurer men de är vänliga och tillmötesgående. Och de tycks genuint trivas med att komma till Norrköping. Senare på eftermiddagen får de till och med lämna den mörka utställningshallen, vinterns inomhusspelplan, och spela fotboll en stund ute på Parken.

– Det är ganska ovanligt att promota en utställning med saker som folk sett på film och i TV, fortsätter Oliver Phelps. Men det är kul. Det är en bra utställning som setts av 2,5 miljoner personer.

Och jo, även bröderna Phelps är numera stora fans av Harry Potter. Och har läst alla böckerna.

– Man kan inte jobba så mycket med Harry Potter som vi gjort utan att bli fan, säger James Phelps.

 

Sorteringshatten. Utställningsaktören Åsa Carlsson håller hatten över Emma som blir invald i Hufflepuff.

 

Utställningshallen är uppdelad i olika avdelningar, skolmiljöer, Hagrids stuga och fiendeland. Utställningen betjänas inte bara av vakter utan även av aktörer som ska ge Hogwartsstämning. Och dit kommer man förstås via Hogwartsexpressen, ett mäktigt lokomotiv.

Igenkänningsfaktorn är hög i de uppbyggda miljöerna. En gulfärgad vätska bubblar i en glaskolv inne hos trolldryckslärarna Snape och Snigelhorn. Där är Harrys och Rons höga sängar i Gryffindors sovrum, och i en monter ser man Harrys trollstav, hans glasögon, antagningsbrev, fotoalbumet och till och med asken med kärlekschokladen. Den är skyddad med glas, annars ska det mest räcka med alla plakat som påminner om att det är att se men inte röra om gäller.

Dagen före premiär var det bara smådetaljer kvar.

– Jag har varit här i fyra veckor och lagt tross, berättar Oskar Solvik och pekar upp mot taket där elledningar löper i aluminiumställningar. Mer än 600 meter tross.

Oskar Solvik ingår i arbetslaget som leds av utställningsproducentens amerikanska team. Nu arbetar han med ljussättningen i Hagrids stuga.

 


Norrköping är först med att visa Professor Moodys kostym och rekvisita. Robin Stapley har valt ut den och bestämt placering i utställningen.

 

– De personer som gjort rekvisitan är jätteglada över att få visa upp sin konst. Utställningsdesignern Robin Stapley har hängt på låset till filmbolaget Warner Bros studio. Allteftersom filmerna blivit klara har han fått välja ut föremål till utställningen. Han visar på kvaliteten och omsorgen i detaljerna. Att kläderna är gedigna och hållbara är kanske inte så konstigt men också saker som bara ska skymta under någon sekund fick hög kvalitet. Som tidningarna som fick riktiga artiklar.

200 av föremålen är skyltade, därmed bevisligen äkta filmrekvisita. Kanske tusen till kommer även de från filmerna, men saknar skyltar. Som portvalv och sängarna, stabila byggen i trä.

– Det är riktigt svåra har varit att välja ut just de saker som talar till fansen, berättar Robin Stapley.

Han har inga egna barn som kunnat ge vägledning utan har fått gå på sin egen känsla. Men, säger han, han var ett Harry Potter-fan innan filmerna kom.

– Att få arbeta med utställningen är att få uppfylla mina drömmar.

 


Kirsi Nisulas baskettakter sitter i. Alla besökare får testa quidditch, på fasta marken.

 

Ett annat fan är Kirsi Nisula som vaktar quidditchavdelningen. Hon har läst de fem första böckerna och sett alla filmerna. Alla som jobbar här i sommar måste kunna sin Harry Potter.

– Jag läste Stephen King tidigare, men det lockar inte längre. Jag tycker om sagor. Det som händer där händer i en annan slags form än den vanliga verkligheten, förklarar Kirsi Nisula.

Hon har turismutbildning från Linköpings universitet och har arbetat med Leaderprojekt och bidragsansökningar. Förra sommaren arbetade hon på Titanicutställningen.

– Jag skulle vilja göra utställningar och planera utbildningar, säger Kirsi Nisula.

I väntan på framtidens utmaningar ägnar hon sommaren åt quidditch och kan kika bort mot Hagrids stuga där en kaja vaktar över ingången.

– När jag ser och hör allt som är här är jag nära filmen. Det ger en helhetsupplevelse.

 


Hogwartsexpressen. Norrköping ligger bra till, både vad gäller stora sommarutställningar och transportlogistik.

 

Norrköping segrade tack vare logistiken, dinosaurierna och Titanic. Det förklarar varför Norrköping är utställningens första stopp i Europa, det elfte i ordningen.

– Jag trodde inte att det skulle gå så fort, erkänner Upplev Norrköpings VD Stefan Papangelis, som två dagar före öppnandet kunde räkna in 8.000 förhandsbokningar.

Eddie Newquist är vice VD för GES, Global Experience Specialists, förklarar att norra Europa, gärna Sverige var ett mål. När Stefan Papangelis tog första kontakten för ett och ett halvt år sedan spetsade han öronen när han fick höra om de tidigare utställningar som gästat Norrköping. Dinosaurierna drog storpublik i Värmekyrkan sommaren 2011. Och så stod ju Titanic på tur.

En titt på kartan gav också mersmak. Även om Norrköping är en liten stad jämfört med Boston, New York och Singapore så ligger den bra till. Både publikmässigt och för själva utställningstransporten.

– Vi kom hit och tittade på flera olika lokaler, den här hallen är jättebra. Inga pelare i vägen, bara att köra in grejerna, uppskattar Eddie Newquist.

Mycket saker?
– Oh, my God!

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund


OLIVER OCH JAMES PHELPS

har fortsatt som skådespelare inom både film och teater efter Harry Potter-filmerna där de gjorde succe som tvillingarna Fred och George Weasley.

– Ibland vill de att vi uppträder som tvillingar, ibland var för sig. Det är okej, säger James. Vi utvecklar olika nätverk så det blir mer och mer att vi jobbar var och en för sig.

Blandat med uppdragen studerar de även skådespeleri. James utbildar sig på Esper studio i New York i sommar, en kurs i ”method acting”.
– Jag lär mig saker om skådespeleri jag alltid velat lära mig.

Oliver arbetar med Sandra Freeze som han lärt känna genom Harry Potter-filmerna.
– Ska man jobba med teater så ska man göra det helhjärtat. Det är något helt annat.

HUR KUL ÄR DEN HÄR TVILLINGGREJEN?

– Vi är fostrade till att vara individer och fick utveckla Fred och George mot att vara individer. Som i kläderna mot slutet, samma mönster men olika färger, säger James Phelps.

 

PARKEN Norrköping

29 maj – 7 september 2014
Harry Potter: The exhibition

Utställning
Prod: Global Experience Specialists
Arr: Upplev Norrköping

LÄNKAR
Harry Potter: The exhibition hemsida
Upplev Norrköping hemsida
Superfans på besök i Harry Potters värld recension Kultursidan.nu 9/7 2014

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.