• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Utvecklingsbar med IntroVux på Stinsen

Pernilla Karlsson visar sin keramik. Till vänster är Mats Huddén, till höger Sarah Calderon.

 

”Det handlar om fokus, fantasi, skapande”

 

Kostymrepetition pågår. Eleverna på IntroVux vid Nyströmska skolan ställer ut resultatet av årets skapande på Stinsen. Utvecklingsbar heter utställningen som ska stå nästan ända fram till midsommar. Dessutom ingår en show där eleverna möter publiken, en fest med sång, dans och fader Bach. Det är den repetitionen gäller, eleverna avlöser varandra på det utrymme mellan utställning och stolar som får kallas scen en trappa upp på Stinsen.

 


”En Casanova. Sara Nilsson dansar, det svarta bältet är ett djärvt drag.”

 

– Jag vill känna att jag levt mitt liv.
Frida Karlsson bär en vacker dovt lila sidenklänning när hon sjunger Gabriellas sång. Originalsången stöttar, ljudet bär ut från högtalarna. Vid hennes sida står både regissören Mats Huddén och klasskamraten Pernilla.

Det ger både trygghet och en snygg överlämning till nästa nummer, för i nästa stund står Pernilla Karlsson med en stor keramikskål i handen. Mats Huddén ställer frågor och lockar på så sätt fram en presentation av keramikens konstart och glasyrer.

Sara Nilsson dansar till låten En casanova. Hon är svartklädd och svingar ett svart skärp, det ser både raffinerat och lite farligt ut. En show.

Sedan några år är alltså Mats Huddén, tidigare på Östgötateatern, engagerad som teaterlärare för just den här gruppen. Några föreställningar har det blivit och nu blir det alltså både utställning och show på samma gång. Två föreställningar ingår i programmet, vid vernissagen på tisdag och en vecka senare.

– Det är en förmån att ha lärt känna de här eleverna, tycker Mats Huddén. Det handlar om fokus, fantasi, skapande. Vi träffas och hittar på. Jag bestämmer ingenting utan hjälper till att stödja, att sammanställa idéerna. Att eleverna ska känna sig trygga, att deras skapande är värdefullt.

– För IntroVux höjer det statusen att få jobba med Mats Huddén, kontrar Inger Rosenberg. Nyströmska har velat ha honom som lärare men det är bara IntroVux han sagt ja till.

 


Möte med publiken. Levis Svedjekrans Lindroos sjunger Magnus Ugglas låt Jag och min far.  I bakgrunden står Introvux-elevernas utställning.

 

– Det är ett par år sedan vi hade utställningar senast, berättar Inger Rosenberg, ansvarig för IntroVux i Söderköping. Genom att IntroVux finns på Nyströmska kan vi använda oss av de bästa gymnasielärarna i bild, naturvetenskap och matematik.

Utställningen och showen ger uttryck för just detta. Eleven Levis Svedjekrans Lindroos visar på stora tecknade danssteg som kombinerar matematik, dans och bild. Klädd till fotbollsspelare sjunger han Jag och min far, Magnus Ugglas fina sång, men blir så gripen att han måste gråta en stund. Sedan kommer han tillbaka och sjunger hela sången, med rörelser till.

Läraren Ola Niklasson förklarar hur han presenterat olika tekniker och att varje elev hittat sitt eget uttryck. Som Pernilla med keramiken. Frida Karlsson har gjort porträtt i blandteknik, målat, klippt och klistrat medan Sara Nilsson satt upp bilder från klassens besök på Abbamuseet på sin skärm.

– Victor är intresserad av allt, skrotskulpturer, keramik, han sprutar ur sig teckningar, säger Ola Niklasson.

Victor Hadd Danielsson lyssnar. Han har klätt sig fin, som Johannes Sebastian Bach, med vit peruk och tjock bok under armen.

 


En dag i årstidskatternas liv. Sara Calderon inspirerades av en saga till sin serie.

 

Sarah Calderon presenterar sin tecknade serie En dag i årstidskatternas liv. Hennes utställningsskärm skildrar hela processen, stora bilder som skannats in, förminskats och satts ihop till en serie som hon färglagt. En bild har utvecklats och blivit till en stor rund målning.

– Det var en saga jag tyckte om, som handlade om en trädgård dit årstiderna kom. Jag tänkte att det kunde vara katter som var årstiderna, berättar kattälskaren och kattägaren Sarah.

Javisst, där är vinterkatten med den tunga tassen. Så kommer den blå vårkatten och skräms…

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

STINSEN Söderköping

3 – 17 juni 2014
Utvecklingsbar

Utställning
Prod: IntroVux, Nyströmska skolan

PROGRAM
3/6 Vernissage
3/6, 10/6 Show

LÄNKAR
IntroVux, Nyströmska skolan hemsida
Mats Huddén hemsida

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644833059736″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.