• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Superfans på besök i Harry Potters värld (recension)

Fylld av förväntan. Nathalie Hedström väntar utanför ingången till Harry Potterutställningen.

 

”Hogwarts har alltid hjälpt mig gå vidare”

 

Vi är den magiska generationen. Vi är den generationen som växte upp med Harry Potters förtrollade värld, allt som vi blev äldre, blev även böckerna mörkare. Med säkerhet kan jag säga att många drömmar har uppnåtts den här sommaren, och ja, så har även min.

Allt började med att vi stod utanför en port. Jag tillsammans med en trettonårig tjej och hennes familj, och flera andra nyfikna besökare. Inifrån porten hördes ljuden från en värld långt ifrån vår trista vardag. Efter minuter av väntan öppnades äntligen porten, och jag kan lugnt säga att det var några av de längsta minuterna i våra liv. Den stora frågan var bara om vi, superfansen, skulle komma ut därifrån nöjda? Eller om allt bara skulle vara det vi redan sett.

 


– Det får bli… Hufflepuff! Insorterad i favoritelevhemmet.

 

Hela förmiddagen slog mitt hjärta hårdare än någonsin förut, mer än jag faktiskt kunnat ana. Jag blev indelad i ett elevhem, Hufflepuff, såklart. Jag fick vandra genom dimman in i en helt ny värld, och jag ville aldrig åka därifrån.

För mig har Harrys värld alltid varit ett stödben i mitt liv. Den har alltid funnits där, och oavsett vad som hänt mig har Hogwarts alltid hjälpt mig gå vidare. Men oavsett hur bra det fått mig att må, så har Hogwarts alltid varit utom räckhåll. Som tur var ändrades allt det här under loppet av några minuter.

 


Vi delade något speciellt, jag och Ylva från Ravenclaw.

 

I entrén mötte jag en familj som kommit hela vägen från Lund för att se utställningen. Och trots att vi aldrig träffats förut, fick vi kontakt direkt. Både jag, och den trettonåriga Ravenclawflickan Ylva, delade något speciellt. Vi levde båda för den här magiska världen, och våra exalterade ögon kunde inte dölja det. Jag och Ylva stötte på varandra flera gånger under dagen, vi delade känslor och tankar, diskuterade kläderna och kritiserade material, men om jag ska vara ärlig så fnittrade vi mest.

 


Utanför professor Umbridges kontor. I förgrunden fjäderpennan som skrev på elevernas handrygg.

 

För mig handlade det aldrig om föremålen, utan om känslan. Som Harry Potter-fan vet man redan väldigt mycket om både böckerna och filmerna, så att chocka en sån som mig är svårt. Men trots det måste jag erkänna att jag blev imponerad av många saker. Såklart var det häftigt att få se De vises sten framför mig, men herregud det fanns ju svävande ljus! Dementorer, drakar, rosa katter direkt från Dolores Umbridges kontor och såklart, skrikande mandragoror.

Det kändes lite som om vi kunde springa in i Harry vilken sekund som helst. Vi var inte i Norrköping, vi var långt, långt borta. Vi befann oss mitt i Hogwarts med allt vad det innebar.

 


En speciell känsla. Även film- och designintresserade kan njuta av utställningen.

 

Såklart ser jag det som något otroligt speciellt, eftersom det är precis vad det var för mig. Men utifrån ett annat perspektiv kan jag inte heller klaga. Såklart behöver man minst ha sett filmerna för att förstå kopplingarna, men även film- och designintresserade kan njuta av utställningen. De pratar mycket om produktionen av filmerna, och valen av material till olika föremål. Vilket för mig i och för sig blev lite långtråkigt efter ett tag.

Men, det enda som var riktigt plågsamt för oss fans var väl det faktum att vi stod mindre än 1,5 meter ifrån Dobby och ändå inte kunde röra vid hans kind.

Text: Nathalie Hedström
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN

ALT/MOBIL: SE BILSPELET HÄR

PARKEN Norrköping

29 maj – 7 september 2014
Harry Potter: The exhibition

Utställning
Prod: Global Experience Specialists
Arr: Upplev Norrköping

LÄNKAR
Harry Potter: The exhibition hemsida
Upplev Norrköping hemsida
Nu öppnar Harry Potter-utställningen reportage Kultursidan.nu 29/5 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Superfans på besök i Harry Potters värld (recension)

  1. Pingback: Kulturåret 2014 – våra favoriter - KULTURSIDAN.nu