• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vadstena-Akademien firar 50 år

Slottsparty! Vadstena-akademien firar de 50 med ny opera och en rad konserter. Och så kommer Nina Stemme.

 

Nytt möter gammalt – enligt traditionen

 

Nina Stemme kommer tillbaka – och gör ett blixtbesök i Norrköping. Silverskeppet är årets opera hos jubilerande Vadstena-Akademien, librettot är nyskrivet medan musiken lånas från av Kraus. Men först en kväll för Drottning Kristina.

 


Annastina Malm medverkade i Silverringen år 2012. I år ger hon konsert i Vadstena.

 

– Vadstena är den plats i Sverige där opera spelades för allra första gången. Det var en italiensk trupp på väg till Stockholm som tvingades stanna i Vadstena. Pesten hade brutit ut i Stockholm, berättar Nils Spangenberg som är Vadstena-Akademien konstnärliga ledare.

Den som bjudit in det italienska sällskapet till Vadstena slott var drottning Kristina och när nu jubilerande Vadstena-Akademien blickar bakåt inleder man spelsäsongen med konsertkvällen Drottning Kristinas akademi med mezzosopranen Annastina Malm och barockmusiker. Självfallet är Annastina Malm en av de många unga sångare – och musiker inte att förglömma – som mellanlandat i Vadstena på sin väg ut i världen. Hon sjöng i Silverringen 2012.

– När Kristina abdikerat och bodde i Rom var hon en kulturmecenat, fortsätter Nils Spangenberg.

Under konserten framförs därför verk av de av dåtidens mest framstående kompositörer som exdrottningen knutit till sitt hov i Rom.

 


Gästade Norrköping. Nils Spangenberg är Vadstena-Akademien konstnärliga ledare.

 

Årets opera i Vadstena heter Silverskeppet, en opera där nytt möter gammalt. Just det som varit Vadstena-Akademiens ledstjärna sedan Ingrid Maria Rappe drev igång akademien för 50 år sedan.

Musiken är gammal, men inte operamusik. Det är Jonas Dominique som byggt operan av musik av svenske 1700-talstonsättaren Joseph Martin Kraus. Sophie Helsing har skrivit librettot som handlar om engelska kvinnokampsföregångaren och författarinnan Mary Wollstonecraft, samtida med Kraus.

– Wollestonecraft skrev dagbok från sin resa till Skandinavien, avslöjar Nils Spangenberg om grunden för operan. Det blir en pirat- och äventyrshistoria mot fonden av franska revolutionen.

Jonas Dominique dirigerar och för regin svarar Elisabeth Linton, som tidigare regisserat Tidsströmmar (2002) och Saul (2007) på Vadstena-Akademien.

 


Mezzosopranen Annie Fredriksson medverkar i Silverskeppet.

 

– Vadstena-Akademien är ett jättesommarkollo, beskriver Nils Spangenberg stämningen med de unga musikerna och sångarna som lär känna varandra medan de tillsammans utforskar nyskriven eller mer okänd äldre musik. Vartannat år sätts en nyskriven opera upp.

– Det har gått upp och ner genom åren, nu känns det ganska stabilt.

Under jubileumssäsongen blir det fler konserter med återvändande ”kollo”-medlemmar. En romanskonsert, stor festkonsert och Lovisa Ulrika med nutida manus och dåtida musik.

 


Hemvändare. En gång stod Nina Stemme på Vadstena-Akademiens scen.

 

Och så kommer då världsstjärnan Nina Stemme tillbaka. Hon debuterade i Vadstena i Mjölnarna tidigt 1990-tal, hade inte ens huvudrollen påminner Nils Spangenberg. Sedan gjorde hon braksuccé på Göteborgsuperan i The Butterfly. Numera är det världsscenerna som är hennes, sedan succedebuten på Metropolitan.

– Hon har en gigantisk röst, säger Nils Spangenberg och menar jämförande att Nina Stemme är dubbelt upp mot Birgit Nilsson.

– Det blir en inspiration för de unga sångarna att få stå på samma scen som världsstjärnan. Nina Stemme är glad att få avsluta semestern och komma igång.

De konserterna, för det blir två, ges i Linköping och i Norrköping tillsammans med Norrköpings symfoniorkester. Fri entré, det gäller att vara på  plats i tid.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Markus Gårder, Erik L Underbjerg, Jimmy Svensson, Petter Johansson, Khashyar Naderehvandi, John Honk, Tanja Niemann

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN

ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

VADSTENA-AKADEMIEN Vadstena

Sommaren 2014

8 juli kl 19
Drottning Kristinas akademi

Konsert i Vadstena Klostermuseums Dormitorium

MEDVERKANDE
Annastina Malm, mezzosopran, Katarina Bengtson Dennis, violin, Lina Söderholtz Florén, violin, Brice Sailly, cembalo och Liam Byrne, viola da gamba. Nils Spangenberg är kvällens ciceron

19 juli kl 19
Romanskonsert i Vadstena gamla teater

Med Joa Helgesson, baryton och Magnus Svensson, pianist
Musik av Gustav Mahler m.fl.

20 juli – 8 augusti 2014 kl 19
Silverskeppet

Opera i Bröllopssalen, Vadstena slott

Tonsättare: Joseph Martin Kraus
Arrangör och dirigent: Jonas Dominique
Librettist: Sophie Helsing
Regi: Elisabeth Linton
Scenografi & Kostym: Julia Hansen

SÅNGARE
Sibylle Glosted (sopran)
Annie Fredriksson (mezzosopran)
Anna-Sara Åberg (mezzosopran)
Wiktor Sundqvist (tenor)
Nils Gustén (bas)

ORKESTER

31 juli
Jubileumsfestdag + Megasoppis! Fri entré hela dagen.

kl 13
Utomhuskonsert vid Gamla teatern. Tårtkalas.
kl 18
Konsert i Vadstena klosterkyrka

3 augusti kl 15
Lovisa Ulrika

En sopran, en dansare och en stråkkvartett gestaltar den dramatiska historien om vår svenska 1700-talsdrottning. Nutida manus och musik från den tiden det begav sig.

21 augusti kl 19
Utomhusscenen, Kungsträdgården i Linköping
SON firar med Nina Stemme
Operafest – fritt inträde

22 augusti kl 19
De Geerhallen i Norrköping
SON firar med Nina Stemme
Operafest – fritt inträde

Dirigent: Cathrine Winnes

Solister: Nina Stemme, Sibylle Glosted sopran
Annie Fredriksson, Anna-Sara Åberg mezzosopran
Thomas Volle tenor, Nils Gustén bas

Programvärd: Nils Spangenberg

LÄNKAR
Vadstena-Akademien hemsida
SON hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.