• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Alla faller för Hjälten på den gröna ön (recension)

Christopher Mahon (Victor Hedman) berättar om sitt stordåd för de nyfikna kvinnorna som kommit till värdshuset för att få en glimt av den nya hjälten. Sara Tansey (Linnea Swärd), Susan Brady (Matilda Sahle) och Änkan Quin (Lotta Månsson) lyssnar intresserat.

 

Han går från trashank till streber

 

En främling, smutsig och eländig, kommer till ett litet värdshus och allt förändras. Revolverteatern bjuder på musik och mustigt spel i sin version av klassikern Hjälten på den gröna ön. Spelplats är tältet på nya Teatertorget i Knäppingsborg.

Vi kliver in i ett litet värdshus, långt ute på den blåsiga och kalla heden. Här står Pegeen ensam bakom bardisken och vaktar värdshuset medan far hennes är på likvaka. Det är mörkt ute och vinden för med sig alla möjliga ljud där utifrån. Men det bekommer inte Pegeen. Hon planerar för bröllop och smider planer för framtiden. Hennes mjäkige men välbärgade fästman Shawn kan åtminstone ta henne från pubens slit och faderns vakande öga. Men denna kväll händer något som förändrar allt, i alla fall för en stund.

 


Utfrågningsmetod. Pegeen (Ronja Ljung) har ett hetsigt humör. Det får Christopher Mahon (Victor Hedman) snart erfara. I bakgrunden pubgästerna Jenny O’Cullen (Tove Hedman) och Jimmy Farrell (Michael Björkman). 

 

En främling kommer till värdshuset. En smutsig och eländig yngling med ett hemlighetsfullt drag kring munnen. Pegeens intresse väcks och det tar inte lång tid förrän ryktet spridits sig och nyfikna bybor tittar in på puben. Främlingen vill först inget säga, men efter lite trugande berättar han med illa dold stolthet att han är på rymmen. Byborna börjar ivrigt att spekulera men ingen av dem är i närheten av det som främlingen ska komma att berätta. Han har kluvit en människas skalle mitt itu. Och inte vilken människa som helst, utan sin egen far, en tyrann som förpestat hela hans liv.

Sympatier väcks och snart hyllas den unge mannen vid namn Christy Mahon som en hjälte. Alla traktens flickor flockas kring honom och den som hoppas allra mest är änkan Quin. Men hon får en tuff konkurrent i Pegeen som ser sin chans att slippa sin tråkige fästman som pappa valt ut.

Nu tar berättelsen fart och förvecklingarna trasslar in sig i varandra. Det ensligt belägna värdshuset blir ett händelsernas centrum där planer på kärlek, svek och egen vinning smids av alla inblandade. Berättelsen hinner vrida sig några varv kring sig själv innan den överraskande upplösningen lämnar allt och alla i en ny dager.

 


Nyfiken på… Värdshusägaren Michael James Flaherty (J-B Olofsson) vill veta mer om sin mystiske gäst Christopher Mahon (Victor Hedman).

 

Hjälten på den gröna ön är en ofta spelad pjäs, säkert populär för sin kärnfulla berättelse och de många särpräglade rollkaraktärerna. Den irländske dramatikern John Millington Synge lär ha fått inspiration till sin pjäs från sina vistelser på Aranöarna i väster där han bodde i långa perioder för att studera öbornas leverne.

Det finns dessutom, för ovanlighetens skull, flera starka kvinnor i berättelsens centrum.

Klarast i denna uppsättning lyser Ronja Ljung som Pegeen. Hon gör en stark ung kvinna som vet vad hon vill och inte låter sig hunsas av någon. Lotta Månssons änka Quin har samma glöd och passion, men vis av livet har hon lärt sig att vara street smart. De två kvinnornas verbala konfrontation i sången Ha mitt namn i en tatuerad ros får publikens gillande och spontana applåder. Det slår verkligen gnistor om den scenen.

Victor Hedman gör Christy Mahon som en lismande spelare som ser egna fördelar i allt han gör. Han går från eländig trashank till självsäker streber och räds inte att utnyttja sin popularitet. En på många sätt otäck gestaltning genomförd in i minsta detalj. Den raka motsatsen är Pegeens fästman Shawn som görs utmärkt av Mathilda Rasmussen. En valpig och osäker ung man som hellre lyssnar på andra än på sig själv.

Och så måste jag nämna de stolliga men rara flickorna Sara (Linnea Swärd) och Susan (Matilda Sahle) som likt alla de andra byborna faller pladask för den nya hjälten.

 

Orkestern sitter på scenen i stort sett hela föreställningen. Christian Karnevald (gitarr), Mikael Qvist (gitarr), Matilda Sahle (cello), Linnea Swärd (slagverk).

 

Revolverteatern har lagt till nyskriven musik som framförs live på scenen av en liten ensemble bestående av gitarr, cello och slagverk. Låttexterna får ge röst åt de känslor och tankar som rollfigurerna bär inom sig och kompletterar fint pjästexten.

Slutligen några ord om det nya teatertältet. Jag förstår alla fördelar som en täckt spelplats ger, men känslan av utomhusteater försvinner något, och jag saknar Knäppingsborgs unika miljö som gav sådan karaktär åt förra årets uppsättning Olivia Twist. Men det är en parantes till en i övrigt välspelad burlesk komedi med flera dimensioner i gestaltning och berättande.

Text och foto: Felicia Eriksson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN

ALT/MOBIL: SE BILDSPEL HÄR

TEATERTORGET, KNÄPPINGSBORG Norrköping

4 – 19 juli 2014
Hjälten på den gröna ön

av John Millington Synge

Översättning            Klas Östergren
Regi                         John Hedman
Regi ass.                  Miriam Goldkuhl
Scenografi               John Hedman
Kostym/idé               Kerstin Hedman
Musik  arr.                Christian Karnevald och Mikael Qvist
Sufflös                     Gabriella Norenius
Produktion               Matilda Sahle, John och Victor Hedman / Revolverteatern

MEDVERKANDE
Christopher Mahon                    Victor Hedman
Margaret ”Pegeen” Flaherty       Ronja Ljung
Michael James Flaherty             J-B Olofsson
Shawn Keogh                             Mathilda Rasmussen
Änkan Quin                                 Lotta Månsson
Gunne Mahon                            John Hedman
Jimmy Farrell                              Michael Björkman
Jenny O’Cullen                          Tove Hedman
Sara Tansey                               Linnea Swärd
Susan Brady                              Matilda Sahle

MUSIKER
Mikael Qvist                                 Gitarr
Christian Karnevald                     Gitarr
Matilda Sahle                               Cello
Linnea Swärd                               Slagverk

LÄNKAR
RevolverTeatern hemsida
RevolverTeatern sätter upp skandalpjäs reportage Kultursidan.nu 30/6 2014
30 sommarteatrar fyller Östergötland 2014 listan Kultursidan.nu 3/6 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.