• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Svärdsfäktning med Piraterna från Peking

Surai Rüdeberg sover djupt. Klassisk humor när piraterna Linnea Bielksjö och Johan Wåhlin försöker stjäla skattkistan.

 

”Vi bubblar tillsammans”

 

Professorn och Annie reser över havet för att rädda det magiska trädet. Men piraterna är ute efter deras skatt. Sång och dans möter stuntartisteri och klingande ljud uppstår. Ulrika Malmberg och Tarmo Sakari Hietala uppskattar sitt nya samarbete.

– Tänk att stuntkillar kan ta lite danssteg och sjunga. Det är häftigt.

Tarmo Sakari Hietala har nyss klivit av scenen och tagit av sig Kapten Skräcks varma röda långrock. Det är en varm julidag i Mem, Kanalmagasinet har bjudit in till pirathelg, familjeföreställning på dagen och dinnershow på kvällen.

 


Ut på äventyr. Professorsgänget har kastat loss och seglar västerut.

 

Familjeföreställningen Det magiska trädet har ett budskap om både miljö och vänlighet, det vissnade trädet lever nämligen upp när det får höra musik. Men framför allt är det en föreställning där musik möter svärd och klingande ljud uppstår. Den unga publiken kommer i närkontakt med aktörerna mer än en gång. Och efteråt får den som vill pröva själv.

– Det är musikaliskt lite mer än bara barnvisor, säger Ulrika Malmberg belåtet.

Bakom den ovanliga kombinationen Står Starsmusic och Film and Stagefighters Sweden, med andra ord musikartisterna Ulrika och Peter Malmberg och stuntmannen/skådespelaren Tarmo Sakari Hietala med vänner.

Det var när Tarmo Sakari Hietala arrangerade Norrköpings stuntcamp för barn förra sommaren som de lärde känna varandra.

– Vår son Mike deltog i lägret och vi fick bra kontakt, berättar Ulrika Malmberg.

I samma veva dök förfrågan upp från Söderköpings Barnens Dag-arrangörer som undrade om Starsmusic kunde arrangera en familjeföreställning till 2014. Ulrika kontaktade Tarmo och plötsligt började bitarna falla på plats. De skrev manus ihop, mejlade fram och tillbaka, idéer och texter. Premiären på Barnens dag i Söderköping var lyckad. Då hade redan Kanalmagasinet i Mem hört av sig om en pirathelg med föreställningar för barn på dagen och vuxna på kvällen. Föreställningar som Piraterna i Peking hoppas gör strandhugg vid Mems motsats, Älvsborgs fästning vid Göra älvs mynning nästa sommar.

– Det är den enda fästningen som hållit stånd mot danskarna, påpekar historieintresserade Tarmo.

 


Kapten Skräck, havets fasa.

 

– Det är så kul, vi bubblar tillsammans, säger Ulrika och hävdar att Tarmo Sakari Hietala är outtröttlig.
– Tarmo är också en bra pedagog, han är bra på att lyfta folk och ge dem trygghet.

Tarmo Sakari Hietala är van vid filmvärldens arbetsmetoder, där var och en gör sin lilla bit. Att möta paret Malmberg som producerar sina shower själva, från ax till limpa, var något nytt. Om Ulrika har han bara goda ord att säga, inte bara om hennes artistiska uttryck som sångerska och dansare:

– Det största är hennes egenskap som producent. Hon ligger före i tankarna, det vinner mycket tid. Och hon väver ihop sången med berättelsen, så att den förs framåt. I film är musiken stämningsskapande men den berättar inte.

 


Glad stämning och lite högre fart i The Final Battle.

 

Utbytet når ännu längre med rejäla utmaningar för alla inblandade. Skönsångarna Ulrika Malmberg och Fredrik Edkrantz samt Linnea Bielksjö har lärt sig fäktas. Medan stuntmännen fått lära sig sjunga och dansa. Tarmo inleder föreställningen med sagoläsning, Peter Wåhlin bjuder på klassisk barntabuhumor och Emil Kumlin, professionell cirkusartist, spelar en engelsk äventyrsprofessor med förkärlek för te.

Under kvällens vuxnare föreställning, The Final Battle, är det prydliga professorsgänget borta och ersatt av ännu ett spännande piratgäng.

– Vi ska köra i Värmekyrkan i höst. Då blir det riktigt kaxigt.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Jan Nielsen

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN

ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KANALMAGASINET Mem

5-6 juli 2014
Det magiska trädet
The Final Battle
Manus: Ulrika Malmberg och Tarmo Sakari Hietala

Musik: Ulrika och Peter Malmberg, Fredrik Ekström
Ljudteknik: Peter Malmberg
Prod: Piraterna från Peking

MEDVERKANDE
Emil Kumlin, Ulrika Malmberg, Surai Rüdeberg
Tarmo Sakari Hietala, Fredrik Edkrantz, Linnea Bielksjö, Johan Wåhlin
samt Anna Thörnkvist (enbart The Final Battle)

LÄNKAR
Piraterna från Peking hemsida
Film and Stagefighters Sweden hemsida
Starsmusic hemsida
Ulrika vill se fler blyga fjärilar flyga reportage Kultursidan.nu 8/11 2013
30 sommarteatrar fyller Östergötland 2014 listan 3/6 2014

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Svärdsfäktning med Piraterna från Peking

  1. Pingback: Piraterna bordar Arbis på nyårsafton - KULTURSIDAN.nu