• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Piraterna bordar Arbis på nyårsafton

Svärdsidor.
Svärdsidan. Tarmo Sakari Hietala och Emil Kumlin med höjda svärd. I bakgrunden showar Peter Malmberg, Ulrika Malmberg och Erika Zeijlon-Palm.

 

Black Birds mot Wild Roses

 

Svärdsfäktning, stagefight och shanties (sjömansvisor). Piraterna från Peking tränar hårt inför nyårsaftonens Piratshow som angör Bredgatan 54, alltså gamla Arbis. Den som såg sommarens piratshow i Mem kommer att känna igen sig – och inte.

Vid sidan av de vuxna artisterna står barn på scenen, i showen som ska vara spännande för en bred publik utan att göra det till en barnföreställning. Det är Mollie Knutsson (Superstars), Albin Märsund (bl.a. Chopp Event) och Mike Malmberg (Superstars), som dansar, sjunger och spelar kort, så där som scenpirater gör.

– Jag har sett det utomlands, på Mallorca. Jag tycker att man ska kunna ta med barnen på shower i framtiden, säger Ulrika Malmberg när hon får en ledig minut under repetitionen.

 


Kortspelare. Mollie Knutsson, Albin Märsund och Mike Malmberg är med i showen.

 

Så många lediga stunder är det inte den här söndagseftermiddagen. Hon är flitigt i elden, sjunger, dansar, duellerar med både svärd och värja. Ensemblenummer växlar om med mindre konstellationer. Än så länge är det repetition i säckiga mjukiskläder och en penna i handen för att markera mikrofonen.

– Det är ingen direkt handling med röd tråd men det handlar om två gäng, Black Birds mot Wild Roses. Det är lite som i West Side Story.

Tarmo Sakari Hietala är kapten för Black Birds, de är hårda och klädda i svart. Johan Wåhlin är kapten för Wild Roses och redan nu märks det att Wild Roses är mjukare, kanske lite trash-romantiska. Fast när det kommer till fäktningsscener och stage fighting verkar alla parter lika vassa.

 


Gest av attraktion. Surai Rüdeberg och Erika Zeijlon-Palm.

 

Vintersolen står lågt och når in genom salongens fönster ända bort till scenen på Bredgatan 54, det som fram till för två år sedan hette Arbis. Robin Karlsson öppnade dörren för showen som från början var tänkt att spelas i Värmekyrkan tidigare i höst. Sedan mellanlandade planerna på Studio Skandia innan det blev gamla Arbis.

– Det är generöst av Robin att erbjuda oss att spela här, uppskattar Ulrika Malmberg. Han tar en liten peng av entréavgiften. Resten går till tekniken och annat, det lär inte bli mycket över till oss.

Publiken kan äta eller inte, de som beställer mat får sitta närmast scenen och se bäst.

Än så länge kommer musiken från en liten högtalare som står på scenen. Stämningarna avlöser varandra: folkmusik som går över i en avdelning med shanties, inklusive What shall we do with the drunken sailor som allsång. En annan akt är av mer orientaliskt snitt med Arabian Night ur Aladdin. Lite senare blir det tango, pop och rock. Peter Malmberg står högt upp i fondkanten och gör Bondlåten Live and let die.

– Den nyaste låten är nog en av Shakira, säger Ulrika Malmberg.

 


Attack med värja. Tarmo Sakari Hieetala och Ulrika Malmberg duellerar.

 

I somras gjorde Piraterna från Peking strandhugg i Mem, med en barnföreställning och en vuxenshow. Nu har de arbetat om vuxenshowen, inte mycket är kvar av den ursprungliga. Total speltid för de fyra akterna landar på cirka en och en halv timme. Med kostym, smink, ljus, mikrofoner och musiken på rätt nivå kan det här bli riktigt läckert.

– Tarmo och jag har jobbat i ett halvår för det här, påpekar Ulrika Malmberg.

Förhoppningen är att kunna sälja showen på fler platser framöver. Men först en sprakande Piratshow på Nyårsafton.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BREDGATAN 54/ARBIS Norrköping

31 december 2014 19.30
Piratshow

Manus: Ulrika Malmberg och Tarmo Sakari Hietala
Prod: Piraterna från Peking

MEDVERKANDE
Maria Jonsson
Emil Kumlin
Sylvie Lindblad
Peter Malmberg
Ulrika Malmberg
Surai Rüdeberg
Tarmo Sakari Hietala
Johan Wåhlin
Erika Zeijlon-Palm
samt
Mollie Knutsson
Mike Malmberg
Allan Märsund

LÄNKAR
Piraterna från Peking hemsida Facebook
Svärdsfäktning med Piraterna från Peking reportage Kultursidan.nu 7/7 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.