• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ulrika vill se fler blyga fjärilar flyga

Stugan blev studio. Ulrika och Peter Malmberg utgör duon Superstars.

 

”Kreativitet stärker självförtroendet”

 

– Från scenen såg jag människor i publiken som grät. Och jag får mejl från folk som berättar sin historia, från personer i publiken och från medlemmar i kören.

Även jag som rest till Söderköping, med papper, penna och kamera denna regniga måndag har en historia. Jag får kämpa med mig själv för att den inte ska komma i vägen mellan mig och Ulrika Malmberg, när jag nu vill lära känna henne och hennes drivkrafter.

Vi sitter i den lilla stugan som är paret Malmbergs studio i Söderköping. Hon är klädd i jeans och lite trött, ändå vänlig som alltid. Det är dagen efter föreställningen av En fjäril med förhinder på Arbis i Norrköping en söndag sent i oktober. Publiken var starkt berörd av den dramatiserade berättelsen byggd på hennes självbiografi.

 


Röstresurs. Kelly Tainton får det att låta som om en hel sur Idoljury tagit plats i ljudstudion.

 

Går det att ha vinnare utan förlorare? Tänk om livet inte är en tävling, tänk om din medmänniska inte är din motståndare. Varför är vi alla tvungna att gå runt med nummerlappar och bli bedömda? Och varför har vi så lätt för att döma?

Ulrika Malmberg

– Det var som egen terapi att jag började skriva. Första delen av boken var nästan svart. Andra delen var allt så glatt, barnen, resor, allting, säger Ulrika Malmberg.

I En fjäril med förhinder följer vi Ulrikas uppväxt i spåren, men omgjort till scenföreställning med läcker koreografi, starka sångnummer med solister och kör, och så orden – putsade till en poesi som går rakt in i hjärtat.

– Det är viktiga saker som Fjärilen tar upp: alkohol i unga år, våldtäkt, mobbning, osynliggörande och att inte våga berätta, säger Ulrika Malmberg. Och jag går inte på auditions längre, vissa människor kan trigga igång saker hos mig.

Jag frågar inte hur nära sanningen allt är, ett konstverk bär sin egen sanning. Dessutom lyfter hon fram sina medskapare, maken Peter som sömlöst bygger vidare på musiken och arrangerar. Samt artisten Kelly Tainton som blivit en nära vän och mentor genom textarbetet.

– Det började med att jag skrev, så nån gång blev jag trött och han tog över datorn.

Kelly Tainton växlade efter några år som artist över till naturvetenskapen och forskning. Nu ägnar han en stor del av sin tid åt att föreläsa. Han vet vad som händer i hjärnan, inte minst när vi är utsatta för stark stress. Och han vet att kultur och kreativitet får oss att må bra.

Ulrikas privata terapiskrivande blev en föreställning, som första gången gavs i Värmekyrkan i våras, också då med starkt gensvar. Men av En fjäril med förhinder ska bli mer än en storslagen föreställning. Ett första steg var att ge den som en enkel, men musikalisk föreläsning på en vårdcentral i Söderköping.

– Jag läste ur boken, det var gitarr och sång med bara jag och Peter. Jag upptäckte att man kan göra på flera olika sätt, för att det är ett ämne som berör.

 


Par i musik. Peter och Ulrika Malmberg tror på kärlek och kreativitet. Och på vänner

 

Du tog mig från himmelen till helvetet
Jag vet allt för väl att du gjorde fel när våra läppar möttes och din kyss var en lögn

En demon
En sorg
Ett mörker förföljer mig

Du tog mig från himmelen till helvetet
Varför skulle jag stanna?
Jag vet inte
Hela världen har blivit galen
Låt mig va’, låt mig bara va’

Ulrika Malmberg

Sedan i våras har trion arbetat vidare. Ulrika Malmberg vill turnera med föreställningen i olika format, med samtal och workshop i efterhand. I ljudstudion, med Peter Malmberg vid kontrollerna, läser Kelly Tainton in texter till de ljudfiler som ska åtfölja en handbok som de vill nå ut i skolor med. Målgruppen är bred: lärare, ledare, föräldrar och förstås ungdomarna själva. De har tagit kontakt med Riksteatern och hoppas på ett samarbete. Ännu en idé är att lämna ifrån sig föreställningen till de unga själva.

– Om skolorna själva sätter upp den. Då får de allt det som är så viktigt – innehåll – plus sång, dans och musik. Att vara kreativ är så viktigt, det stärker självförtroendet.

Därför har Peter och Ulrika Malmberg hållit showskola för barn och unga i många år – alla är välkomna. Ulrika berättar också om parets musikalarbete med tredjeklassare i en skola i Norrköping. Det handlar om att se alla barn, att pusha varmt och kärleksfullt.

– Man får en sådan känsla för barnen, de kan koncentrera sig fantastiskt bra och fler och fler vågar när man vet hur man ska hjälpa dem.

 


– Att vara kreativ är så viktigt, det stärker självförtroendet.

 

Ulrika Malmberg är en strålande artist. Kläderna är extravaganta, det får gärna dra lite åt det storslagna hållet men också åt det fantasifulla. Hur hänger det ihop med den blyga och utsatta person som hon berättar om i Fjärilen? Jo, även om hon var blyg som ung hade hon fantasi och drömmar, som hon nu kan leva ut på scenen.

– Jag älskar det visuellt vackra, inte det perfekta. Jag älskar sagor och lever väldigt mycket i min sagovärld när jag skapar. Jag ser mig själv som en fe.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Fotokenny, Ann-Charlotte Sandelin, Hjalmar Sandelin Mårdh och Ebba Dahlqvist

 

Jag hade fruktansvärt dåligt självförtroende och nästan lite socialfobi vad gällde grupper, sen var jag som Ullis livrädd för att göra fel och göra bort mig. 

Varje gång det var dags för kurs mådde jag illa eftersom jag var så nervös, men med stöttning från mina föräldrar vågade jag dit gång på gång – och det var alltid värt det efteråt, för då var jag överlycklig.

Ullis och Peter såg mig på kurserna, fast jag var blyg och försökte gömma mig, de tog fram mig och peppade mig och gav mig ansvar så att jag var tvungen att växa.

De satsade otroligt mycket på ungdomar och gjorde mycket för att lyfta fram dem som verkligen ville och försökte, de tog t.o.m med mig i deras egen julshow när jag var 16, vilket var väldigt stort för mig.

LOVISA ERICSON
Lovisa började på Superstars showskola som 11-åring. Nu går hon musikalutbildning på Balettakademin i Göteborg.

LÄNKAR
Starsmusic hemsida
Fjäril med förhinder en helhet i Värmekyrkan recension Kultursidan.nu 2/4 2013

FLER BILDER – KLICKA

FRÅN ARBIS 27/10 2013 – KLICKA

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Ulrika vill se fler blyga fjärilar flyga

  1. Pingback: En bok och tre körer för Ulrika Malmberg – KULTURSIDAN.nu