• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lillemors blandning på Popsi

Filtade mössor med broderier och pärlor.

Under cykelsadeln. Här hänger filtade mössor med broderier och pärlor.

 

”Sytråd finns i så många nyanser”

 

Lillemor Johansson har smyckat Norrköpings kommun, som pensionär är hon fri att skapa fritt. Utan att vara stadsträdgårdsmästare eller inneha en högre chefsposition har hon som ovanligt dådkraftig informatör medverkat i mycket som kan betecknas som samlande kultur i Norrköping – Trädgårdsdagarna på Färgargården, Stad i ljus och de populära Nyårspromenaderna. Och inte dragit sig för att ta i med nävarna, tvärtom.

 

Lillemor Johansson ställer ut på Popsi.
Fantasifull. Lillemor Johansson ställer ut på Popsi. Om halsen har hon ett halsband hon gjort själv av plaströr och tunn ståltråd.

 

På Popsi ställer Lillemor Johansson ut sina händers verk. Mest är det textila saker, fina julstrumpor, filtade mössor och broderade tavlor. Paradnumret, i mitt tycke, är ett vitt förkläde med stora fickor på rad över varandra. Förklädets grund är en handduk i vacker linnedräll och fickorna sömmade av en vikt bordsduk med plattsöm och hålbroderi. I en av fickorna hänger några röda band, gamla broderier som skapats om till armband.

– Jag köper och återanvänder gamla saker, säger Lillemor Johansson och påbörjar en rundvandring i den lilla monter som rymmer utställningen.

Där är alltså julstrumporna, sydda och smyckade med monogram, spetsar och broderi. Och med gamla fotografier som strukits fast på tyget. Tekniken hon beskriver verkar inte så svår, det gäller bara att komma på det. Utsmyckade filtade mössor hänger från en högt uppsatt cykelsadelskulptur, hon ”tycker om att köpa trasiga saker och göra om”.

 

Textila tavlor – Det vilda och Flamma.
Textila tavlor – Det vilda och Flamma. Men också tändsticksaskar och fotografier.

 

Textila tavlor pryder väggarna. Det vilda 1 gestaltar en stor fluga i svart och grönt, Det vilda 2 en svart fågel mot gyllene himmel. Lillemor Johansson visar hur hon fäster de små tygstyckena för hand med sytråd, stygnen får kliva ut och fästandet blir till broderi.

– Det är roligt med sytråd, finns i så många nyanser.

Säger Lillemor Johansson, stolt innehavare av en Silvernål, i Broderakademins Guldnålstävling 2011. Nästa gång hon ställer ut blir det något annat.

– Nu håller jag på att samla på mig sånt jag kan göra smycken av.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

POPSI Norrköping

5 – 16 november 2013
Lillemors blandning
Hantverk och fritt broderi

Lillemor Johansson

LÄNKAR
Broderiakademin hemsida
Popsi/Linda Moberg blogg

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157637445133816″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.