• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vanja söker vardagens mobilfilmer

Vanja Sandell Billström vill lära känna Norrköping genom mobilfilmernas värld. Under Kulurnatten presenteras resultatet av sommarens arbete i galleri Verkstad, som ligger i den gula byggnaden som skymtar längst till vänster.

 

Ögonblick vi inte tror är värdefulla

 

Att fånga impulsen. Se solnedgången och lyft mobilkameran. Konstnären Vanja Sandell Billström upptäckte att hon inte tittade på alla de bilder och filmer hon tog. I sommar bor och arbetar hon i Norrköping där hon söker andras mobilfilmer. Av dem gör hon ett videokonstverk som presenteras på galleri Verkstad under Kulturnatten.

– Jag hoppas det kan bli en videoinstallation med en berättelse som kan beröra folk. Jag vill inte att det stannar på idéplanet, gestaltningen är viktig.

Konstnären Vanja Sandell Billström, nyutexaminerad från Konsthögskolan, gästar Norrköping genom projektet Norrköping AIR, Artists in residence, som låter tre konstnärer bo och arbeta under sommaren. Målet är en utställning som öppnar under Kulturnatten. Norrköping AIR stöds av bland annat Isaspis, KSM vid Linköpings universitet och Vision forum.

 


Genom fönstret. En värld innanför. En annan värld utanför.

 

Hon vill låna din mobilfilm, korta sekvenser från vardagen. Skratt och gråt, stunder av glädje eller av tristess. Så mycket mer vill hon inte säga av risk att styra andras tankar.

– Det jag är intresserad av är ögonblick vi inte tycker är värdefulla. Jag vet inte hur tidsbundet i nutiden det blir, kanske mer allmänmänskligt, säger Vanja Sandell Billström.

Det måste inte vara ansikten som är med på bild, det kan vara stad och natur, situationer och stämningar. Hennes egen examensfilm Det som finns från Konsthögskolan i våras bestod av egna filmer och bilder som hon ställde samman och sedan kommenterade, dels för sig själv och dels för en tänkt åskådare.

– Jag upptäckte att jag filmade mycket genom fönster, vanliga fönster, bussfönster, tågfönster. Fönster är en klassisk symbol, att man fjärmar sig, inte kommer tillräckligt nära, håller sig på tryggt avstånd.

 


Installationen Instabila synrad. Ett försök att berätta hur vi om och om igen fascineras av solnedgången. Vanja Sandell Billström ställde ut på Verkstad tillsammans med sin klass på Kungliga konsthögskolan i Stockholm, utställningen See-Saw genomfördes våren 2013.

 

En aspekt hon lyfter fram är alla dessa minnen som samlar digitalt damm i lagringsmedia är att de blir gamla och försvinner. Om foton bleknar med tiden så händer liknande saker i den digitala världen, när programvaror/applikationer förändras och datorer uppdateras är det risk att det som sparats inte kan läsas längre. Då blir filmprojektet, Telefonfilm är dess namn, ett sätt att bevara materialet för eftervärlden.

Hittills har Vanja Sandell Billström fått in omkring 20 mobilfilmer, uppladdade via Telefonfilms hemsida. En början hon är glad över men fler filmer behövs.

– Jag vill gå ut också, försöka lära känna Norrköping. Ta kontakt med folk och se om jag får filmer den vägen också.

Hela juli månad har hon satt av för filminsamling. Sedan vidtar bearbetningen. Konstnären använder filmprogrammet Final Cut och fortsätter sedan i After Effects, där hon har fria händer att skapa egna bildformat.

– Jag kanske kommer att hitta gemensamma teman, kanske fokusera på ett visst material, men vad är för tidigt att säga.

 


Hit flyttar Galleri Verkstad. Från källarplan till bottenplan på Kvarngatan. Norrköpings AIR:s stipendiater öppnar med en gemensam utställning på Kulturnatten.

 

Galleri Verkstad har lämnat källarlokalen på Kvarngatan och flyttat en våning upp i huset. Rummet är stort, mycket stort, med rader av bärande betongpelare. Än så länge är det bara en tom och vanvårdad lokal, ett lysrör hänger mitt emellan golv och tack i sladdar som tappat greppet. Dagsljuset flödar genom fönstren som vetter mot Strömmen.

Här ska Vanja Sandell Billström ställa ut tillsammans med kollegorna Quynh Vantu, från USA, och Vijai Patchineelam, från Brasilien. De har nyligen träffats och var och en arbetar med sitt projekt.

– Jag har en idé att det ska vara en större videoinstallation, med mer än en skärm, tänker Vanja om slutresultatet av sitt arbete och funderar vidare: Om jag bara får glada ögonblick så ser det ut som om människan är väldigt lycklig.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN

ALT/MOBIL: SE BILDERNA HÄR

LÄNKAR
Vanja Sandell Billström hemsida
Projektet Telefonfilm hemsida
Norrköping AIR hemsida
Verkstad – rum för konst hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.