• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vem vill inte klippa vid havet? (recension)

Tänk att få röra vid den älskade. Advokat Styrén kommer så nära Vickan von Planck han vågar.
Tänk att få röra vid den älskade. Advokat Robert Styrén (Jesper Karlsson) är så nära Vickan von Planck (Ida Sahlin) han vågar.

 

Magiska fingrar, kärlek och sluga intriger

 

– Min älskling du är som en app, snörvlar den unga advokaten Robert med sin Mac i famnen. Men vilken älskling menar han egentligen? Sin dator eller sköna Vickan?

Fiskare Arons dilemma är titeln på årets föreställning av Arkösunds friluftsteater. Ett nyskrivet folklustspel i två akter med ingredienser av drömmar om snabba klipp, mixat med snålhet, slughet och humor. Regisserat av manusförfattaren själv, Monika Sahlin.

I ett strålande solsken kom en stor förväntansfull publik till Kvarnberget utrustad med sittunderlag och hopfällbara stolar för att titta på tisdagens premiärföreställning.

 

Maddis von Planck avslöjar planerna för väninnan.
– Det gäller att få Pigge att tro att det är hans egen idé. Maddis von Planck ringer väninnan om planerna på ett mindre fastighetsförvärv.

 

Ryktena går, fiskare Aron ska sluta fiska och hans bod är till salu. Med tillhörande strand och fiskevatten. Både sommargäster och fast boende i bygden tänker sig att lägga vantarna på skjulet så billigt som möjligt.

Det smids planer överallt om det snabba klippet. Drömmen om att köpa boden och avnjuta de sex B-na: bod, bastu, bar, brygga, bad och balja hägrar för paret von Planck, som ursprungligen kommer från storstan. Eller gör de verkligen det?

Lanthandlaren Bodil Bodell önskar sig en julresa efter att ha sålt av fiskeboden med tomt och allt. Herrskapet Nyrik blandar sig också i för att tjäna en slant. Fru Nyrik med sina magiska fingrar och i balans med kosmos kanske är släkt med Aron?

Advokaten och datanörden Robert har ett gott öga till paret von Plancks dotter Vickan, men brottas med stora grenar och dåligt självförtroende. Det är bara Vickan som önskar leva sitt eget liv och tjäna egna pengar.

 

Nu tar vi ett djupt andetag. Och känner kosmos. Massören Maria Nyrik har magiska fingrar.
– Nu tar vi ett djupt andetag. Och känner kosmos. Massören Maria Nyrik har magiska fingrar som gör underverk med trötta kroppsdelar.

 

Spänningen stiger allteftersom alla inblandade drömmer om det stora klippet. De beger sig i omgångar till Arons kök för att blidka gubben med lite köpebrännvin. Några smärre missförstånd med nollor uppkommer. Men kanske gubben är lite klurigare än vad alla tror?

Igenkänningsfaktorn är hög, med spontana skratt och applåder. Musiken och texterna är genomtänkta med poänger. Hallå hela pressen blir Hallå hela släkten när fru Nyrik och fru Planck rockar loss, och den väderbitne gamle gubben Aron sjunger om Den allra vackraste pojken till tonerna av Harry Brandelius.

I vems ägo kommer boden att hamna? Ska man se upp med magiska fingrar och kosmos? Kan den allergiske advokaten få till det efter det fina rådet av fiskare Aron – att det är bra mycket bättre att vara abborre? Ja, svaren på frågorna ska inte ges här utan bör upplevas på plats.

Text: Agneta Östlund
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ PILARNA

Maddis von Planck avslöjar planerna för väninnan.

KVARNBERGET Arkösund

8 – 19 juli 2014 kl 19
Fiskare Arons dilemma
Manus och regi: Monika Sahlin

Ljud, musik, program: Björn Sahlin
Prod: Arkösunds Friluftsteater

MEDVERKANDE
Fiskare Aron – Per Lundblad
Bodil Bodell – Malin Samuelsson
Maddis von Planck – Farida Fahmy
Pigge von Planck – Lars Lundin
Maria Nyrik – Matilda Sahlin
Mårten Nyrik – Hans Malmqvist
Vickan von Planck – Ida Sahlin
Robert Styrén – Jesper Karlsson

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.