• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

På cykel för att samla ungas visioner


Majken Nilsen sommarjobbar som idésamlare. I torsdags satte hon och Yvonne Olofsson upp det glada tältet i Vasaparken.

 

Utanför tältet står saft och kakor till behövande

 

Makten är din! Budskapet lyser på långt håll liksom genomskinliga tomflaskor med orangea papper i. Vasaparken är den tredje av sommarens sju hållplatser för museiprojektet från dubbelutställningen Kris & Vision. Yvonne Olofsson och Majken Nilsen har laddat cykelkärrorna med färgpennor, papper och vatten. Och tomflaskor, för att kunna skicka flaskpost till framtiden.

 


Mera lek i skolan!

 

Utställningen Kris & Vision står på Norrköpings Stadsmuseum sedan december 2011. Och på Arbetets museum. På Stadsmuseet berättas 1900-talets historia, kriser och följder. Arbetets museum visar visionerna som försökte finna lösningar på problemen. Dubbelutställningen har nu stått två och ett halvt av de fyra år som planerats. Att sikta mot framtidens visioner har hela tiden varit en del av utställningens mål.

Därför laddar Yvonne Olofsson och Majken Nilsen cykelkärrorna med färgpennor, papper och vatten tre dagar varje vecka och cyklar dit där det räknar med att unga samlas. De sätter upp det luftiga tältet och möblerar med stolar och bord. Utanför tältet står saft och kakor till behövande. Och det är det många som behöver i julihettan i Vasaparken.

 


Cyklande ambassadörer. På uppdrag från Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.

 

Kulörta lyktor i taket och orangea lappar i klara flaskor som hänger, det ser festligt och inbjudande ut. Lapparna är målet, att få barn och unga att slå sig ner vid borden, fundera över vad som kan bli bättre här i Norrköping. Den ursprungliga tanken att rikta in sig mot tonåringar har vidgats både uppåt och nedåt i åldrarna. Just den här varma torsdagen söker sig yngre barn till tältet för skugga, pyssel och justering av vätskebalansen. Föräldrar och far- och morföräldrar följer med.

– Många yngre kommer fram, de är mer nyfikna. Den åldersgrupp vi främst vill nå är lite svårare, menar Yvonne Olofsson.

– Jag pratar som jag pratar med mina kompisar, säger Majken Nilsen som tog studenten i våras. Jag märker snart på svaret hur jag ska anpassa samtalet efter hand. Många tycker till och tycker det är bra att vi gör det här. En del stannar länge och diskuterar.

 


En stor plan vid Ljura skola, är något som Muhammed önskar sig.

 

”I skolan där finns stor blan 2014”, skriver Muhammed 12 år och stämplar fint omkring. Han förklarar att det finns en stor plan i Hageby men i Ljura, där han går i skolan finns bara en liten plan. Han skrynklar ihop papperet till en liten boll, kanske han tror att det inte duger när språk och stavning inte är perfekt. Majken Nilsen lirkar och får se på papperet och slätar ut det. ”Vilken bra idé!”, säger hon och vill stoppa papperet i en flaska.

– Det är mycket miljötänk i alla åldrar, från fler och färgglada papperskorgar till att kommunen anställer folk som plockar upp. En del äldre vill ha mer parker och längre öppettider på kaféer, redogör Yvonne Olofsson och uppskattar att de som skriver sina förslag verkligen tänker till och vill bidra. Och har de kommit på en idé så kanske det kommer fler.

Trygghet, att hjälpa tiggarna och missbrukarna i city, och aktiviteter är två andra tunga ämnesområden. Liksom kommunikationer – här finns förslag om direktbuss mellan Kolmården och Norrköping, snabbare spårvagn med färre stopp och tunnelbana. Yvonne Olofsson berättar om 11-åringen som diskuterade om hårdare straff för våldtäktsmän – ”tankarna finns där”. Även vuxna kommer med idéer, de hamnar inte i flaskor men sparas och läggs i en särskild hög.

 


Flaskpost till dem som bestämmer. Yvonne Olofsson hänger upp dagens idéer i tältets öppningar.

 

– Vi har fått in 350 idéer hittills, säger Majken Nilsen som börjar arbetsdagen med att skriva upp alla idéer på en lista. Jag numrerar, skriver vilken färg det är på papperet – varje insamlingsplats har sin egen färg – och namn och ålder på idégivaren.

Idéerna sorteras i ämnesgrupper. När insamlingsperioden är slut sparas alla idéer för framtiden, de blir en tidskapsel. Men för att de unga ska ha någon makt måste också idéerna nå fram redan i dag. Förslag på ändrade öppettider i affärer och caféer sänds till näringsidkare. Andra förslag går till politiker och kanske till högre tjänstemän i kommunen.

Under Augustifesten, projektets sista hållplats, blir det en utställning med flaskposterna som ska hänga i träden på Chamberts plats. Dessutom planerar Yvonne Olofsson och Majken Nilsen att genomföra en paneldiskussion i samband med att de överlämnar förslagen till kommunen.

Tre av veckans fem arbetsdagar går år till insamlingen och cykelturer. Veckans övriga dagar går år till administration, planering och inköp. Det går åt mycket mycket pennor, muggar och saft. Och tomflaskor.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN

ALT/MOBIL: SE BILDERNA HÄR

KRIS & VISION Norrköping

Sommaren 2014
Makten är din!
Sommarprojekt av och med Yvonne Olofsson och Majken Nilsen

Prod: Arbetets museum och Stadsmuseet

HÅLLPLATSER
24-26 juni Folkparken
1-3 juli City
8-10 juli Vasaparken
15-17 juli Åby
22-24 juli Himmelstadlund
29-31 juli Hageby
5-7 augusti Marielund
14-15 augusti Augustifesten

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida
Kris & Vision på Stadsmuseet och Arbetets museum reportage Kultursidan.nu 9/12 2011

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to På cykel för att samla ungas visioner

  1. Pingback: Makten är din! i 750 färgglada flaskor - KULTURSIDAN.nu