• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Glömda pärlorna bästa behållningen (recension)

Ekenäs i sitt bästa ljus. Praktverket Glömda pärlor och gamla bekanta hade gärna fått vara större till formatet för att göra bilderna rättvisa.

 

Personöden och anekdoter höjer läsvärdet

 

Sommaren nalkas och reslusten väcks, i alla fall hos mig. Man kan resa långt utanför landets gränser för att få uppleva och se nya saker som man inte visste fanns. Man kan också hålla sig i sitt närområde och upptäcka sådant som funnits där hela tiden. Men man kan också resa utan att röra sig ur fläcken. Boken Glömda pärlor och gamla bekanta inbjuder till just en sådan stillsam resa i läsfåtöljen. Skribenten Anneli Hedlund har tillsammans med fotograf Per Svensson gjort resan åt oss. De har besökt arton slott och herrgårdar i Östergötland som alla på något sätt är typexempel för sin tidsepok i stil och arkitektur.

I början av boken finns en överskådlig bildtabell över byggnaderna och vilket århundrade de sorteras in under. Redan här går det att konstatera att slott-och herrgårdsbyggandet tar fart i Östergötland under 1700-talet. Nästan hälften av de byggnader som presenteras i boken härrör från detta århundrade.

 


Vadstena slott byggdes på 1500-talet.

 

Men resan tar sin början i 1500-talet. Vasaborgen Vadstena slott får ensam representera detta århundrade. Presentationen blir en grundlig genomgång av slottets byggnadshistoria och människorna som bott och använt sig av slottet.

Anneli Hedlund är en god guide som skriver initierat om både historiska skeenden och arkitektoniska detaljer. En gemensam nämnare för alla slott som finns bevarade fram till idag är att de har byggts till och byggts om, restaurerats och renoverats allteftersom behov har uppstått. De bär alla spår från flera tidsepoker, och det gör den arkitektoniska historien så spännande och intressant.

Upplägget i boken är kronologiskt och varje text inleds med snabbfakta som byggnadsår, geografiskt läge och särskilda kännetecken. En god tanke som kunde ha förvaltats bättre i den grafiska formgivningen. En mindre kartbild till varje presentation eller en större karta med de besökta slotten inprickade hade tillfört ännu en dimension som lättat upp de platsbeskrivningar som finns i texten.

Flera kända slott som Ekenäs, Löfstad, Ållonö, Mauritzberg och Finspång presenteras, men behållningen är ändå de glömda pärlorna som Rodga, Lambohov och Hättorp. Det är en förmån att få komma in i byggnader som i flera fall inte är tillgängliga och se det rika kulturarv som finns bevarat. Ofta är det engagerade privatpersoner och föreningar som har lagt ner mycket arbete på att restaurera och bevara både inre och yttre miljöer.

 


Rodga herrgård ligger nära Simonstorp. Segelduksväveriet inrättades år 1677.

 

Texterna präglas naturligtvis av de källor som har funnits att tillgå. Det för med sig att texterna får olika karaktär. Vissa presentationer är faktatyngda med fackuttryck som gör texten något svårforcerad. Då kommer det förtjänstfulla kapitlet med ordförklaringar väl till pass. Andra presentationer kryddas med personöden och anekdoter som höjer läsvärdet. Ett exempel är den fascinerande berättelsen om affärsmannen Petter Hellwegh som skapade Sveriges största segelduksväveri på Rodga i otillgänglig skogsmiljö och långt från kusten.

Per Svenssons bilder har ett fint ljus och slotten får verkligen visa upp sig från sin bästa sida. Bokens format är inte alltid till bildernas fördel som i flera fall har fått stryka på foten vad gäller storlek. Bäst fungerar de större utfallande bilderna. När bild och text samspelar stärker de varandra, men på några ställen haltar det. Ibland saknas bilder helt på sådant som är centralt i texten, men framför allt saknar jag närbilder på arkitektoniska detaljer som ofta beskrivs ingående.

 


Vackra barockslottet Ållonö på Vikbolandet.

 

Mina invändningar till trots är Glömda pärlor och gamla bekanta ett ambitiöst projekt som jag verkligen hoppas når ut till många läsare. Det är en kunskapskälla att ösa ur och inspireras av till egna besök på de östgötska slott som är öppna för allmänheten. Den mer äventyrligt lagda försöker sig på att hitta de glömda pärlorna. Det ska jag göra i sommar.

Text: Felicia Eriksson
Illustrationer: uppslag ur Glömda Pärlor och gamla bekanta

BOK

Glömda pärlor och gamla bekanta
En resa bland östgötska slott och herrgårdar
Text: Anneli Hedlund
Foto: Per Svensson
Grafisk form: Anneli Hedlund, Åsa Fredricson
Utgiven av Sköld Design
Tryck: Norrköpings Tryckeri, 2013

Boken är producerad med stöd från Kungliga Patriotiska Sällskapet

LÄNKAR
Per Svensson hemsida
Sköld design hemsida
Anneli Hedlund hittade glömda pärlor reportage Kultursidan.nu 18/2 2014

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644914333521″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.