• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ikon och legend på Trailerpark Idlers nya (recension)


Fifty Gallons Of Lightning. Trailerpark Idlers har bjudit in intressanta gästartister.

 

Uttrycket har fått det största utrymmet

 

Jag sitter och lyssnar på den senaste CD-skivan med Trailerpark Idlers. Hur mycket dagdrivare de verkligen är vet jag inte. Det här är den tolfte skivan sedan starten 2006 och tyder på att gruppen jobbat hårt med sin musik i alla fall. Den nya CD:n heter Fifty Gallons Of Lightning. Denna skiva, och även den förra, är utgiven av Fortune Records. De tio första släpptes på den egna etiketten Something Wicked.

Skivan innehåller 13 spår av något gruppen själva kallar alternativ-country. Jag är inte säker på vad man menar för jag tycker själv att jag kan höra bl a Cash/Carter lysa igenom på flera av spåren. Texterna är stundtals mustiga i språket och däremellan också lite sorgliga.

Det här är absolut inte den där välputsade countryn, med klockrena produktioner som därigenom riskerar bli livlös, som har slagit igenom så hårt på senare år. På Trailerpark Idlers nya CD har istället uttrycket fått det största utrymmet. Det har nog egentligen varit en ledstjärna genom gruppens hela historia. Kanske är det detta som är den alternativa countryn? Även ur inspelningsteknisk synvinkel har man försökt att inte använda det senaste i teknikväg utan exprimenterat med analog teknik så långt det varit möjligt. Varför man valt att göra så är det helt enkelt för att man ville, säger man.

När det gäller sångerna på skivan så känns de trots allt ganska traditionella med alla de inslag som en countrylåt av den här sorten ska ha. Det är förstås inte annat att vänta sig. Att erbjuda alternativ till en musikstil, och fortfarande hålla sig kvar i den, är näst intill ogörligt.

Jag har lyssnat på hela skivan några gånger och kan konstatera att om man gillar den lite råare countryn så finns det godbitar att hämta här.

Förutom de fyra ordinarie medlemmarna har också flera gäster medverkat på några av låtarna. Peter Dahl spelar banjo och Linda Dahl sjunger på Sing With The Bird, Talk To The Cat. På låten My Woman Sings Hallelujah All Night Long medverkar en minst sagt kontrastrik duo, nämligen schlagerikonen Claes-Göran Hederström och punk-legenden Deep Torkel. Bara det är värt ett skivköp om man ser det ur ett historiskt perspektiv.

Är du countryälskare ska du självklart köpa den här CD:n därför att den är ett lyckat försök att göra äkta amerikansk country och fortfarande bo i Sverige.

Text: Björn Eriksson
Skivomslag: Trailerpark Idlers

CD

Fifty Gallons Of Lightning
Trailerpark Idlers
Prod: Fortune records, 2014

TRAILERPARK IDLERS
Miss LisaLee – Vocals, Acoustic Guitar
Ben Dee Salmenranta – Acoustic n’ Electric Lead Guitars
Morgan Hellman – Vocals, Rhythm Guitar, Slide Guitar,
JK Anderson – Doghouse Bass, Accordion, Mandolin

Trailerpark Idlers är hemmahörande i Norrköping och Söderköping

LÄNKAR
Trailerpark Idlers hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.