• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ut i skogen med Rejmyre Art Lab


Bruce Chao med en av sina korgskapelser.

 

Växelspel mellan natur och konst

 

Konsten möter naturen hos Rejmyre Art Lab. Två konstnärer har bott och arbetat i Rejmyre under en sommarmånad och på lördag visar de upp resultatet. Bruce Chao, USA, bygger stenåldersinspirerade korgbåtar medan Christine Mackey söker material i skogen. De besökte Rejmyre redan förra året för att kunna planera de projekt de arbetat med under sommaren.

Skulptören Bruce Chao vill påminna om släktskapet mellan människan och naturen, mellan samhället och dess skogar och sjöar, landsbygdens Sverige.

– Mestadels är vi inte medvetna om den kultur som omger oss. Kanske är det möjligt att skapa ögonblick av kontakt mellan oss själva och kulturen med utgångspunkt i – naturen?, frågar han retoriskt.

Bruce Chao, som mest är känd för sina rumsskapande glasskulpturer, har skapat korgkonstruktioner baserade på stenålderns korg-båtar. De fångar volym och genomskinlighet. Redan har han provat sina korgar på Gunnesjön.

 


Bruce Chao. En korg av skogens material.

 

Christine Mackey inledde sitt arbete med att gå ut i skogen och samla material som hon sedan bearbetade i ateljén och tog med tillbaka till skogen. Detta i samarbete med den lokala konst- och hantverksgruppen Skapat. För henne är processen viktig, ett ständigt pågående växelspel mellan natur och konst.

På lördag bjuds den konstintresserade allmänheten till en guidad visning av konstnärernas arbete. Bakom arrangemanget står Rejmyre Art Lab som under en rad år bjudit in till möte mellan lokala aktörer och de internationella konstnärer som deltar i Artist in residence.

– Projektet är en unik företeelse i Östergötland som sätter Rejmyre på kartan i konstvärlden. Under de tre senaste åren har Art LAB valt att förlägga sin verksamhet till Rejmyre. Trots att orten ligger i periferin i relation till kulturmetropoler så tycker konstnärerna att det är spännande att mötas i Rejmyre och inspireras av det rika kulturarvet och bruksmiljön, påpekar Sissi Westerberg, Rejmyre Art Lab.

 


Bruce Chao. När korgbåten täckts är den redo för sjön.

 

På söndag fortsätter arrangemanget med ett seminarium om platsspecifik konst. Bland annat medverkar Lisa Rosendahl, curator på Statens Konstråd, Johan Pousette, chef för IASPIS/Konstnärsnämnden och Marco Marcon från Australien som är chef för organisationen SPACED, som utlokaliserar internationella konstnärer till olika små samhällen i Västra Australien.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Bruce Chao och Henrik Lunde Björk

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

REJMYRE Finspång

23 augusti 2014 kl 14
Visning av konstverk i skogen
Samling vid Rejmyre Turistinformation

Arr: Rejmyre Art Lab

24 augusti 2014 kl 10–16
Everything you want was already here
Seminarium om platsspecifik konst

Samling vid Rejmyre Turistinformation
Arr: Rejmyre Art Lab

LÄNKAR
Bruce Chao hemsida Facebook
Christine Mackey hemsida
Rejmyre Art Lab hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.