• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mässtema: Kvinnliga östgötska berättare

En bestämd dam. Moa Martinson står staty på Grytstorget.
Moa Martinson är rotad i Norrköping där hon står staty. Om hennes liv och verk har Ebba Witt-Brattström forskat – och föreläser om på Östergötlands bokmässa. Medan Sällskapet Moas vänner sökt efter Moas okände far.

 

Ebba Witt-Brattström föreläser om Moa

 

Östergötlands bokmässa går in för tredje landningen på lördag. Två år efter starten har mässan fött en förening, ett tema och ett späckat program. Flytten har gått från oktober till att sammanfalla med City Art Link som fyller gator och gallerier med tonvikt på konst och även hantverk. Bokmässan gör däremot Linköpings stadsbibliotek till ett spränglärt ställe.

Omkring 60 författare, förläggare, föreningar, antikvariat skapar marknadskänsla med sina bokbord. Av dem kommer dryga dussinet från östra delen av länet, Åke Bjurhamn är där för tredje året i rad, Söderköpings Bokhandel & Antikvariat som bytte ägare förra året debuterar. Aktuell är även Gertrud Hellbrand, från Vikbolandet, som i veckan berättade om sitt författarskap och nya romanen Veterinären på Norrköpings stadsbibliotek.

 


Dragplåster. Litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström.

 

Bokmässans stora dragplåster är Ebba Witt-Brattström som forskat och skrivit om Norrköpings stolthet Moa Martinson – Skrift och drift i trettiotalet. Det passar väl in i mässans tema som är Kvinnliga östgötska berättare. Ett tema som passar författaren Ann-Marie Tormalm som presenterar sina tio noveller om okända och kända kvinnor från Östergötland.

Huvudscenen är tillsammans med Hörsalen den största av de många lokaler där mässans mer än 30 föreläsningar, workshops, bokreleaser, föreställningar och samtal äger rum. Dessutom är det en hel del aktiviteter för de yngre på barnavdelningen.

Mindre är Tidningshörnan och Lindblomsrummet en trappa upp. I Tidningshörnan aktualiserar Moa-forskningen på nytt när Annika Johansson från sällskapet Moas vänner redovisar jakten på Moas far.

Vad är då litteratur? Norrköpingsförfattaren Melker Garay samtalar med Christer Fällman och Kristofer Nilsson Ahlberg under rubriken Vad är litteratur? Samtalet vill undersöka begrepp som god kontra dålig litteratur och en litterär kanon. Under bokmässan passar Melker Garay på att släppa en bok med den kortfattade titeln mcv, ett verk som vill bidra till kanonbygget, med sin hyllning till den latinamerikanske författaren Jorge Luis Borges från Argentina.

 


Svarta böcker. Melker Garays författarskap känns igen på böckernas mörka yttre.

 

Egenutgivaren som slagit alla rekord – Emelie Schepp – kommer tillbaka och föreläser om att Våga chansa, med tips för den som vill ge ut en egen bok. Debutromanen Märkta för livet ges nu åter ut i ny upplaga, nu på Wahlström & Widstrands förlag.

– Boken har fått ett nytt omslag och släpps både som storpocket och ljudbok med Katarina Ewerlöf som uppläsare, upplyser Emelie Schepp.

Emelie återkommer senare under dagen tillsammans med kollegan Sofie Sarenbrand. I somras delade de med sig av livet som författare i Deckarpodden, på bokmässan bjuder de på några av höjdpunkterna. I ett podavsnitt gick författarna till botten med hur det känns att skriva sexscener som de vet att deras föräldrar ska läsa. Andra ämnen som vädrats är hur deras humör påverkas av topplistor, recensioner och säljsiffror. Och hur svårt det är att släppa tanken på det perfekta mordet bara för att klockan slår fem och arbetsdagen är över.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Sara Mac Key och Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSBIBLIOTEKET Linköping

20 september 2014 kl 10–16
Östergötlands bokmässa

DELTAGARE FRÅN ÖSTRA ÖSTERGÖTLAND
Antikvariatet (Norrköping)
Åke Bjurhamn (Norrköping)
Sussi Calås-Jonsson (Norrköping)
Melker Garay (Norrköping)
Anneli Hedlund/Sköld design (Norrköping)
Gertrud Hellbrand (Vikbolandet)
Sofia Jardviken (Norrköping)
Agnete Kinman (Kimstad)
Ola Klippvik (Vikbolandet)
Joel Miller (Norrköping)
Stina Nilsson Bassell (Norrköping)
Ann-Charlotte Sandelin (Norrköping)
Emelie Schepp (Norrköping)
Söderköpings Bokhandel & Antikvariat (Söderköping)
Wolffram förlag/Daniel Forsberg (Norrköping)

LÄNKAR
Östergötlands bokmässa hemsida Facebook Program
City Art Link fyller Linköpings gator reportage Kultursidan.nu 18/9 2014

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.