• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

City Art Link fyller Linköpings gator

CityArtLink

Budskapet är klart och tydligt. Konst och kultur på gatan.

 

 

Kan kulturen parkera i Linköping?

 

 

Den frågan får vi svar på under årets nu ännu större upplaga av kulturrundan City Art Link som går av stapeln på lördag den 20 september för åttonde gången. Frågan är om Linköping nu utmanar Norrköping som kulturstad? En nyhet för i år är att lokala artister kan betala P-avgift för en parkeringsplats och sedan sätta upp sin ”Street art” där istället för en bil. Detta kallas för ”Parking day” och är ett globalt arrangemang. I Linköping kommer hela Nygatan (från Trädgårdstorget till Apotekaregatan) att stängas av för bilar och fyllas med kreativitet av alla de slag.

Under kulturrundan får du som är intresserad av konst och design uppleva: utställningar, musik, föreläsningar, workshops, öppna hus och verkstäder i Linköpings city. City Art Link är en s k ”art walk” – en uppskattad konstrunda där gallerier, butiker, museum m fl håller öppet extra länge för alla konst- och designintresserade.

Bokmässa som sågar litteratur? I kulturrundan ingår även denna dag Östergötlands bokmässa på Linköpings stadsbibliotek med 60 utställare. Detta är den tredje upplagan av detta arrangemang och temat är i år kvinnligt berättande. Den stora publikdragaren är feministen och författaren Ebba Witt-Brattström som talar om Moa Martinson och ger en helt ny bild av dennas författarskap. Missa inte heller den intressanta debatten om Vad är bra litteratur?, panelsamtal med Christer Fällman.

Östergötlands museum har tema dans. Vad händer när de två fantastiska konstformerna dans och filmillusion möts? Här får du chansen att både se dansförställningar från Dans i Öst och själv prova på tango. Släpp loss dina talanger och bli en Let´s dance-stjärna för en stund.

Kulturrundan får tysk Accept. I Konsert & Kongress blir det fullt ös med de tyska metal-legenderna Accept på kvällen. Vi ser fram emot klassiker från åttiotalsalbumen Restless And Wild, Metal Heart och inte minst Balls To The Wall som varit stilbildande för många band i genren.

Gallerierna visar konst men också hantverk och pyssel. Galleri Skådebanan visar en minnesutställning med verk av den talangfulla konstnären Anna-Sara Stävmark. Endast 20 år gammal dog hon i cancer tidigare i år.

Galleri Blå har vernissage – Annika Ottander Hav och Ljus – målningar. Du träffar konstnären som deltar under vernissagen och berättar om sina seglingar på haven. Hemslöjdsgården har finissage av utställningen Bryta mönster – skönhet för alla vilken är inspirerad av Ellen Key.

Hunnebergsgårdarna bjuder på hantverk, hattparad och harpospel. Textilhantverk och silversmycken visas. Galleri Magnifik, Missionskyrkan har en skapande verkstad för alla åldrar. Kom och gör silkespapperscollage! Galleria Gränden inbjuder till ”Kom och pyssla med oss, vi ska smycka Gränden”. Det blir glitter och paljetter i massor under dagen”

Fotostugan öppnar upp och Mats Engesten som arbetar sedan många år med och visar omslag, annonser och posters till olika rockband.

Årets kulturrunda hoppas på många besökare från hela länet. Vad är då kultur? Det är allt det som vi människor skapar och blir berörda av. Som Konsthallen Passagen som har Rockabillyband och prova-på-film. Ingenting är omöjligt när det är kulturrunda i Linköping.

Text: Per Oddman
Foto: City Art Link

LINKÖPING

lördag 20 september 2014
City Art Link

med
Östergötlands bokmässa

DELTAGARE
Hunnebergsgårdarna
Gamla Linköping
Ateljé Torggatan 6
Dibb bokförlag
Hemslöjden i Östergötland
Linköpings stadsbibliotek
Domkyrkan
Konsthallen Passagen
Galleri Skådebanan
Galleri Sander
Galleri Blå
Galleri R
Galleri Magnefik
Rio Rio
Arenabolaget
Östergötlands museum
Svensk Form
Krogen Amerika
Galleria Gränden
Konstnärsföreningen Alka
Brian Reed Studio 25
Sveriges konstföreningar
Studiefrämjandet
Ateljé Skuggsidan
Parking day
Internationella studenter vid LiU
Hos Rudholms
Kling Kollektion
La Vendela Vintage
Lilla Galleriet

LÄNKAR
City Art Link hemsida
Östergötlands bokmässa hemsida Facebook

 

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.