• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

SON spelar Allan Petterssons svåraste

Christian Lindberg.
Återhållsamhet. Christian Lindberg lyssnar in nyanserna och styr tydligt under repetitionen.

 

För varje färdig cd-skiva blir det en ny konsert

 

Nr 13. Den lär ska vara tonsättaren Allan Petterssons mest svårspelade symfoni. På lördag är det dags för Sverigepremiär av stycket, som skrevs 1978, i De Geerhallen. Bakom pinnen står dirigenten Christian Lindberg.

– Det är fascinerande att det här stycket som skrevs för festspelen i Bergen inte har framförts i Sverige tidigare, och fantastiskt för mig och orkestern att få vara de första att göra det, säger Christian Lindberg.

 

Symfoniorkestern och Christian Lindberg.
Symfoniorkestern kan sin Pettersson efter en rad konserter och inspelningar.

 

Konserten är en del av SON:s uppmärksammade jättesatsning The Allan Pettersson Project som presenterades hösten 2013. Fram till 2018 ska Symfoniorkestern fylla en cd-box med kompositörens samtliga 17 symfonier för BIS Records. Och det är Christian Lindbergs jobb att göra det, även om några tidigare inspelningar med Leif Segerstam vid dirigentpulten ingår i paketet.

För varje färdig cd-skiva blir det en ny konsert. Alltså blir lördagens konsert med Symfoni nr 13 en releasefest för cd:n med symfonierna 4 och 16 som släpps tillsammans med dvd:n Vem fan är Allan Pettersson? En fråga som Norrköpings symfoniorkester successivt arbetar fram svaret på.

 

Blåsare på rad.
Kraft. Blåsare på rad.

 

På onsdagen höll orkestern en öppen repetition för alla som ville se och höra. Kanske ryktet om symfonins otillgänglighet är överdrivet. För orkester och dirigent arbetade sig framåt genom stycket med spänstiga stråkar, kraftfullt blås och gott mod.

Lördagens konsert inleds med sedvanlig introduktion en halvtimme före upptakt. På programmet står först Mozarts Pianokonsert nr 21, som blev mer allmänt känd när filmaren Bo Widerberg använde den långsamma satsen i filmen Elvira Madigan. Vid tangenterna solisten Roland Pöntinten.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

DE GEERHALLEN Norrköping

20 september 2014 kl 15
Konsertintroduktion 14.30 med Matts Eriksson
Mozart & Pettersson

Norrköpings symfoniorkester
Dirigent: Christian Lindberg
Solist: Roland Pöntinen

PROGRAM
W. A. Mozart Pianokonsert nr 21
Allan Pettersson Symfoni nr 13

I samband med konserten släpps cd:n med Petterssons symfonier nr 4 och 16 och som även innehåller dvd:n Vem fan är Allan Pettersson?

LÄNKAR
The Allan Pettersson Project hemsida
Allan Pettersson society hemsida
BIS records hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida
SON och BIS ger ut Allan Pettersson-box reportage Kultursidan.nu 1/11 2013

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.