• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Harry Potter-besökare för 60 miljoner

Nathalie besökte Harry Potter-utställningen
Harry Potter-generationen. Utställningen lockade både barnfamiljer och unga vuxna som vandrade bland montrar fulla med filmrekvisita. Som guldägget från Den flammande bägaren.

 

Sommarens utställning blev ett riktigt guldägg

 

Finito! Nu är det slut. Sommarens stora utställning i Nya Parken Harry Potter – The Exhibition drog 121.765 besökare varav lite mindre än 20.000 var Norrköpingsbor. Upplev Norrköping räknar med att Harry Potter-turismen kan värderas till 60 miljoner kronor. Hotellen har rapporterat ökad beläggning under sommaren.

Många av besökarna kom från andra delar av Östergötland visar den undersökning som Upplev Norrköping låtit göra, men det kom också turister från hela Sverige. Fem procent av besökarna kom från andra länder, alltså omkring 6.000 personer. Om en genomsnittsbesökare sätter sprätt på 600 kronor per dag beräknas omsättningen för besöksnäringen ha genererat 60 miljoner kronor. Harry Potter – The Exhibition blev ett riktigt guldägg.

– Sifforna visar hur betydelsefulla den här typen av evenemang är för kommunen och vikten av att skapa nya reseanledningar. Näringslivet och kommunen är de stora vinnarna! Det generar intäkter och därmed arbetstillfällen, säger Stefan Papangelis, VD på Upplev Norrköping AB.

Han påpekar också att utställningen gett många ungdomar sommarjobb. Sammanlagt är det 20.000 arbetstimmar, vilket motsvarar uppemot 10 årsverken.

– Vi kan också glädjas över att hotellbeläggningen ökar i kommunen såväl juni som juli med fem procent enligt SCB:s siffror. Siffror för augusti är inte redovisade än, men även här förväntas en positiv utveckling gentemot 2013 avslutar Stefan Papangelis i ett pressmeddelande från Upplev Norrköping.

Dinosaurierna fick 53.000 besökare år 2011, Titanic-utställningen hade nästan lika många, 52.000 löste entrébiljett 2013. Vad som blir nästa stora utställning avslöjar inte Stefan Papangelis ännu. Det blir svårt att slå Harry Potter – The Exhibition’s besöksrekord från sommaren 2014.

Harry Potter – eller åtminstone utställningen – sätter sig på kvasten och susar iväg till Köln i Tyskland. Redan 3 oktober öppnar utställningen i Colosseum.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Harry Potter – The Exhibition hemsida
Upplev Norrköping hemsida
Superfans på besök i Harry Potters värld recension Kultursidan.nu 9/7 2014
Nu öppnar Harry Potter-utställningen reportage Kultursidan.nu 29/5 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.