• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

SON och BIS ger ut Allan Pettersson-box

Nära samarbete. BIS records Robert von Bahr, dirigenten Christian Lindberg och SON:s vd Karin Veres ser fram emot Allan Petterssonprojektet som ska leda till en box med samtliga symfonier.

Alla för Allan. Robert von Bahr, BIS records, dirigenten Christian Lindberg och Karin Veres, Norrköpings symfoniorkester, går samman om att fylla en stor cd-box med Allan Petterssons samtliga 17 symfonier.

 

Musik som världen behöver höra

 

– När jag fingrar i hans symfonier… Allan Pettersson är större än både Sibelius och Mahler! Han kan alla hemligheter med orkestern.

Dirigenten Christian Lindberg bubblar av iver, spänning, glädje. Han har fått en uppgift som få dirigenter får. Att låta världen höra och förstå svenske kompositören Allan Petterssons storhet. Under de kommande fem åren kommer han att anföra Norrköpings symfoniorkester genom en inspelningsserie av de sju återstående symfonierna. Det innebär att 2018 ger BIS Records ut en Allan Pettersson-box, världens första, med samtliga 17 symfonier. Publiken i De Geer får konserterna på köpet.

 

– Vi måste lyssna till Allan Petterssons musik om och om igen, säger dirigenten Christian Lindberg.
– Vi måste lyssna till Allan Petterssons musik om och om igen, säger dirigenten Christian Lindberg.

 

Det är stort, det är djärvt och en oerhörd utmaning. Allan Pettersson anses extremt svårspelad. Christian Lindberg är full av slagfärdiga uttalanden och berättar om läraren på Musikhögskolan som sade ”Rör aldrig Allan Pettersson – det är lika med självmord för en dirigent”. Dirigenter världen över tycks ha följt det rådet, kompositören är mycket litet spelad.

– Jag får göra för Allan Pettersson vad Leonard Bernstein gjorde för Mahler. För mig är det livsviktigt! Vi måste lyssna till Allan Petterssons musik om och om igen, bubblar Christian Lindberg.

På torsdagskvällen spelar Norrköpings symfoniorkester Petterssons Symfoni nr 4. Konserten, ”långt ifrån fullsatt salong” är som ett releaseparty för nyaste cd:n med Symfoni nr 9, ”fruktansvärt svår” och ”eldprovet”.

Orkesterns vd Karin Veres viftar med cd:n redan under presskonferensen som lockat fler journalister än lokalpressen, även utländska musikjournalister är på plats. Liksom långväga musikälskare, för även om Allan Petterssons namn inte alls är lika självklart som Mozarts och Beethovens så har han sina hängivna anhängare, i Sverige och världen.

Det finns ett Allan Pettersson-sällskap och en rad grammofonförlag har spelat in hans musik genom åren. BIS Records är ett av de flitigaste, flitigast av alla är nog tyska CPO. För även om det är svårt, krävande, intensivt och ofta snabbt så är det fantastisk musik.

 

– Allan Petterssons musik är en ropande röst som världen behöver höra, sade Robert von Bahr. (He's music is a screaming voice that needs to be heard in the world.)
Svårt projekt. Det skulle inte kunna göras av någon annan än SON, hävdade Robert von Bahr, BIS records.

 

– Utan Norrköpings symfoniorkester skulle detta inte gå, lyfter Robert von Bahr, grundare och ägare till svenska BIS Records som varit orkesterns samarbetspartner genom en rad Allan Petterssoninspelningar från tidigt 1990-tal och framåt.

– Det kräver också ett temperament och den envishet som är Christian Lindbergs.

Boxen är faktiskt redan fylld till hälften. Äldsta inspelningen är från 1992 då Norrköpings symfoniorkester spelade in Symfoni nr 11 med Leif Segerstam på pulpeten. Han har lett ytterligare inspelningar, varav några ryms i boxen medan några spelas in omigen. Ett verk står Malmö symfoniorkester för, annars är allt signerat SON, merparten med Christian Lindberg.

– Det är svårt, väldigt svårt men stark musik, kommenterar orkesterns konsertmästare Henrik Jon Petersen. Han kommer att få dra ett stort lass tillsammans med orkestern. Att spela ny musik som inte hörts så mycket innebär att man är med om en skapelseprocess. Det krävs månader av övning i enskildhet, stämmor och sektioner. Genom att göra både konserter och cd – och planera för Europaturné – frigörs ändå medel för att ge orkestern och dirigenten mer än tre repetitionsdagar tillsammans, den ekonomiska verklighet orkestrar lever med i dag.

– Vi hade många och långa diskussioner i orkestern inför att ta oss an projektet. Men vi känner också en stolthet och ett behov av att sprida Allan Petterssons musik i världen, säger Karin Veres.

 

Karin Veres, SON:s vd, och Christian Lindberg, dirigent, kunde se ut över en stor och intresserad publik vid presskonferensen.
Många ska bli fler. Presskonferensen var välbesökt. Nu ska SON och Christian Lindberg föra ut Allan Petterssons musik i världen.

 

Vem fan är Allan Pettersson? I boxen ska ingå även tre dokumentärfilmer om den svenske kompositören som levde 1911–1980. Gemensam nämnare för alla tre är fotografen och filmaren Gunnar Källström. Peter Berggren har varit med och gjort två av dem: Människans röst och Sången om livet. Sigvard Hammar står bakom Vem fan är Allan Pettersson?

Nu dammsuger man arkiv efter mera material. Till satsningen hör också en ny internetsajt om Allan Pettersson och om inspelningsprojektet, liksom, förstås, en Facebooksida.

År 2018 ges boxen med de 17 symfonierna ut. Då har Christian Lindberg fingrat djupare och djärvts fullborda Allan Petterssons två ofullbordade symfonier, Nr 1 (redan klart) och Nr 17. Norrköpings symfoniorkester kommer då också att ge sig ut på en promotionturné; Lindbergs egen impressario i Wien har fått i uppdrag att sälja in Allan Petterssonkonserterna till konserthusen runt om i Europa.

Kliar det inte fingrarna att fortsätta med inspelningarna och fylla boxen med enbart Christian Lindberg?

– Jo, men det är en tidsfråga, svarar dirigenten. Det tänker jag fortsätta med men först är det detta projektet som gäller.

– Hans musik är en ropande röst som världen behöver höra, säger Robert von Bahr. På ett ungefär, för han säger det på engelska, som är presskonferensens språk:

– He’s music is a screaming voice, that needs to be heard in the world.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Allan Pettersson society hemsida
BIS records hemsida
Gunnar Källström hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida

FLER BILDER FRÅN PRESSKONFERENSEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157637165193833″]

Tagged . Bookmark the permalink.