• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ur Mytasken – om modiga tjejer och killar (recension)

– Neeej, skriker sultanen. Döda henne inte, jag vill höra slutet på sagan.

– Neeeej! Jag vill höra hela sagan. Sheherazade får leva, bara hon berättar vidare.

 

”Neeeej!” Jag vill höra hela sagan!

 

På Teater Bråddgatan 34 är det barnteater varje söndag. På höstlovet utökas utbudet, två föreställningar per dag, och man kan slinka in en onsdag. Inte dumt att få lämna höstens regn och rusk för att istället krypa upp i någons knä och lyssna på en bra historia. Tja, kanske inte bokstavligt men i sinnet.

Skådespelaren Marinella Rolfart tycker att vi ska sitta långt fram. Hon är klädd i en sidenblus med guldbroderier och ett par pösiga byxor. Hon tar fram en röd ask av glas och frågar vad vi tror att den röda färgen betyder.

– Kärlek, svarar en flicka i publiken.
– Blod, säger ett annat barn.

 

Sultanens fina palats.
Sultanen och hans unga brud utanför det fina palatset.

 

Båda ingredienserna finns med i de två berättelser vi nu ska få höra. Med musikens hjälp beger vi oss till Orienten och till en mäktig sultans palats. Här, där kärleken nyss bodde, har svartsjukan slagit till och gjort sultanen elak. Hans fru har varit otrogen och nu vill sultanen straffa alla flickor och kvinnor i riket. Han bestämmer sig för att ta sig en ny fru och ställer till med bröllop. Men morgonen därpå befaller han sin vakt att döda bruden. Så tar han sig en ny hustru och låter även döda henne. Och så håller han på.

Tills Sheherazade, en ung kvinna, blir hans hustru. Hon är listig och har en plan. Sheherazade frågar sultanen om hon får berätta en saga. Motvilligt går han med på det, och Sheherazade börjar berätta om Teseus och hans kamp mot monstret Minotaurus. Vi får följa med till Aten och senare med skepp till ön Kreta där den elake kung Minos låter mata monstret Minotaurus med unga flickor och pojkar.

 

Teseus skepp som han seglar med till Kreta för att döda monstret Minotaurus.
Svarta segel. Teseus skepp som han seglar med till Kreta för att döda monstret Minotaurus.

 

Just när det är som mest spännande gal en tupp. Javisst ja, det är morgon hos sultanen och nu ska Sheherazade dö. Men sultanen skriker ”Neeeej!” Han vill ju höra slutet på sagan och det vill vi också. Det blir kamp med svärd i monstrets labyrint och Teseus får hjälp av kungadottern Ariadne som han naturligtvis blir kär i. Sheherazades plan lyckas och hon håller sig vid liv med hjälp av sina sagor som sultanen inte kan få nog av.

Och inte vi i publiken heller för den delen. Den knappa timmen går alldeles för fort. Magin dröjer sig kvar en stund när vi får gå fram och kika på den stjärnbeströdda fonden, sultanens palats, skeppet och svärdet. Sagoberätterskan Papanella kan konsten att trollbinda, så ta chansen när du får den!

Tips! Söndag 11 november berättar Papanella om Pysslingar på Teater Bråddgatan 34.
Text och foto: Felicia Eriksson

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

30 oktober 2013
Ur Mytasken – Om modiga tjejer och killar
Idé och berätterska: Marinella Rolfart
Regi: Judith Hollander
Dockor och scenografi: Tjåsa Gusfors
Turnétekniker: Bengt Rosén
Redigering musik och ljud: Lasse Petersson
Prod: Papanella berättarteater

LÄNKAR
Papanella hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida
Katter, knytt och läskig höstteater reportage Kultursidan.nu 19/9 2013

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157637166147963″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.