• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Som ni vill ha det nära premiär på Arbis

Gycklare.

Gycklare. Som ni vill ha det är en typisk Shakespearekomedi med högt och lågt, makt och kärlek och mycket fantasi.

 

Kulturskolan och Fritidsgårdarna samarbetar

 

Rockmusiken dånar över Arbis. Bandet uppe på läktaren ger den perfekta bakgrunden till en strid på liv och död på scenen. Värjor möts och käppar knäcks. Shakespeares 1600-talsdramakomedi Som ni vill ha det möter ungdomar från Norrköping.

– En gång till, och den här gången ska det vara jävligt mycket uttryck, beordrar regissören Pia Molin och snart upprepas stridsscenen, lite skarpare, lite mera hatisk.

Repetitionerna under höstlovsveckan har nått fram till perioden med genomdrag. Långsamt och med många avbrott berättas historien om de två bröderna, den äldre som fick allt och den yngre som vill ha mer än det som blev kvar.

 

Repetition pågår på Arbis.
Repetition pågår. Utsikt från läktaren. 

 

Kulturskolan och Fritidsgårdarna samarbetar tätt i det stora musikteaterprojektet som har premiär på söndag. De två kommunala institutionerna har känt så smått på varandra förr, det började med danskurser för några somrar sedan. Nu har det blommat ut för fullt med ett års förberedelser och två och en halv månads repetitioner.

20 unga amatörskådespelare står på scenen och nästan lika många dansare. Lägg därtill ett rockband, en stråktrio och en liten kör. Drygt 50 ungdomar backas upp av 15 vuxna som regisserar, har arrangerat musik, hjälp till med sånginstudering, koreografi och allt arbete bakom kulisserna.
Lugnt i väntan på entré.
Lugnt i väntan på entré.

 

– Vi ville koppla in så många konstnärliga uttryck som möjligt, förklarar producenten Ulla-Britt Eriksson från Kulturskolan. Valet av Shakespeares Som ni vill ha det var Pia Molins, en av de två regissörerna. Sedan satte sig musikpedagogerna och läste manus.

– Det är roligt med kontrasterna, Shakespeare möter rock och hiphopdansare. Och ungdomarna har varit med och arbetat fram hur det ska vara, säger den andra producenten Elisabeth Andersson, chef för Fritidsgårdarna i Norrköping.

För att kunna genomföra projektet och göra det kostnadsfritt för alla medverkande ungdomar har producenterna sökt sponsorpengar från olika håll.

– Vi tänkte fram vilken musik som kunde passa med känslan i de olika scenerna, säger musikläraren Yaki Petersohn Shilo, som tillsammans med kollegerna valt musik, skrivit arrangemang och nya texter.

Resultatet spänner över 500 års musikhistoria. Där finns spansk 1500-talsdans, en låt hämtad ur en av Rocky-filmerna och klezmermusik. Bandet på läktaren, Immortal Days, bidrar med egna låten Universe inside och Yaki Petersohn Shilo har ett finger med i helt nyskrivna låten Du och jag. För naturligtvis finns det kärlek med i Shakespeares komedi.

 

Oliver spelas av Oskar Lindström.
Oliver spelas av Oskar Lindström.

 

– Ulla-Britt Eriksson frågade om jag ville vara med. Oskar Lindström spelar flöjt och elbas på fritiden. Han går både på Kulturskolan och spelar med sitt band Reckless family på Rambodals fritidsgård.

Men det är inte i rockbandet på läktaren Oskar Lindström spelar. Han erbjöds rollen som Oliver, den äldre av bröderna som pjäsen handlar om. Han har trivts med repetitionsarbetet, en kväll i veckan plus lite extraträning, bland annat med att lära sig att slåss på scenen så att det ser riktigt ut.

– Oliver, som jag spelar, är en intressant karaktär. Det är han som är skurken i början men sedan ändrar han sig.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto Sven Åke Molund

ARBIS Norrköping

3, 5, 9, 10 november 2013
Som ni vill ha det
av William Shakespeare

Regi: Pia Molin, Robin Lundstedt
Musikansvarig: Mattias Bhatt
Danskoreografi: Pascal Behnan
Prod: Kulturskolan och Fritidsgårdarna

MEDVERKANDE
Skådespelare, sångare, dansare och musiker från Kulturskolan och Fritidsgårdarna

LÄNKAR
Kulturskolan hemsida
Fritidsgårdarna hemsida

FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157637130734575″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.