• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Söderköpings tredje Konstträdgård: vid ån

Skissen. Barbro Mellqvist och Johanna Grander visar konstnärens skiss.

Skissen. Barbro Mellqvist och Johanna Grander visar hur konstnären tänkt sig att utsmyckningen nedanför Skvallertorget ska gestaltas.

 

Metallerna förändras på olika sätt med tiden

 

Skvala, sorl och larma. Konstnären Mikael Lundbergs konstverk placerar tre huvuden på trädäcket vid Söderköpings nya Konstträdgård vid Skvallertorget intill ån. Efter de två tidigare Konstträdgårdarna som invigts i andra delar av centrala Söderköping får nu Drothemkvarteren sin egen.

I Konstträdgården ska man kunna sitta i sina egna tankar. Omsluten av en öppen pergola, metallbågar i tunn plåt (som lyser lite fint om kvällen) med utstansade stjärnor – mönstret hämtat från Drothems kyrka. Här är den låg som ett staket, i de andra Konstträdgårdarna i centrala Söderköping är de höga. Några bänkar att sitta på. Utvalda växter. Ett konstverk.

– Växterna är sådana som skulle kunna ha funnits i en klosterträdgård – rosor, lavendel, pioner, berättar Johanna Grander, enhetschef vid Tekniska förvaltningens avdelning Teknik & entreprenad.

 

Fin utsikt uppströms.
Uppströms. Trädäcket går ut 30 centimeter över ån. Det räcker för att ge en fin utsikt.

 

Pengarna kommer från Tekniska förvaltningen, som sätter av en procent av grävbudgeten till utsmyckning. Samma princip som när en procent av byggkostnader går till liknande ändamål. Utformningen har gjorts i samråd över förvaltningsgränserna. Platsen ligger i den lilla sluttningen nedanför torget som omges av låga 1700-talshus. En öppning ut mot ån bestod tidigare av en lerig brant, nu är den överbyggd med ett trädäck som skjuter ut en aning och ger utsikt över vattnet i båda riktningarna.

– Först hade vi tänkt bygga ut trädäcket någon meter över ån, och när nye stadsarkitekten Per Haupt sade ”vänta” blev jag småirriterad, erkänner Johanna Grander. Men nu är jag glad, det räcker jättebra med de trettio centimeter som trädäcket skjuter ut.

Medeltidscentrums chef Barbro Mellqvist har haft stort ansvar för urval och kontakt med konstnären Mikael Lundberg. Han är en uppmärksammad konstnär, som arbetar med ljus, reflektioner och tidens gång, ofta med självporträtt av det ovanligare slaget. För några år sedan ägnades han en stor utställning i Norrköping.

Den dag vi träffas är allt färdigt för invigning – som sedan sker onsdag 30 oktober – men skulpturgruppen är ännu inte på plats. Barbro Mellqvist och Johanna Grander har med sig konstnärens skisser, i form av fotomontage.

 

Konstnärens verk i ett fotomontage som visar plats och proportioner.
På plats. Det märks på fotomontaget att konstnären Mikael Lundberg har studerat miljön.

 

Skvala, sorl och larma heter verket. Tre huvuden i samspråk, de är nästan identiska men ändå olika. Öppna ögon eller slutna, expressiv mot tankfull. Var och en tillverkad i en egen metall, aluminium, järn eller mässing. Konstnären skriver att metallerna förändras med tiden på olika sätt, av väder och människors beröring. Något att fästa blicken på, begrunda, när man sitter på bänken efter att ha sett sig mätt på utsikten över vattnet.

– De stiger uppåt på något vis, reflekterar Barbro Mellqvist. De kan ha funnits länge.

Söderköping är en turiststad men Konstträdgårdarna är först och främst tänkta för Söderköpingsborna. Barbro Mellqvist tror att platsen kommer att bli uppskattad, ibland gästas av konserter i det mindre formatet.

– Jag har bara hört positiva reaktioner på Konstträdgårdarna, säger Barbro Mellqvist. Nu när de blivit tre så känner man temat.

Planer finns så smått på en fjärde trädgård, någon gång nästa år. Det gäller bara att Tekniska förvaltningen gräver ihop tillräckligt med pengar till dess.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

SKVALLERTORGET Söderköping

30 oktober 2013 (invigning)
Skvala, sorl och larma
Skulptur av Mikael Lundberg

i Konstträdgården
Söderköpings kommun

LÄNKAR
Mikael Lundberg hemsida
Söderköpings kommun hemsida
Rosengrens fjärilsträdgård har invigts reportage Kultursidan 27/6 2012

FLER BILDER FRÅN KONSTTRÄDGÅRDEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157637149331223″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.