• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Acting on the top of Syltberget (recension)

Fredric Ilmarson – Palace (Syltbergets topp)

Fantasislott. Fredric Ilmarsons skulptur Palace är hopfogad av spillvirke, kvistar och grästorvor. Den ser ut som en lekskulptur men går inte att leka i.

 

Olekbart fantasislott för tålmodiga

 

Idag är det ett bortglömt ställe, igenvuxet, men med vidunderlig utsikt norr- och österut; Syltberget. Här, för drygt hundra år sedan, låg restaurangen till den stora industriutställningen. Då var det glam och stoj. Då jagade herrarnas blickar den unga servitris som var Moa Martinsson mellan borden.

Sedan länge är stället tyst, övergivet, ödsligt.

 

Fredric Ilmarson – Palace detalj
Drömbygge av spillvirke. Detalj ur Palace.

 

Här har Fredric Ilmarson rest en installation, ett lekfullt monument – Palace – över nöjesetablissemang för vuxna. Titeln anspelar på den nyss hädangångna dansrestaurangen i Norrköping. Det är gjort inom ramen för Norrköpings Konstmuseums jubileumsutställning Acting in the city.

Ja, det är en lekskulptur, enkelt hopfogat av spillvirke, kvistar och grästovor. Däri skulle man kanske kunna leka; det antyds trappor, sittytor, kanor, stegar, gräsplättar. Men det går inte att leka däri, alla anordningar avbryts så fort de påbörjats. Det blir i stället som poesi för ögat och fantasin; en lekskulptur avsedd endast för dessa sinnen.

Precis så är det oftast med våra drömmar om lust och nya äventyr. Förverkligandet avbryts, blir inte av, men hoppet om dem bär oss genom livet som hägrande palats.

 

Fredric Ilmarson – Palace detalj
Med regndroppar på. En något förändrad vinkel.

 

Som konstutställningsbesökare kanske man först blir lite förargad; va?, en lekskulptur som inte fungerar ändamålsenligt. Nä, just det. Konstnärer tar saker som inte är ändamålsenliga och gör dem till konst. Men är allt konstutställt som inte är ändamålsenligt konst? Det ska vi samtala om i den summerande artikeln om jubileumsutställningen.

Fredric Ilmarsons konstverk kan te sig lite vagt och svårtillgängligt, men blottar sig så småningom om man ger sig till tåls.

Mitt i Norrköping, i Hästskodammen vid Louis de Geer, finns ännu ett verk av Fredric Ilmarson, Sitt som Haffa. Även detta ingår i Acting in the city.

Text: Olov Rasch
Foto: Olov Rasch och Ann-Charlotte Sandelin

SYLTBERGET Norrköping

28 september 2013 – 5 januari 2014
Fredric Ilmarson
Palace

SAMT
Sitt som Haffa (i Hästskodammen)

LÄNKAR
Fredric Ilmarson hemsida
Norrköpings konstmuseum hemsida
Acting in the Ståhlboms silo recension Kultursidan.nu 23/10

FLER BILDER FRÅN FREDRIC ILMARSON – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157637342426423″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.