• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Rosengrens fjärilsträdgård har invigts (reportage)

Sture nosar på en fjäril.
Sture nosar på en fjäril.

 

Sture ska inspirera både människor och fjärilar

 

I torsdags invigdes Söderköpings första konstträdgård, Rosengrens fjärilsträdgård. Alltså en liten trädgård där Söderköpingsbor och besökande möter både växter och konst och kanske en och annan fjäril.

– Vi vill utveckla Söderköping som turiststad men också försköna staden för våra invånare och därför har vi lokaliserat strategiska parkytor där vi nu skapar Konstträdgårdarna. Tanken är att skapa mervärden i parkerna och ge både invånare i Söderköping och turister inspiration och skönhetsupplevelser, förklarar Johanna Grander som är teknisk projektledare i Söderköpings kommun.

Flera förvaltningar inom kommunen samarbetar: Medeltidscentrum, Tekniska förvaltningen, Informationskontoret, Näringslivskontoret och Stadsbyggnadskontoret. Trädgårdarna placeras på platser dit man vill locka invånare och besökare. I såväl Rosengrens fjärilsträdgård som i övriga trädgårdar samarbetar en landskapsarkitekt med en konstnär för att skapa en liten oas av växter och konst. Ramen för trädgårdarna är en stor pergola av stål i en elliptisk form som också ljussätts.

– Vi vill utveckla Söderköping som turiststad men också försköna staden för våra invånare och därför har vi lokaliserat strategiska parkytor där vi nu skapar Konstträdgårdarna. Trädgårdarna är lekfullt utformade och vi har jobbat med ett barnperspektiv för att försöka locka fram barnet i oss alla. Eventuellt kommer vi att utveckla trädgårdarna även med ljudinstallationer som ska förhöja upplevelsen, informerar Johanna Grander.

I år utvecklas två trädgårdar, den första är Rosengrens fjärilsträdgård i korsningen Karl Knutssons gata och Bielkegatan, intill Ica Nära. Bland de fjärilslockande växterna som valts ut finns salvia. Eva Fornåå, konstnären bakom det populära konstverket Rabbit crossing vid kanalen, står bakom skulpturen Sture som avtäcktes vid torsdagens invigning. Tekniska nämndens ordförande Ingemar Andersson höll tal och lyfte upp täckelsen så att alla fick se Söderköpings nytillskott..

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Monica Stangel Löfvall och Måns Löfvall

 

  • ROSENGRENS FJÄRILSTRÄDGÅRD Söderköping

  • Korsningen Karl Knutssons gata – Bielkegatan (Nära Ica nära)
    28 juni 2012 kl 17
    Invigning
    Tal av Ingemar Andersson, ordf Tekniska nämnden

 

LÄNKAR
Söderköpings kommun hemsida

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Salvia lockar fjärilar

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Rosengrens fjärilsträdgård har invigts (reportage)

  1. Pingback: Söderköpings tredje Konstträdgård: vid ån - KULTURSIDAN.nu