• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Symfoniorkesterns julklappar 3-2-1

Sven-Bertil Taube
Sven Bertil Taube ger konsert tillsammans med Norrköpings symfoniorkester i mars.

 

Allan P, Sven-Bertil T och Tommy K

 

Tre grammisnomineringar! För Allan och Sven-Bertil. Två skivor lagom till jul! Tommy och Sven Bertil. Plus två andra. Det blir egentligen 4. En konsert som läggs till ett sedan länge spikat generalprogram! Sven-Bertil. Symfoniorkesterns julklappar räcker länge.

Symfoniorkestern spottar ur sig nyheter på rad, jag har mer än svårt att hinna med. Alltså åker de ner i e-postsäcken. Idag öppnar jag den och tittar efter.

 


Grammisnominerad: Hommage – skivan.

 

Det som gör mig gladast är Hommage, inte skivan utan konserten. Sven-Bertil Taube kommer till Norrköping 28 mars 2015 och biljetterna släpps idag 22 december! För en kulturredaktör vara tonåriga lyssnaröron präglats av Visfestivalen blir det en högtidsstund att se vismannen Sven-Bertil Taube, även om Borgsruinen i Västervik inte varit hans scen. Kanske han inte ansåg att han platsade, han sjunger ju andras låtar inte egna.

Däremot såg jag Cornelis, Fred Åkerström, Sid Jansson med hatten, Stefan Demert… idel trubadurmän och säkert en och annan trubadurkvinna, Jeijja Sundström månne, fast det var tidigt 1970-tal. Det blev en del musik av Taube ändå, fast av Everts penna förstås. Gubben var urgammal redan då, när han klev upp på Gröna Lunds scen i min och TV:s barndom, (70 kanske). Nu är Sven-Bertil 80 – och ser oförskämt välbehållen ut. Stil har han alltid haft, säkert därför han aldrig festade med de andra på Visfestivalen.

Jag hoppas att Sven-Bertil Taube och SON repeterar ihop någon dag före konserten, annars borde de vara väl inkörda. Det var ju Symfoniorkestern som stod för fiolerna, bokstavligt talat, inte bildligt, bakom inspelningen av cd:n Hommage som gjordes i augusti och i oktober. Recensenterna är lyriska. Inspelningen belönades med en Grammisnominering. Nej. Två Grammisnomineringar. Årets album och Årets folkmusik/visa.

Dagens Nyheters musikskribent Martin Nyström gjorde en lång och mycket läsvärd intervju med sångaren. Där berättade han om vad han lärde sig genom vänskapen med Olle Adolphsson och snuddar vid övriga vänner han vill hedra med Hommage, Ulf Björlin, Lars Forssell, Carl Fredrik Reuterswärd och Gunnar Bohman. Klicka på den läsvärda länken längst ner.

 


Grammisnominerad: Allan Pettersson – skivan.

 

Grammisnomering nummer tre gäller förstås Årets klassiska, Symfoniorkesterns paradgren. Det är Allan Petterssons Symfoni nr 9 med Norrköpings Symfoniorkester och dirigent Christian Lindberg, utgiven på BIS. Om rätt ska vara rätt så gjordes skivan 2013, och släpptes i december det året.

Inspelningen ingår i skivbolagets stora satsning The Allan Pettersson Project. Om detta skrev jag när det begav sig. Klicka på den läsvärda länken längst ner.

Detta året har Norrköpings symfoniorkester och Christian Lindberg gjort ännu en Allan Pettersson-inspelning. Symfonierna nr 4 och 16 klappades ihop till ett fint paket i december.

 


Tommys jul – skivan.

 

Lite mer i skymundan kommer SON:s riktiga julskiva, Tommys jul. Med en annan uppskattad artist – Tommy Körberg. Hans bild pryder också skivomslaget, men där Taube är stiligt fotograferad är Tommy Körberg tecknad som en mer, kanske inte sorgmodig, men allvarlig figur den röda näsan till trots.

Sådan musik är det, med texter av Kristina Lugn, Björn Ulvaeus och Tomas Andersson Wij, något har också översatts. För noterna svarar bland andra Georg ”Jojje” Wadenius (som också medverkar på gitarr), norska Kari Bremnes, Sting, Salem Al Fakir, Alvora Larsdotter och Coldplay. Norrköpings symfoniorkester samsas på skivan med Göteborgs Kammarkör och ett gäng jazzmusiker.

Julkonserter, fyra på rad i Berwaldhallen i Stockholm, har det blivit som en följd av skivan, trots dess ambivalenta, sköra, inställning till ämnet.

Har jag sagt att Symfoniorkesterns hemsida är nyrenoverad också? Den kom lagom till advent. Jag gillar den blädderbara kalendern med klickbara inringningar av konsertdatum. Leta gärna rätt på de nya instrumentpresentationerna. Bästa startbilden är den på klarinetten. Typ byggsats.

Det enda jag saknar nu när jag letar är en lista med Symfoniorkesterns samtliga skivinspelningar under året/åren.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Norrköpings symfoniorkester, Nicho Södling

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

22 mars 2015 kl 18
Hommage

Norrköpings symfoniorkester
Solist: Sven-Bertil Taube
Dirigent: Peter Nordahl

LÄNKAR
Allan Pettersson-projektet hemsida Facebook
Sven-Bertil Taube DN
Tommy Körberg hemsida
Norrköpings Symfoniorkester hemsida Facebook
SON och BIS ger ut Allan Pettersson-box reportage Kultursidan.nu 1/11 2013

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Symfoniorkesterns julklappar 3-2-1

  1. Pingback: Symfoniorkestern tog 2 Grammisar - KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: SON spelar in Allan Petterssons nr 13 - KULTURSIDAN.nu